“Het is een heerlijk avondje ontspannen”

TYNAARLO – Op zaterdag 18 januari, zaterdag 25 januari en zondag 1 februari houdt Toneelvereniging OKK Tynaarlo haar jaarlijkse toneeluitvoeringen. De drie voorstellingen beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in Café Centraal te Tynaarlo. Daarnaast houdt de toneelvereniging eveneens een matinee voorstelling. Deze vindt plaats op zondagmiddag 26 januari en begint om 14.00 uur. “We voeren een klucht op met hele leuke ontwikkelingen”, vertelt secretaris Margreet Matthijssen. “Hiermee ben ik ervan overtuigd dat we het publiek gaan entertainen”.

OKK is al jarenlang dé toneelvereniging van Tynaarlo. De afkorting OKK staat voor Oefening Kweekt Kunst en is opgericht in 1919. Het 100-jarig jubileum viert de toneelvereniging dit seizoen: 2019-2020. “In 1915 was er een fanfare in Tynaarlo en vanuit daar is in 1919 OKK ontstaan”, laat de secretaris weten. “Omdat Tynaarlo dit jaar 1200 jaar bestaat, hebben we als toneelvereniging ook besloten om dit jaar ons jubileum te vieren”. In de beginjaren van OKK speelde de toneelvereniging Nederlandstalige dramastukken, met als afsluiting een luchtige eenakter. Inmiddels spelen de toneelspelers kluchten die veelal in dialect worden gespeeld. “Het toneelspel dat we dit seizoen opvoeren heet ‘Duel der vrouwen’”, gaat Matthijssen verder. “Het gaat over een zoon en vader die beide opzoek gaan naar een vrouw. Dit zorgt voor hilarische taferelen”.

Toneelvereniging OKK bestaat uit slechts negen leden. Deze negen leden werken ook allen mee aan de uitvoering van komende weken. “Onze toneelgroep bestaat uit een hechte groep mensen”, vertelt de secretaris. “Samen zorgen we er elk jaar weer voor dat we een stuk op kunnen voeren. Om dit voor elkaar te krijgen zijn we vanaf de Zuidlaardermarkt al begonnen met repeteren. Dit betekent natuurlijk ook veel avonden met plezier en dat is toch wel de grote drijfveer achter onze groep”. Bij de voorstellingen van dit jaar doen de toneelspelers alles helemaal zelf. Zo is er geen regisseur aanwezig en bovendien zelfs geen souffleur. “Als we onze tekst vergeten, hebben we dus een probleem”, lacht Matthijssen. “Maar daar ben ik niet bang voor hoor. We hebben er allemaal ontzettend veel zin in en we hebben het goed voorbereid. Niets staat een geslaagde uitvoering nog in de weg”.

Het toneelspel wordt op zaterdag 18 januari, zaterdag 25 januari en zaterdag 1 februari opgevoerd in Café Centraal in Tynaarlo. Ook de matinee op zondagmiddag 26 januari vindt op dezelfde locatie plaats. De kaartverkoop voor de uitvoeringen is inmiddels gestart, maar er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Kaarten voor de uitvoering kosten €7,- per stuk. “Wat nog wel noemenswaardig is, is dat er op 18 januari en 25 januari een ringleiding aanwezig is”, laat de secretaris weten. “Hiermee kunnen mensen met een gehoorapparaat op ideale wijze de uitvoering goed volgen”. Maar dat is niet het enige. Op de eerste twee avonden is er eveneens live muziek en op de laatste avond is er een DJ aanwezig. “Het toneelstuk is voor jong en oud en we willen iedereen daarom ook van harte vermaken. Het is een heerlijk avondje ontspannen”, aldus Matthijssen. OKK houdt haar generale repetitie op donderdag 16 januari. De kinderen van het Oelebred vormen dan het publiek. Deze generale repetitie begint om 19.00 uur.

Het stuk dat wordt opgevoerd, Duel der vrouwen, is geschreven door Bernd Gombold. Huib Drukker heeft het toneelspel vertaald vanuit het Duits en bewerkt. Het stuk is een blijspel in drie bedrijven, gespeeld door vier dames en vijf heren. Een van de mannen in het toneelspel (Johan Ligthart) heeft het, na de dood van zijn vrouw, het er niet makkelijker op gekregen. Samen met zijn zoon Thijs moet hij, naast zijn werk, ook nog het huishouden doen. Beide zijn het erover eens dat er weer een vrouw in huis moet komen. Maar van trouwen of hertrouwen willen geen van beiden iets weten. Bij hun buurman ziet het er niet beter uit. Hij zit namelijk opgescheept met een werkschuwe zoon, die regelmatig bij Johan en Thijs over de vloer komt. Teneinde raad verzint Johan een list, die uitmondt in een weddenschap tussen hem en Thijs. Daarvoor is het echter noodzakelijk, dat ze een moeder met dochter voor een proefperiode over de vloer krijgen. Op het beslissende moment blijkt echter, dat elk van hen een eigen koppel ‘geregeld’ heeft. De proefperiode, die moet uitmaken wie het best voor het huishoudelijk werk geschikt is, wordt dan zoiets als een strijd tussen twee rivaliserende bendes, met aan het hoofd de doldrieste moeders, beiden vastbesloten hun dochter aan de man te brengen.

Wat: Toneeluitvoeringen
Wie: Toneelvereniging OKK Tynaarlo
Waar: Café Centraal Tynaarlo
Wanneer: Zaterdag 18 januari, zaterdag 25 januari, zondag 26 januari en zaterdag 1 februari
Informatie: Facebookpagina OKK Tynaarlo