Thanée Hartlief in de race voor ‘Miss Teen of the Netherlands’EELDE – Het is 25 augustus 2018 als de verkiezing voor Bloemenkoningin van het Bloemencorso Eelde plaatsvinden. Eén van de deelnemers in de destijds 16-jarige Thanée Hartlief uit Eelde. Thanée eindigt op een tweede plek, achter Bloemenkoningin Elza Mulder. Een prachtige prestatie, maar op dat moment niet wetende dat er nog iets veel mooiers te wachten staat. De inwoonster van Eelde wordt niet veel later namelijk gescout voor ‘Miss Teen of Drenthe’. “Eerst leek me dat helemaal niks”, lacht Thanée. “Echter heb ik later even op de site gekeken en het er met mijn ouders over gehad. ‘Gewoon doen’, zeiden ze. Na goed wikken en weken heb ik het toch maar gedaan.”

En dat is het begin van iets heel moois voor de jonge meid uit Eelde. Thanée werd uitgenodigd voor een castingdag en mocht door naar de volgende ronde. “Gedurende die periode heb ik meegedaan aan veel verschillende activiteiten”, vertelt Thanée. “Zo heb ik, samen met de andere deelnemers van Miss teen of Drenthe verschillende workshops gevolgd, geoefend op de catwalk en daarnaast me ingezet voor het ‘Linda Foundation’, het goede doel dat samenhangt met de missverkiezing”. In de tussentijd leefden de deelnemers toe naar de grote finale van Miss Teen of Drenthe op 19 april, waarbij maar één winnares uit werd gekozen. De mooiste tiener uit de provincie Drenthe. “De finale heb ik gewonnen”, glimlacht Thanée. “Van de zestien meiden die toen nog in de race waren, ben ik eerste geworden. Het was echt geweldig, want van te voren had ik het ook absoluut niet verwacht. Ik stapte er volledig open in en dat het zo zou lopen, had ik alleen maar durven dromen”.

Nu Thanée Miss Teen of Drenthe is geworden, is ze automatisch in de race voor de titel Miss Teen of the Netherlands. Samen met elf andere meiden, uit de verschillende provincies in Nederland, staat ze op 30 augustus in de grote finale. “Het is een geweldig traject om mee te maken”, vertelt Thanée. “De afgelopen periode heb ik ook verschillende uitstapjes met de groep gemaakt, onder andere naar Frankrijk. Hier hebben we catwalktrainingen gehad, yoga gedaan en een grote fotoshoot. Ontzettend leuk!” Naast een beetje mooi wezen te zijn, zet de inwoonster van Eelde zich ook nadrukkelijk in voor het Linda Foundation. De inzet voor het goede doel is een belangrijk onderdeel van de missverkiezing. “Het is zelfs 10% van de stemmen voor de finale”, gaat Thanée verder. “Ik heb onder andere al kersen verkocht en lege flessen ingezameld. Het geld dat ik ophaal gaat naar kinderen in Drenthe die niet zoveel geld hebben. Ik vind het ook heel fijn dat ik op deze manier wat voor hen kan betekenen.”

De focus van Thanée ligt nu volledig op de finale op 30 augustus. Nu ze vakantie van school heeft, komend schooljaar start Thanée in havo 5, heeft ze genoeg tijd om zich voor te bereiden op de grote finale. “De finale bestaat uit een voorstelronde, ronde voor de sponsoren, bikinironde, badpakkenronde en galaronde”, laat de inwoonster van Eelde weten. “Als ik in de top-5 zit, mag ik ook nog een Engelse speech houden. Dat vind ik best wel spannend, maar daar ben ik momenteel goed mee aan het oefenen.” De uitslag van de finale wordt bepaald aan de hand van een aantal onderdelen. 35% wordt bepaald door ‘pre-judging’, op basis van een weekend Limburg in augustus, 10% door de inzet voor het goede doel, 45% voor de finalerondes en de overige 10% door de stemmen van de mensen thuis. “Mensen kunnen op mij stemmen door een sms te sturen naar 3010”, laat Thanée weten. “De tekst van het bericht moet zijn POLL10 Thanée. Uiteraard hoop ik op zoveel mogelijk stemmen. Op dit moment sta ik vierde, dus meer stemmen zijn altijd welkom.”

Mocht Thanée de finale van Miss Teen of the Netherlands weten te winnen, staat de inwoonster van Eelde een bijzonder avontuur te wachten. “Dan mag ik deelnemen aan Teenager Universe in Mexico”, legt Thanée uit. “Dat zou natuurlijk ook heel vet zijn. Maar nu ben ik ook al ontzettend trots op mezelf. Ik ben al heel ver gekomen en stap straks geheel ontspannen de finale in. Ik ga genieten op het podium. Dat is denk ik wel het belangrijkste. Eerst was ik heel erg verlegen, maar je merkt wel dat ik veel zelfverzekerder ben geworden. Ik vind het nu ook gewon leuk om in de spotlight te staan. Ook het contact met de andere meiden vind ik fantastisch.” Voor het onderdeel ‘inzet voor het goede doel’ is Thanée nog opzoek naar sponsoren. Via www.actievoorlindafoundation.nl/actie/thanee-hartlief-2 komt men in contact met de inwoonster van Eelde.