larissa groenwold wk judolarissa groenwold wk judo2Larissa Groenwold pakt brons op WK in Abu Dhabi

ABU DHABI/GRONINGEN – Larissa Groenwold heeft vorige week met het Nederlands team brons gepakt op het WK Judo, dat werd gehouden in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Groenwold over de wedstrijd en de locatie, in het hete Midden-Oosten.

Larissa maakte kennis met een geheel ander cultuur. En dat niet alleen. “Het was heel erg warm, zo’n 35 graden. Er was wel airco in de zaal, maar buiten werd je gaar. Het WK was in een hele grote hal, die deel uitmaakte van een groter complex. Ik ben ook in een moskee geweest, één van de grootste van de wereld. Het straalt rijkdom uit met al dat bladgoud en marmer. De moskee werd wel beveiligd ja. Ik liep een paar keer de verkeerde kant op. Er kwam meteen een persoon naar me toe. We dachten dat we met een bedekt shirt naar binnen mochten, maar dat bleek niet afdoende. We moesten een gewaad huren. Als je je doek afdeed stond er ook gelijk iemand bij je. Zo’n WK, waar zo’n 86 landen aan meededen, voelt niet anders dan een regulier toernooi. Gewoon je eigen ding doen. Ik had niet zoiets van: jee, ik sta op een WK.”

Dan de wedstrijd in het individuele toernooi. In haar laatste jaar als junior verloor ze in de kwartfinale van de Kroatische. Uitgerekend dezelfde Kroatische waartegen ze in de finale uitkwam op het EK. Toen won Larissa. De regerend Europese kampioen eindigde uiteindelijk als zevende. “Het doel was een medaille mee naar huis te nemen, maar dan als individueel, niet met het team. Dus het doel is niet geheel gehaald. Aan de andere kant: Het Nederlands team wint niet vaak medailles, dus is het best knap”. Op het toernooi speelde Nederland vier wedstrijden. In de eerste ronde werd gewonnen van Brazilië.” In de kwartfinale verloren we van Duitsland maar kregen een herkansing tegen Australië, die we wonnen. Uiteindelijk moest er met Korea gestreden worden om de bronzen medaille. Met het WK sluit Larissa haar periode in de junioren af. “Over twee weken doe ik nog mee met een EK onder 23 jaar en dan is het seizoen voorbij. Dan maakt ze overstap naar de senioren. “En ik ga de studie weer oppakken.”, zegt de in Groningen woonachtige Larissa, die getogen is in De Punt.