Wat:      De Rabobank Zuidlaardermarktloop

Wanneer: 12 oktober 2019

Start: Kabouterloop 10:00 uur, Kidsrun 10:30 uur, wedstrijdlopers 11:15 uur.

De gezelligste loop van het Noorden staat weer voor de deur

ZUIDLAREN – In de week van de Zuidlaardermarkt is het al jaren de traditie dat op zaterdag de Zuidlaardermarktloop gelopen wordt. Dit jaar wordt de loop voor de 44ste keer gelopen en het wordt ook wel de gezelligste loop van het Noorden genoemd. Het is een evenement voor jong en oud. Het parcours voert de lopers door het prachtige centrum van Zuidlaren ten tijde van de gezellige drukte rondom de Zuidlaardermarkt.

Marieke Lokhorst zit in de organisatie van de Zuidlaardermarktloop en ze heeft er erg veel zin in: ‘’Normaliter loop ik altijd zelf mee, maar dit jaar heb ik ervoor gekozen alleen als begeleider mee te lopen met de Kabouterloop. Dan heb ik iets meer tijd om vrijwilligers en betrokkenen te ontvangen met een kopje koffie en een zuidlaarderbol.’’

Lokhorst heeft een duidelijk antwoord op de vraag waarom de Zuidlaardermarktloop de gezelligste loop van het noorden is: ‘’Het mooie aan de loop in Zuidlaren is dat het niet zo massaal is als de vier mijl van Groningen. Het parcours is compact en loopt dwars door hartje Zuidlaren. Het is dus ook niet zo dat je soms stukken loopt waar geen kip aan de kant staat. In Zuidlaren komen de mensen tijdens de Zuidlaardermarkt allemaal naar buiten en dat maakt het heel erg gezellig.’’

Vorig jaar was de Kabouterloop met ruim 140 deelnemende kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar weer een groot succes. Lokhorst denkt dat het deelnemersaantal dit jaar ook niet tegenvalt: ‘’Volgens mij ligt het deelnemersaantal dit jaar ook weer rond de 140, dus dat is heel mooi!’’ De Kabouterloop start om 10.00 uur en kent een afstand van ongeveer 500 meter. Deelname aan de Kabouterloop is gratis. De start van de Kabouterloop is – net als de start van alle andere onderdelen/afstanden van de Rabobank Zuidlaardermarktloop – voor Sportzaak Ruchti. Er zijn bovendien twee leden van de organisatiecommissie die in kabouterpak de kabouters tijdens de kabouterloop begeleiden.

Direct na de Kabouterloop start de KidsRun voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze kent een afstand van 2.2 km. Natuurlijk is er ook weer de 5 km Juniorenloop voor kinderen van 10 t/m 16 jaar. De start van de Juniorenloop is om 11.15 uur. Zoals ieder jaar starten de 5 en 10 km Wedstrijdloop, waaronder dus ook de 5 km Juniorenloop, om 11.15 uur. Klassering vindt plaats op basis van de bruto gelopen tijd, niet op basis van de persoonlijke chiptijden. 

Ieder jaar doen er weer meer vrienden-, bedrijven- en wedstrijdteams mee. Op elke afstand vindt een teamwedstrijd plaats. Voor de winnende teams van de teamwedstrijd worden uitsluitend 1ste prijzen vergeven. Voor de exacte spelregels van teamdeelname kijk dan op de website van de Rabobank Zuidlaardermarktloop – www.zuidlaardermarktloop.nl .

De commissie Rabobank Zuidlaardermarktloop gaat er van uit ook dit jaar weer een groot aantal deelnemers en supporters te mogen verwelkomen op dit traditionele sportevenement in Zuidlaren. Ieder jaar zetten tientallen vrijwilligers, de ondernemers van Zuidlaren, de Stichting Evenementen Zuidlaren en ook de gemeente Tynaarlo hun beste beentje voor om er een gezellig en sportief succes van te maken.

Onder de deelnemende kinderen worden tevens nog prachtige prijzen verloot. Deze verloting vindt direct plaats na de prijsuitreiking van de 2,2 km KidsRun om 11.00 uur en geschiedt aan de hand van de startnummers van de kinderen.

De Commissie Rabobank Zuidlaardermarktloop doneert ieder jaar aan een goed doel. Dit jaar ondersteunt het LEFF dagbesteding in Noordlaren. Volgens Lokhorst is er bewust gekozen voor een lokaal goed doel: ‘’We willen graag iets terug doen voor de mensen in de regio, die zich voor allerlei activiteiten en doelen inzetten.’’ LEFF biedt als professionele zorgaanbieder dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking die baat hebben bij een prettige werkomgeving, maar die niet in aanmerking komen voor regulier werk. LEFF doet dit kleinschalig in de voormalige lagere school in Noordlaren ‘de Rieshoek’.

Inschrijven voor de Rabobank Zuidlaardermarktloop 2019 kan via www.inschrijven.nl. Voorinschrijven kan t/m woensdag 9 oktober 2019. Het maximale aantal lopers voor de 5 en 10 km is vastgesteld op 1500 en bij de kinderloop kunnen maximaal 500 deelnemers meedoen.