Corsowijk Centrum heeft het felbegeerde ‘Finding Nemo’ ontwerp

EELDE – Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Centrum centraal. Een wijk die al jarenlang meedoet aan het corso. “We zijn er al sinds het tweede Bloemencorso, in 1958, bij”, vertelt voorzitter René Riksten. “We hebben een lange historie en hebben al op verschillende bouwlocaties gezeten. Dit is nu het derde jaar dat we op de parkeerplaats van Groningen Airport Eelde zitten.”

Dat corsowijk Centrum nu een geschikte bouwlocatie heeft, is niet zo vanzelfsprekend. “Sinds het ontstaan van onze wijk bouwden we onze wagen altijd in het centrum van Eelde”, legt Riksten uit. “Tot 2015 werd er een wagen achter de winkel van Henk Doedens gebouwd, maar met het uitvoeren van de Centrumplannen in Eelde kwam deze plek te vervallen.” Sinds die tijd probeerde de wijk te overleven op alternatieve plekken. “In 2016 kregen we de mogelijkheid om bij Ger en Neeltje Bekkering op de boerderij te bouwen”, gaat Riksten verder. “Hier konden we echter maar een kleine wagen, jeugdwagen, bouwen. Hierdoor reden we dat jaar met een aangepaste wagen. We wilden echter toch graag bouwen om de wijk bij elkaar te houden.” En dat lukte. In 2017 verhuisde de wijk naar het parkeerterrein van Groningen Airport Eelde, waar het nu voor het derde jaar bouwt. Het is echter een tijdelijke plek, dus Centrum is nog steeds opzoek naar een definitieve bouwlocatie.

In de lange corsogeschiedenis van Centrum, heeft de wijk al vele verschillende wagens gebouwd. “Vorig jaar hadden we Fête du vin”, vertelt Riksten. “Met deze wagen zijn we in de middenmoot geëindigd. De laatste keer dat we eerste werden, was in 2010 met het thema feest.” Dit jaar kon de wijk, bij het kiezen van het ontwerp, haar geluk niet op. Neeltje Bekkering trok namelijk het nummer ‘1’, waardoor de wijk als eerste een ontwerp mocht uitkiezen. “Dat was me nog nooit gebeurd”, lacht Bekkering. “Ik heb vaak genoeg een laag nummer getrokken, dus het is wel verdiend dat we nu eens als eerste mochten kiezen.” Doordat Centrum als eerste mocht kiezen, ging het voor haar eerste keus: het door veel wijken begeerde ‘Finding Nemo’. “We zijn ontzettend blij met dit ontwerp”, vertelt Riksten. “Op de wagen gaan we zes, kleurrijke vissen maken. Ze zweven als het ware op de as, op het koraal. We wilden heel graag een ontwerp dat herkenbaar is. Ik denk dat dat met Nemo ook zeker gelukt is”.

Zelf is Riksten al jarenlang betrokken bij het Bloemencorso. “De eerste keer was zo’n 22 jaar geleden denk ik”, vertelt de inwoner van Paterswolde. “Toen ik hier kwam wonen werden we door buren gevraagd om mee te doen. Van het één kwam het ander en zo zijn we hierbij betrokken geraakt. Sinds elf jaar ben ik nu voorzitter en ik vind het geweldig om dit grote feest mee te maken. Het is vooral de fantastische sfeer die het Bloemencorso zo leuk maakt. De saamhorigheid in de wijk is heel groot en samen zijn we als wijk met iets moois bezig. Zoveel mensen zijn op vrijwillige basis bezig om een wagen te bouwen. Het levert hen niks op, maar toch zet iedereen zich voor de volle honderd procent in. Dat is toch prachtig?”

Centrum is al druk bezig om de wagen voor het Bloemencorso van dit jaar gereed te maken. “We werken nu al vier dagen in de week”, legt Riksten uit. “We schoffelen, lassen en zijn nog bezig om de tent op te zetten. In de laatste weken wordt het ontzettend druk, maar dat maakt het ook leuk. Zo’n tachtig man komen gedurende deze geweldige periode om ons te helpen.” De wijk kijkt heel erg uit naar het corso en is benieuwd naar het eindresultaat. En of de wijk een prijs wint? “Dat is niet belangrijk hoor. Tuurlijk is dat leuk. De verwachtingen zijn, door dit felbegeerde ontwerp, ook wel hoog, maar we moeten nog hard aan de slag. We rekenen ons zeker niet rijk. Voor ons is het corso al geslaagd als wij hier op zondagavond 1 september terugkomen en iedereen met een tevreden gevoel terugkijkt op het Bloemencorso”, aldus Riksten.