vrouwen van nu vries Vrouwen van Nu Vries   

VRIES – “Holland op z’n mooist” dat is de titel van een dubbelexpositie in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Dordrechts Museum in Dordrecht. Exposities met honderden schilderijen van de schilders van de Haagse School uit de tweede helft van de 19de eeuw. Josef Israëls, Anton Mauve, Willem Roelofs, Jan Hendrik Weissenbruch, H. W. Mesdag om er maar een paar te noemen, zijn voor menigeen geen onbekende namen. Zij schilderden Holland op z’n mooist met grazende koeien, molens, frisse wolkenpartijen, zeegezichten. Maar ook de veranderingen in het landschap door de opkomende industrialisatie en de zwaarte van het dagelijks leven komen voor op de schilderijen. Redenen genoeg voor de museumclub van de Vrouwen van Nu Vries om een dag naar het westen te plannen. Om 8 uur ’s op de zondag met de trein uit Assen naar Den Haag Centraal.
De reis verloopt voorspoedig en de aansluiting met de tram gaat vlekkeloos, zoals trouwens de hele dag dit het geval is. Eerst aan een welverdiende koffie na een paar uur gezellig met elkaar op reis. Dan het Gemeentemuseum in en genieten van de werkelijk prachtige schilderijen. Zowaar hangt er nog een schilderij van Anton Mauve met als titel “Bij Vries”. De Haagse School schilders logeerden regelmatig in Vries in Huize Rezzago, het buitenverblijf van de Groninger familie Van Mesdag. Als kunstdorp Vries uit gaat breiden dan zou het niet verkeerd zijn om straten te vernoemen naar de bekende schilders die in Huize Rezzago verbleven. Nog even langs de “Victory Boogie Woogie” van Mondriaan, de “Spider” bekijken, de nieuwste aanwinst van het museum van de grande dame van de moderne beeldhouwkunst Louise Bourgeois en dwalen door de zalen met “Het wonder van Delfts Blauw”. Maar dan is het tijd om weer verder te gaan. Eindje lopen naar de tram en via station Hollands Spoor naar Dordrecht, naar het Dordrechts Museum, wel via een tussenstop op een zonnig terras. Ook in Dordrecht is het genieten van de mooie werken van de Haagse School schilders. Hier veel schilderijen met ontroerende en schrijnende taferelen.
Na even een rondgang door dit prachtig verbouwde museum gaat de reis verder. Vanaf de Merwedekade is het precies een uur varen over de Merwede en Nieuwe Maas met de waterbus, de fast  ferry, langs Papendrecht, Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen aan de IJssel naar de Erasmusbrug  in Rotterdam. Heerlijk eten bij VIP naast de Markthal en dan via station Blaak en Centraal Station naar Assen. Onderweg de mooiste Hollandse luchten. Het is bijna middernacht als de vrouwen terug zijn in het dorp Vries waar die Haagse School schilders de zomers doorbrachten.