Piet Adema waarnemend burgemeester Tynaarlo

VRIES – Piet Adema (CU) wordt de komende maanden waarnemend burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Hij moet de rust terugbrengen in zowel het college als het gemeentehuis na de meest recente bestuurscrisis. Adema heeft zin in de nieuwe klus. Volgens hem heeft de Commissaris van de Koning hem een duidelijke opdracht meegegeven. ‘Puinruimen’, wil hij dat niet noemen.

Afgelopen week werd Adema door Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) benoemd. Het is niet voor het eerst dat hij een functie krijgt in het openbaar bestuur. Eerder was hij al gedeputeerde in Fryslân en waarnemend burgemeester in Achtkarspelen. Toch zal zijn rol deze keer anders zijn. “In ga naar Tynaarlo met een duidelijke taak,” zegt Adema. “Er zijn een aantal bestuurlijke zaken aan de hand, waar ik mij in ga verdiepen. Er moet weer bestuurlijke rust komen.”

Adema zegt de dossiers nog niet te kennen, omdat hij deze pas krijgt als hij aan de baan begint. “Wel heb ik al op het internet gelezen wat er allemaal over de gemeente geschreven is. Ik ga daarom de komende weken met een aantal medewerkers spreken. Ik wil van hun horen wat er aan de hand is. Ik wil weten of er een angstcultuur heerst. Dat zal ik eerst zelf moeten constateren. Soms kan een probleem namelijk veel groter lijken dan hij daadwerkelijk is.”

Mocht de nieuwe burgervader wel ernstige problemen tegenkomen, dan zal hij ingrijpen. “Als buitenstaander kan ik mij straks een goed beeld van de situatie vormen. Als er een angstcultuur heerst, zal ik daar iets aan gaan doen.” Volgens de waarnemer moet de rust ook na twee crisissen terug te brengen zijn. “Tynaarlo is een politiek bewegelijke gemeente, maar collegewisselingen komen ook in andere gemeenten voor.”

Adema kent de gemeente een beetje. “Het gebied rond Eelde, Paterswolde en Zeegse kende ik als toeristisch gebied. In het verleden kwam ik hier ook toen ik nog in de bouw werkte. In de beginperiode zal ik het echt moeten leren kennen, maar mijn rol zal hier wel anders zijn dan die van de huidige burgemeester. Ik heb hier een duidelijke opdracht en zal me daar mee bezig houden. De aard van mijn komst is anders. De huidige burgemeester is nu ziek. We weten niet wanneer hij weer terugkomt.”

Als de rust is teruggekeerd wil Adema zich met de raadsleden gaan richten op de verkiezingen in 2014. Volgens de waarnemer moeten de lokale politici er voor gaan zorgen dat de mensen in de gemeente weer vertrouwen krijgen in de politiek.

Naast zijn waarnemersklus blijft Adema ook landelijk voorzitter van de ChristenUnie. Twee banen die volgens hem goed te combineren zijn. “Het is heel goed te doen. Beide keren zit je in een bestuurlijke rol. De contacten die ik in Den Haag heb zal ik ook meenemen naar deze gemeente. Als ik een wethouder kan helpen door daar een deurtje open te drukken, zal ik dat zeker doen.” Hoe lang Adema waarnemend burgemeester zal zijn, is niet bekend. Dit komt omdat het niet duidelijk is hoelang burgemeester Frank van Zuijlen (VVD) ziek blijft. Van Zuilens termijn als burgemeester loopt volgend jaar af.

 

Vriezerpost-week33-P01.pdf - Adobe Acrobat Pro