EELDE – Op zaterdag 19 mei zullen 80 chronisch of ernstig zieke kinderen of kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking het luchtruim boven vliegveld Eelde gaan

verkennen. Zij maken met de Stichting Hoogvliegers een vlucht in een sportvliegtuigje en zijn

voor één dag zelf piloot. Tot in de kleinste details zullen deze kinderen in de watten worden gelegd, waarbij alles uit de kast wordt gehaald om hen even alle dagelijkse beperkingen te laten vergeten. Een aantal kinderen wordt bij de Media Centrale in Groningen met trucks opgehaald (Helperpark 270) en door de politie begeleid naar vliegveld Eelde. Het konvooi bestaat uit 21 trucks en de Hoogvliegersbus. De eerste rit vertrekt hier om 9.30 uur. Bij aankomst op de luchthaven krijgen alle kinderen een Hoogvliegers shirt en pet. Dan volgt de vlucht, natuurlijk hét hoogtepunt van de dag! En na afloop van de vlucht krijgen de kinderen hun eigen echte Hoogvliegers brevet. De 2e rit vertrekt om 11.30u vanuit Groningen, wederom bij de Media Centrale. Bij aankomst op de luchthaven gaan we om 12 uur met alle aanwezige voertuigen en kinderen de zgn. “runway run” doen, de rit over de startbaan.

Naast het vliegen zijn er nog volop andere activiteiten voor de kinderen. Er kan geoefend

worden in een echte flightsimulator. Politieauto’s, brandweerauto’s en vrachtwagens zullen

de hele dag te bezichtigen zijn. En een clown zal ervoor zorgen dat alle kinderen een vrolijke

dag beleven. De kinderen die dit jaar zijn uit genodigd zijn verbonden aan het Beatrix kinderziekenhuis Van het UMCG, het Martini Ziekenhuis in Groningen, Zorgboerderij UnikeKidz in Stadskanaal, Refaja ziekenhuis in Stadskanaal en orthopedagogisch behandelcentrum Driever’s Dale in Winschoten. Primeur voor Eelde is dat voor het eerst ons eigen ambulance vliegtuig over komt vliegen waarmee bedlegerige kinderen ook een droom kunnen laten uit komen, aangezien in dit vliegtuig een brancard geplaatst kan worden.

Vanwege het feit dat dit jaar een lustrum jaar is, is de DC-3 Dakota van de Dutch Dakota

Association ook aanwezig.