Aqualaren 25 jaar (2)

Aqualaren 25 jaar (1)Aqualaren 25 jaar

ZUIDLAREN – Subtropisch zwemparadijs Aqualaren bestaat 25 jaar en dat wordt uitbundig gevierd. De Vriezer Post blikt met Roelof Rutgers terug en vooruit.

Het bad is ontstaan bij het vroegere openluchtbad Bosbad van Zuidlaren. “Subtropische zwembaden waren in die tijd in opkomst”, herinnert Roelof Rutgers, bedrijfsleider van Stichting Zwembaden, zich. “De toenmalige gemeente Zuidlaren stond voor de keuze om het bosbad te vervangen. Politiek gezien was het een zware dobber; er was veel weerstand tegen. De meerderheid koos toch voor een nieuw subtropisch zwemparadijs en dit werd gerealiseerd op 27 oktober 1990. Het ligt op hetzelfde terrein, de sporen van het voormalige bosbad zijn nog zichtbaar. Er is sindsdien niet veel veranderd. Zuidlaren was voorloper in subtropische baden. Het bad trok in het begin heel veel bezoekers. Meer dan voorspeld. De technische installaties waren er echter niet op berekend. Later kwamen er steeds meer van dergelijke baden, in onder meer Norg, Leek, Kardinge en Assen. Mede door de concurrentie liepen de bezoekersaantallen terug. Er moesten nieuwe filters en ‘luchtbehandeling’ aangelegd worden, maar dit leidde weer tot weerstand in de politiek. De toenmalige wethouder Kosmeijer wist het om te draaien en kreeg meer steun. De negatieve inslag werd de kop ingedrukt. Toen kwam het bad in rustiger vaarwater. Na een inventarisatie van de gebouwen werden de zwembaden er apart uitgelicht. De drie baden van de gemeente waren toe aan onderhoud. De keuze was: nieuwbouw of renovatie. De politiek besloot om de drie baden open te houden. Door extra bezuinigingen werd Aqualaren bedreigd met sluiting, tenzij een externe partij het zou overnemen. ‘Vrienden van Aqualaren’ vochten om het bestaan. De Stichting Zwembaden Tynaarlo kwam van de grond en er werd een overeenkomst gesloten voor de komende vijftien jaar, zodat ook Aqualaren in veilig water is gekomen.”

Op 27 oktober bestaat Aqualaren 25 jaar en dat wordt gevierd met een kopje koffie en gebak voor bezoekers. Zaterdag 24 oktober wordt het jubileumfeest gehouden. In het bad komen speelobjecten voor ouderen en kleine kinderen. Er is een workshop ballonnen figuren. Kortom de hele zaterdag zijn er activiteiten. “Met het personeel gaan we een hapje eten. Voor iedereen die betrokken is bij het bad. Aqualaren staat bekend om haar maatschappelijke functie. Van zwemclubs, baby’s, ouderen tot mensen met een beperking. Alles vindt zijn weg in het zwembad, naast recreatiewemmen. En het belangrijkste na moeizame jaren: we kunnen weer vooruit kijken.”