Wie: VriesDraaitDoor en Voor

Wat: Tweiduuster Brinkfestival

Wanneer: zaterdag 21 september, 19.30 uur

Waar: Bonifatiuskerk Vries

Wesbite: http://www.tweiduusterbrinkfestival.nl/

Facebook: Tweiduuster Brinkfestival Vries


“Een sfeervol festival voor jong en oud; een spetterend feest”

VRIES – Aanstaande zaterdag vindt het allereerste Tweiduuster Brinkfestival in Vries plaats. Een nieuw evenement in Vries, wat de inwoners met elkaar moet verbinden en het dorp op de kaart moet zetten. Het is een initiatief van Mathilde Leonore (VriesDraaitdoor), Nancy Vos (VriesDraaitDoor) en Sietse Hamersma (Café Onder de Linden). “Het Tweiduuster Brinkfestival is een openluchtconcert in de schemering”, laat Leonore weten. “Tweiduuster is namelijk het moment wanneer de dag langzaam in de avond overgaat. Vandaar dat ook voor deze naam is gekozen”. Het gratis festival begint aanstaande zaterdag om 20.30 uur. De organisatie hoopt vanzelfsprekend op vele bezoekers.

Het Tweeiduuster Brinkfestival is ontstaan uit VriesDraaitDoor. “We organiseren al jaarlijks een muziekfeest, waarbij de opbrengst naar verenigingen in Vries gaat”, vertelt Leonore. “Echter willen we nu iets nóg groters opzetten, om het dorp op de kaart te zetten. We willen iets organiseren voor alle Vriezenaren.” Met het evenement hoopt de organisatie dan ook een breed publiek te trekken en dat er meer samenwerking, ontmoeting en verbinding in het dorp ontstaat. “Daarnaast willen we ook het prachtige monument op De Brink, de Bonifatiuskerk, op de kaart zetten”, vertelt Leonore. “De kerk is namelijk één van de oudsten van Drenthe en daar moeten we als dorp ook trots op zijn. Met dit openluchtconcert willen we het monument meer bekendheid geven.”

Tijdens het Tweiduuster Brinkfestival wordt er vele verschillende muziek gespeeld vanaf een grote boerenwagen voor de Bonifatiuskerk. Onder andere SmildegerRoet, die elke feesttent in Groningen en Drenthe plat speelt, is aanwezig. “De zangeres, Marieke Verhagen, woont zelf ook in Vries”, laat Leonore weten. “Dat is ook het mooie. Het evenement is voor en door Vries”. Met het festival hoopt de organisatie een breed publiek te trekken. Niet alleen aan de jongere generatie wordt gedacht, maar ook voor de ouderen is er van alles te genieten.
“Het leven wordt gevierd met oude en nieuwe muziek”, gaat Leonore verder. “Het is een concert voor en door iedereen, van klassiek tot pop, van Nederlandstalig tot muziek in de streektaal. Alles komt voorbij. Bovendien hebben we een groot promsconcert, gedirigeerd door Sietse”. Tijdens de optredens zijn zowel de Bonifatiuskerk als de bomen rondom de kerk prachtig verlicht. Hiermee wordt het plaatje van Tweiduuster compleet gemaakt.

Met het Tweiduuster Brinkfestival krijgt Vries een groot evenement dat écht van het dorp is.
“Je merkte ook wel dat de gemeente opzoek was naar een groot evenement in Vries”, vertelt Leonore. “Zuidlaren heeft bijvoorbeeld de Zuidlaardermarkt, Eelde het Bloemencorso en Annen de Sport- en Spelweek. Maar in Vries hadden we nog niet zo iets groots. We hopen dat we nu iets hebben gevonden”. Het Tweiduuster Brinkfestival moet het complete plaatje worden voor het dorp. “Het vindt plaats op de historische Brink, de verlichting zorgt voor een prachtige sfeer, tegenover het podium zijn diverse horecagelegenheden en naast de kerk staat het Ontmoetingshuis. De muziek is voor zowel jong als oud en er zitten echte meezingers bij voor het publiek. Iedereen kan meedoen. Op deze manier hopen we mensen met elkaar te verbinden”, aldus Leonore.

Het voorprogramma van het festival is aanstaande zaterdag om 19.00 uur. Om 19.30 uur wordt het evenement geopend en vinden de diverse optredens plaats. Om 23.00 uur is het officiële programma afgelopen en tot 00.30 wordt er live muziek verzorgd. “We roepen iedereen op om te komen”, laat Leonore weten. “We gaan mensen entertainen en met elkaar verbinden. De gezelligheid in het publiek zorgt voor een waar reünie-gevoel. Het belooft een spetterend feest te worden. Samen zetten we Vries op de kaart”.

Het Tweiduuster Brinkfestival begint op 21 september om 20.30 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. Entree voor het festival is volledig gratis. “Na het laatste optreden hebben we nog een feestband”, vertelt Hamersma. “Het belooft een spetterend feest te worden, dus wij raden iedereen aan om erbij te zijn. Samen zetten we Vries op de kaart.”