‘Ik breng dingen terug tot de essentie, dat doen apen niet’

Afbeelding
eelde

Kleintje Cultuur – Hans van Wouwe, kunstenaar


EELDE – Het kan zo maar eens zijn dat men ooit in een galerie in New York het werk heeft getroffen van  Eeldenaar Hans van Wouwe. De kunstenaar exposeert veel in de regio, maar stuurt ook geregeld werken over de landsgrenzen. “De twee schilderijen die in New York tentoon zijn gesteld, zijn diezelfde dag nog verkocht. De dagen die na de expositie volgden, leverden me nog een tiental aanvragen op. In totaal heb ik dus ongeveer twaalf werken in Amerika verkocht”, vertelt een trotse Van Wouwe. De kunstenaar is net terug van een expositie in Köln en geeft aan dat hij ‘via via’ op zulke exposities terechtkomt: “In deze wereld leer je veel mensen kennen. Zo beland je dus op verschillende plekken en exposeer je ook in het buitenland. In Köln heb ik niets verkocht, maar was de expositie an sich wel erg nuttig.”


Gesteund door het gezelschap van de stoere viervoeter Pippin en de ‘ruis’ van klassieke muziek op de achtergrond, werkt Van Wouwe in zijn lichte zolderkamer in Eelde. In 1974 studeert hij af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien schildert hij erop los, maar hij kan er eigenlijk nooit écht van leven. Hij blijft ernaast werken als marketingmedewerker in de kunstwereld.  Zijn kunstwerken zijn in de loop der jaren veranderd van abstract naar landschappelijk naar hooibergen. Landschappelijk is volgens de kunstenaar een breed begrip. Hoe hij dan bij hooibergen terecht is gekomen kan de kunstenaar wel uitleggen: “Ja, dat komt op je pad. Ik liep bij de boerderij van mijn opa in Zeeland. Daar zag ik opeens een aantal hopen hooi, prachtig in rijen gestald. Vervolgens zoek je variatie en werk je het uit in een thema. Mijn thema werd toen hooibergen.”


“Veel mensen zien abstracte kunst als een vrijblijvende manier van kliederen met verf. ‘Dat zou een aap ook kunnen’, zeggen ze dan bij wijze van spreken. Ik breng met mijn abstracte kunst echter dingen terug tot de essentie, dat kan een aap niet”, vindt Van Wouwe. Kunst ontstaat in het hoofd van degene die naar het schilderij kijkt. Zo zijn er, tot de kunstenaars eigen verbazing, wel eens mensen naar aanleiding van een kunstwerk boos op hem geworden: “Een schilderij deed hen dan denken aan het roze korset van hun moeder en dat bleek dan een ontzettende kreng te zijn geweest”, vertelt de kunstenaar. Er zijn ook mensen die juist heel vrolijk van het werk van Van Wouwe zijn geworden: “Ik had een schilderij gemaakt en dat deed hen denken aan hun overleden paard. Ze wilden het daarom graag kopen. Ik heb dat schilderij natuurlijk niet gemaakt met het idee dat zij hun overleden paard erin zouden zien, maar die vrijheid in interpretatie is juist het mooie van kunst.”


Met beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven als voorbeeld, begeeft Van Wouwe zich op dit moment in de hoek van het minimalisme. “Ik wil dingen terugbrengen naar de vorm. Onder het motto: ‘minder is meer’, ben ik vervolgens te werk gegaan. Momenteel is de kunstenaar uit Eelde bezig met een expositie in Londen. “Waarschijnlijk ga ik daar ook een aantal werken verkopen. Ik stuur er in ieder geval vier naartoe”, vertelt Van Wouwe. 

UIT DE KRANT

Lees ook