“Ik ben gek op dieren en alles wat er gebeurt op de manege”

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Paardensportcentrum Jan Dolfing heeft zich ontwikkeld tot grote manege


VRIES – Al 50 jaar is Jan Dolfing bezig met zijn manege. Inmiddels is hij 70 jaar, maar hij geniet nog ten volle van zijn paardensportcentrum en alles wat daar gebeurt. Dolfing, opgegroeid op een boerderij, ging naar de Middelbare landbouwschool en belandde via de ponyclub uiteindelijk in de paardenwereld. Eerst was hij eigenaar van een kleine manege die een stuk verderop stond. Tegenwoordig runt Dolfing een grotere manege, ook wel bekend als Paardensportcentrum Jan Dolfing. Naast de overdekte manege bestaat het terrein uit een buitenbak, een piste met allerlei obstakels en een aantal weilanden. 


De manege is zeven dagen per week geopend en er wordt vijf dagen les gegeven. Dolfing is zelf ook instructeur: “Ik heb wel eens tien uur achter elkaar in de rij bak gestaan. Er komt ontzettend veel bij kijken. Je moet je continu concentreren om de juiste aanwijzingen te kunnen geven. Concentratie en motoriek zijn ook heel belangrijk wanneer je op het paard zit.” Hij heeft van zijn eigen tijd als topsportruiter geleerd. Zelf wilde hij zich altijd snel ontwikkelen, maar hij weet nu dat het goed is om rustig op te bouwen wanneer je begint met paardrijden: “Het is belangrijk om eerst een paard onder controle te krijgen voor je verder gaat, en dat kan best lastig  zijn”. In de jaren ’70 won Dolfing diverse grote prijzen. “Het leuke is dat ik op den duur op een grote, nationale wedstrijd kwam met vele deelnemers. Niemand verwachtte dat ik zou winnen. Ik weet nog dat er toen nog amper kleuren tv was in Nederland. Tegen alle verwachtingen won ik de eerste prijs en vervolgens was ik de eerste met een kleuren tv in huis”.  Dolfing, die zelf naast de manege woont, deed mee aan grote wedstrijden in de regio en ging ook landelijk op pad. Hij is een bekend persoon in de paardenwereld en is meermaals nationaal kampioen geweest. Over de stap van de amateursport naar de professionele wereld zegt Dolfing: “Het is nu wel lastig om als goed amateur aan de echt serieuze wedstrijden deel te mogen nemen. De mensen die daar aan mee doen, beschikken allemaal over geweldige paarden en materiaal. En dat materiaal is best duur. Als je wedstrijden wil rijden heb je een paardentrailer nodig, vaak ook nog een grotere auto, en dan heb ik het nog niet over de zadels en rijkleding. Daarom is het zo leuk dat deze manege er voor zorgt dat alles voor iedereen toegankelijk is. Wij proberen de tarieven laag te houden en ik leen de paarden die hier staan uit aan de liefhebbers. Dit houdt in dat de paarden eigendom van mij zijn, maar ruiters en amazones mogen er gebruik van maken.” Dolfing vindt het belangrijk dat de manege door iedereen gebruikt kan worden. Jong, oud, beginner en gevorderden. Zo zijn er ook mensen die in de Z2 klasse rijden, één van de hogere klassen in de amateur paardensport. Er zijn meerdere 70-plussers die nog paardrijden op de manege en Dolfing zelf is ook nog actief als ruiter.


Zo enthousiast als Dolfing vertelt over de activiteiten op de manege, zo enthousiast vertelt hij ook over vroeger. “Ik was met mijn paarden altijd betrokken bij het Gronings Ontzet in het stadspark, op 28 augustus. In de jaren ’70 deden we mee aan een landenwedstrijd en met Nederland wonnen we die. Wat ik mij nog goed kan herinneren was dat Pippi Langkous met een helikopter werd ingevlogen toen we gewonnen hadden. Wat ook heel mooi was, was dat ik in die periode wel eens mocht rijden met de koningin”. De paardenliefhebber was naast topsporter en vooraanstaand persoon in de paardenwereld ook betrokken bij de handel in paarden. “Op maandag ging ik naar de paardenmarkt in Utrecht. Daar verkocht ik altijd een aantal paarden en ik kocht er zelf ook een aantal. Deze paarden nam ik ’s avonds vervolgens mee terug naar huis. Ik zette ze dan in de stallen, zodat ze konden acclimatiseren. De woensdag daarop hielden we een soort ‘paarden africhtings avond’. Zo probeerden we de dieren klaar te maken om bereden te worden”.


Natuurlijk ondervindt ook alles op en om de manege hinder van Corona. Zo mogen er geen ouders en opa’s en oma’s komen kijken en is het voor vaste gasten uit de buurt niet mogelijk om gewoon even langs te komen. De kantine is tevens gesloten. “We houden hier wedstrijden, die worden georganiseerd door rijvereniging PSV Polarfurst. Dit jaar hebben we vanwege de Corona maatregelen maar vijf wedstrijden gehad.” Terwijl Dolfing door de stallen wandelt, vertelt hij over alle paarden. Zo staan er 140 paarden op de manege en weet de eigenaar over elk paard te vertellen wat er aan mankeert en wie er wel of niet op mag rijden. Hoe groot de manege is blijkt uit het feit dat Dolfing het allemaal niet alleen doet. “Voor de dagelijks uit te voeren werkzaamheden op de manage heb ik iemand in dienst genomen. In totaal werken er zes tot zeven mensen voor mij. Ik ben gek op de dieren en alles wat er gebeurt op de manege.”

UIT DE KRANT

Lees ook