ZUIDLAREN –Ondernemers in Zuidlaren willen de gastvrijheid van hun dorp op bijzondere wijze versterken door zo veel mogelijk toiletten bij de horeca, winkels, andere bedrijven en particulieren openbaar toegankelijk te maken. Met de HogeNood-app en deurstickers maken zij inwoners en gasten duidelijk waar je naar het toilet kunt. Zuidlaren sluit hiermee aan bij de actie van de ‘toiletalliantie’. Iedereen wordt blij van openbare toiletten. Twee miljoen buikpatiënten kunnen straks probleemloos in Zuidlaren terecht.

Afgelopen zomer is in Zuidlaren ook een lokale toiletalliantie gevormd. Het VN-panel van Tynaarlo zwengelde dit aan nadat zij constateerde dat er bijzonder weinig toiletten zijn die voor rolstoelers te gebruiken zijn. Daarnaast werd vanuit de politiek een oproep gedaan om openbare toiletten te realiseren.  Door in Zuidlaren toiletten van winkels en bedrijven publiek toegankelijk te maken, benadruk je ook je gastvrijheid op een bijzondere manier.

Landelijk is ‘de toiletalliantie’ al enkele jaren actief. Zij voert actie om veel meer openbaar toegankelijke toiletgelegenheden te realiseren in Nederland. Jaarlijks zetten zij een gemeente in het zonnetje die zich hier bijzonder voor inspant. Aanleiding is het probleem dat heel veel Nederlanders de deur haast niet uit kunnen omdat zij in verband met blaas- of darmproblemen binnen een beperkt aantal meters een toilet moeten kunnen bereiken.

De initiatiefnemers kiezen bewust niet voor het bouwen van een openbaar toilet. Ten eerste los je daar in het lint van Zuidlaren het 500 meter-dilemma niet mee op. Maar zoiets is ook erg kostbaar in de exploitatie. Er moet op gelet worden en de boel moet schoon worden gehouden. Dat leidt tot allerlei complicerende vraagstukken. Als veel bedrijven hun toilet openstellen, dan worden die lasten automatisch gespreid. Bovendien zullen horeca en detailhandel er ongetwijfeld ook wat extra klandizie door krijgen als mensen hun zaak binnenkomen die daar anders voorbij waren gelopen.

Op 10 oktober verzamelen initiatiefnemers, deelnemers, nadenkers, de ondernemersvereniging en gemeente zich Bij Cosineros om te bespreken hoe zij de actie verder gaan voortzetten.  Deze datum valt midden in de Week van de Toegankelijkheid, met dit jaar als thema ‘Doen wat je zelf wilt’. Dat sluit mooi aan bij het doel van de actie. Niets hoeft het meer in de weg te staan om in Zuidlaren te winkelen of één of meer dagen op bezoek te gaan. Iedereen kan daar doen wat ie wil.

Als u meer wilt weten over de actie of lancering kunt u contact opnemen met  Marc Willemse, cosiboss@me.com of 06-54345480