VRIES – Het zou zomaar kunnen dat de eerstvolgende marathon op natuurijs in Vries gereden wordt. IJsclub Aol Gloep maakte afgelopen vrijdag bekend dat het een 400 meter asfaltbaan gaat aanbrengen op de baan in Vries. De organisatie hoopt dat, als het weer meezit, er deze winter al geschaatst kan worden op de nieuwe ijsbaan. Hiermee doet de ijsvereniging ook mee aan de strijd voor de eerste marathon op natuurijs.

“Wij hebben een prachtige locatie met alle mogelijke faciliteiten, maar helaas onvoldoende mogelijkheden, ten gevolge van het weer, om te schaatsen”, vertelt voorzitter Alle Tamminga. “De afgelopen vijf jaar hebben we de baan maar één dag open kunnen stellen voor schaatsers. Het ijs wordt echt minder en daarom willen we graag een verharde baan. We zijn hier al maandenlang over in gesprek met de gemeente en sponsoren. Op dit moment hebben we nog niet alle financiële middelen, maar als dat gereed is, worden de plannen uitgevoerd.” Door een asfaltbaan zou de ijsclub gemiddeld vijf dagen per jaar open kunnen zijn. Dit geeft de ijsclub betere mogelijkheden en zorgt dat Aol Gloep op de toekomst is voorbereid.

Naast alleen schaatsen, kan de asfaltbaan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. “In de zomer, als er niet geschaatst kan worden, kan men op de baan skeeleren”, laat de voorzitter weten. “We moeten nog invulling geven over hoe precies, maar de bedoeling is om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarnaast wordt de baan zo gemaakt dat ook gehandicapten terecht kunnen voor rolstoelactiviteiten. Mochten er nog andere ideeën zijn, dan zijn die ook van harte welkom.” Als de plannen doorgaan, is het de bedoeling dat er komende winter al geschaatst kan worden op de nieuwe ijsbaan.