Oude_Houten_Boten_P6270219 Oude_Houten_Boten_P6270224 Oude_Houten_Boten_P6270232 PATERSWOLDE -  Het afgelopen weekend werd op het Paterswoldsemeer de negende versie van  het ‘Oud Zeilend Hout Evenement’ gehouden. De stichting Oud Zeilend Hout organiseerde dit jaarlijkse evenement in samenwerking met VW De Twee Provinciën. Er kan gesproken worden van een zeer geslaagd evenement. Op zaterdag kwamen de specialisten van de harde wind aan hun trekken met een windkracht 4 en soms even iets meer. Op zondag was het de dag van de lichtweer- specialisten met maximaal 3 Beaufort. Er kwamen maar liefst 45 boten aan de start in 8 verschillende klassen. Dat zou voor een “gewoon” zeilevenement al bijzonder zijn, maar voor een evenement met echte oude wedstrijdzeilboten is het heel speciaal. Het zijn wedstrijdzeilboten die niet meer mee kunnen doen met “normale” zeilwedstrijden om de klasse niet meer bestaat of omdat de boten technisch zo verouderd zijn dat ze niet meer mee kunnen met hun moderne soortgenoten. Zo deed de 107 jaar oude Stella, een W-klasse uit lang vervlogen tijden, van Douwe van der Zee mee. De 100 jaar oude Lark, Elizabeth, van Mijndert Vandenberg, was helemaal uit Uelsen(Dld) gekomen. Dit jaar had de stichting haar best gedaan om Olympiajollen aan de start te krijgen, want het was 80 jaar geleden dat de eerste boten van deze eenmansklasse in Nederland werden gebouwd. Dat waren er 6, die voor het Watersportverbond werden gebouwd op de werf van E.G. van der Stadt in Zaandam. Deze boten werden in 1935 gebruikt voor de selectie van de zeiler die in deze klasse mee zou gaan doen aan de Olypische Spelen in 1936. Uiteindelijk mocht Daan Kachelland mee naar Kiel en won daar Olympisch goud. Op ons evenement deed één van deze in 1935 gebouwde boten, de nummer 2 mee. In de Larken klasse deden er 13 boten mee waarvan een aantal van voor de Tweede Wereldoorlog. Ook moderner “oud hout” deed mee. In de Flying Dutchmanklasse deed de Zilvermeeuw van Maarten Keuning mee. Deze boot, gebouwd van plakhout, zeg maar op een mal gevormd multiplex, werd in 1958 door de firma Helder en zoon in Paterswolde gebouwd. De BM-klasse was met 5 boten vertegenwoordigd. Misschien om misverstanden te voorkomen, de “kleine BM”.
Deze boten ontworpen door kapper Bulthuis uit Burgum (Frl) heeft de watersport in brede kringen populair gemaakt door de eenvoudige bouwwijze met latjes.
Ook een goede amateur kon hierdoor (voor de oorlog) voor fl. 100,- aan materiaal een zeilboot bouwen. Hier deed Glenn Pincket uit Antwerpen mee met zijn pas gerestaureerde boot. Vóór de wedstrijden werd de boot gedoopt.
Nu heet hij “Aemulatio”.
De winnaars in de verschillende klassen:
BM-klasse – Jurjen de Jong, Larken-klasse – Anton Wachter, Combi-1 – Marilou Rugge met een Tempo Scow, Olympiajollen – Arthur Kluppel, Finn-jollen – Peter van Heuvelen, Combi-2 – Pieter Kremer met een 22m2, Zuidlaardermeerjollen – Berend Wezeman met Herman Kuipens en tot slot de Flying Dutchmanklasse – Rik Appelo met Ronald Stalman