“Het einde is nogal verrassend”

VRIES – Na enkele uitgaven in het Drents dialect komt schrijver Jan Zuurd nu met zijn eerste Nederlandstalige boek. De oorlogsroman Gapende Aarde gaat over een scholier die rond 1980 op zoek gaat naar een vraagstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Zuurd is een liefhebber van oorlogsboeken en dit boek is dan ook een kolfje naar zijn hand.

“Ik lees zelf veel oorlogsboeken en dat zijn dan vaak heroïsche verhalen,” motiveert Zuurd zijn keuze. “Je leest echter nooit wat over het verwerken van leed. Met die gedachte in mijn achterhoofd ben ik begonnen met schrijven en het verhaal is wat lang geworden. In eerste instantie had ik niet het plan om er een boek van te maken. Het is namelijk heel moeilijk een uitgever te vinden die het boek wil uitgeven.”

Het uitgeven van dit boek had echter nogal wat voeten in de aarde. Aangezien Zuurd ervaring had met schrijven, wist hij al snel een manuscript op papier te krijgen. “Uiteindelijk heb ik het manuscript opgestuurd naar Boekscout en binnen een week had ik reactie. Ik werd uitgenodigd voor een auteursbijeenkomst in Soest. Ik heb een hekel aan reizen, maar toch namen we de moeite om de trein naar Soest te nemen. De bijeenkomst vond plaats samen met 16 andere auteurs. Van die 16 auteurs werd mijn boek er direct uitgeplukt en kreeg ik een contract voorgeschoteld. Ik moet ook eerlijk vertellen dat ik een voorsprong had door eerdere ervaringen. Dat contract wat ik kreeg moest ik overigens binnen 14 dagen ondertekenen. Ze eisen ook van je dat ik 40 e-mailadressen van vrienden en kennissen kon overleggen die toestemming hadden gegeven zodat zij promotiemail richting hun konden verzenden. Binnen een week was dat geregeld en ik kon uiteindelijk 65 e-mailadressen aan hun doorgeven.”

Daarmee was het echter nog niet rond, want de schrijver kreeg huiswerk mee van de uitgever. De gebruikelijke tikfouten, niet gek met ruim 264 pagina’s, moesten uit het manuscript worden gehaald. “Daar zijn we stevig mee aan de slag gegaan. Ik heb de hele tekst nogmaals uitgeprint en we zijn toen opnieuw gaan lezen en verbeteren. De foto van de omslag hebben mijn zoon en dochter gemaakt. Verder moet ik er zelf qua promotie veel voor doen. Ondertussen zijn er enkele tientallen exemplaren verkocht en zeer binnenkort is het boek ook in Vries te koop.”

Wending

Het boek is vlot geschreven en gaat over Simon Veldhorst, die duikt in het familiedrama wat plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog. De dood van de broer van zijn vader is een thema wat onaangeroerd moet blijven en in het boek gaat Veldhorst op ontdekkingstocht. “Veel mensen zijn gek op oorlogsverhalen. Het is weliswaar fictief, maar het had zo waargebeurd kunnen zijn. Ik moet zeggen dat het einde wel verrassend is. Het is ook geen echte roman en ook geen echt oorlogsboek. Wanneer ik echt tevreden ben? Dat is wanneer mensen het een mooi boek vinden. Het is voor mij pure hobby. Ik ben een echte winterschrijver en heb voorlopig nog geen plannen voor een nieuw boek. Veel schrijvers zijn ’s avonds actief, bij mij is het juist andersom. Als ik vroeg opsta gedij ik het best.”

_MG_8009