“We staan aan het begin van een nieuw tijdperk”

EELDE – Eelder inwoner Jack Merx is aan het inventariseren hoeveel belangstelling en behoefte is bij de inwoners van het dorp met betrekking tot groene energie. De initiatiefnemer wil graag te weten komen of er eventueel een collectief plan onder de burgers kan worden gemaakt. Aanleiding van zijn plannen is het Lenteakkoord, waarin staat beschreven dat er subsidie ter beschikking wordt gesteld voor de aanschaf van zonnepanelen.

Merx is zelf sinds 2010 huisbezitter in Eelde en sinds 2011 woonachtig in het dorp. Tijdens de verbouwing van zijn huis sprak hij met zijn installateur regelmatig over de mogelijkheden wat betreft groene energie en hij wil kijken of dit samen met de inwoners van Eelde kan worden uitgebouwd. “Het is begonnen toen ik in de buurt een informatieavond had georganiseerd. Daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt. Mijn mening is namelijk dat er veel meer gebruik moet worden gemaakt van windenergie en zonne-energie. We staan op een punt van ommekeer met betrekking tot de windmolens. Het wordt steeds toegankelijker voor de ‘gewone mens’ en we staan dan ook aan het begin van een nieuw tijdperk.”

Op dit moment staat de wetgeving in Nederland toe dat er tot 5000kwh wordt geleverd. Volgens Merx is dit een grote beperking voor kleine initiatieven en consumenten. “Toch zijn er lobby’s gaande in Den Haag om deze wet te wijzigen. Door er meer ruchtbaarheid aan te geven en uitdragen dat deze lokale initiatieven er zijn hoop ik dat de lobby steeds sterker en groter wordt. Er moet namelijk iets gebeuren en ik hoop dat initiatieven als deze eraan bijdragen.”

Energiereuzen

“Mijn plan is verder om de inkomens die de provincie krijgt vanuit Essent terug te laten vloeien naar de woningcorporaties. Daarom moeten we ook over naar het gebruik van alternatieve energie, die deze maatregel kan stimuleren. Het besef moet er komen bij de mensen dat we met z’n allen veel te veel geld uitgeven aan deze energiereuzen en met dat geld sponsoren zij weer allerlei evenementen. Door kleinere collectieve ideeën als deze creëren we ruimte in de portemonnee van de consument. Door iets met de zonnepanelen te doen, helemaal als we dat gezamenlijk inkopen, kunnen we misschien collectiviteitskorting afdwingen bij de zonnepanelenleverancier. Die korting plus de subsidie zou mensen over de streep moeten trekken.”

Met die gedachte in zijn achterhoofd organiseerde Merx meerdere informatieavonden voor geïnteresseerde burgers. “Iemand als Dorinde Hijszeler van de gemeente was er bij. Zij vond dat ik zo door moest gaan en zij is natuurlijk ook iemand die mij op de goede weg zou kunnen helpen. Na deze eerste avond, die drukbezocht was, heb ik nog enkele informatieavonden georganiseerd om vragen van mensen te kunnen beantwoorden.”

Jack Merx