ZUIDLAREN – Aanstaande zondag 16 juni gaat de route van een extreme marathon voor de mountainbikers genaamd ‘Bartje 200’ door het centrum van Zuidlaren. De startplaats van de marathon, die voor zowel mannen als vrouwen is, is in Ees. Van daaruit gaat de route richting Emmen, Exloo, Borger, Gieten, Anloo en Zuidlaren. Bartje 200 is zowel een recreatieve als ook een cyclosportieve mountainbike wedstrijd. Deze uitdaging met een lengte van 200 kilometer wordt uitgezet door een aantal omliggende fietsverenigingen, waaronder Fiets toer club Dobberieders uit Zuidlaren.

De mountainbiketocht is geheel verzorgd. Van start tot finish worden de deelnemers begeleid met alles wat ze nodig hebben om het uiterste van zichzelf te vragen. Elke 40 kilometer is er verzorging. De Dobberieders verzorgen aan de Zuiderstraat een ‘foodpoint’ voor de 2000 deelnemers die zich hebben ingeschreven.De mountainbikers komen uit geheel Nederland en zelfs uit de omliggende landen. De verwachte doorkomsttijd in Zuidlaren is om ongeveer 12.30 uur en gaat door tot 18.00 uur. Hierna worden de deelnemer uit het evenement gehaald. De Vrijwilligers van FTC Dobberieders zullen alle deelnemers voorzien van drank en voeding en natuurlijk aanmoedigen.

Voor de jeugd en volwassenen organiseert de Dobberieders een mountainbike clinic aan de Zuiderbrinken, vlak bij de Foodpoint van Bartje 200. Hier is een tijdelijk parcours aangelegd om mountainbiken, ook wel ATB en genoemd (All Terrein Bike) uit te proberen. Gediplomeerde trainers zijn aanwezig om de techniek van het fietsen aan te leren. Er staan gratis mountainbikes ter beschikking om nieuwe fietservaringen op te doen.