Corso-voorzitter André Ensing maakt plaats maar blijft actief

EELDE-PATERSWOLDE – ‘Time Machine’ is het motto van het komende Eelder Bloemencorso. Het is wel toepasselijk. Voorzitter André Ensing heeft zijn tijd gehad. Althans, hij maakt na het komende Coros plaats voor een andere voorzitter, Coen Hofstee. Achter de schermen blijft Ensing, die ook nog eens lid is van bouwgroep De Wieken, actief. Hoe dan ook, het voorzitterschap is ten einde.

“Afbouwen? Haha, nee, lacht Ensing”, in zijn zwarte polo, met achterop de tekst ‘Crew’. Uiteraard is zijn klus nog niet geklaard. Pas na deze Corso. “We hebben een vast kantoor in Ons Dorpshuis. Dat deelden we eerst. Met VVV en Dorpsklanken”. Nu heeft het Corso alleenheerschappij. Dat zien we aan de wand, die gesierd is met Corso-posters, door de jaren heen. “De bestuursstructuur gaat over de kop. Het bestuur wordt verkleind tot vijf personen. In het dagelijks bestuur komen ook een paar leden die intern en extern commissies aansturen. Communicatie is daarvan een belangrijk onderdeel. Dan gaat het niet alleen over social media, maar ook overleg met een reclamebureau. Vergunningen worden juridischer. Een speciale adviseur zal ondersteunen. En er zal scherper met de wijken overlegd worden. Want de wijken, dat is de basis. Coen zal het gezicht van het Corso worden. Ik wil hem niet voor de voeten lopen. Door mijn netwerken zal ik adviseren in het commerciële gebeuren. En dan heb ik nog twee corsowagens achter mijn huis. Ik hoor officieel bij De Wieken. Ik ben dan ook druk aan het schoffelen. Ik wilde ook altijd zo dicht mogelijk bij de vrijwilligers staan. Neem de lassers, die vaak vergeten worden. Dan kwam ik op mijn mountainbike langs. Dan zei men: ‘daor komt de veurzitter aan, er zal wel wat wezen’. Nee, dat was puur uit belangstelling. En dan nam ik een kratje bier mee, als stimulans.”

“Ik sluit een tijdperk af van twintig jaar. Ik begon bij het veertigste Corso. Prinses Margriet was eregast. Ik werd dan ook gelijk in het diepe gegooid. Het heeft altijd heel veel tijd gekost en energie, maar ik heb er ook veel voor teruggekregen. Ik heb twee keer de Koning en Koningin ontmoet. En dan die internationale contacten. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens op het podium zou staan met Roemeense ministers. Hoogtepunt? Elk jaar”, is het antwoord. Een clichéantwoord. “Doel van het Corso was bevordering van de saamhorigheid. De betrokkenheid is altijd groot. Mensen reageren ook altijd emotioneel als de wagen op de dag naar buiten komt”. Ensing gaat nog een hoogtepunt beleven, met de ondertekening van het ‘Nationale Immaterieel Erfgoed’ op de Corso-zaterdag. “Met deze status wordt ook naar de toekomst gekeken. Vanavond gaan we daarover praten met de wijk Centrum. Er zijn niet zoveel open plekken en ze willen natuurlijk in het centrum blijven. We zullen kijken naar de mogelijkheden”

Bloemencorso Eelde trok vorig jaar de aandacht vanwege de Mister Corso. Dit lijkt een eenmalige actie te zijn geweest. “We hebben geprobeerd vijf mannen te strikken voor een speciale misterverkiezing, maar er meldde zich maar een man, die zich daarom ook heeft teruggetrokken. Of ik nog wensen heb? Nou, de rol van de gemeente. Aan de ene kant wordt geroepen dat Corso een parel is, maar als je wat extra’s vraagt zeggen ze nee. De samenwerking met de gemeente is overigens altijd prima.” Ensing maakt dan wel plaats, het werk gaat door. Of het nu om steigerbuizen sjouwen gaat, schoffelen of contacten leggen. Ensing zal het Corso niet loslaten wil dan ook niet van afscheid spreken. “Ik heb een prachtige tijd gehad”, zegt Ensing. Als voorzitter.