"Je weet nooit wat er tussenzit"

RODEN/ZEIJEN – December is een maand van tradities. Een van die jaarlijks terugkerende fenomenen is de boekenmarkt in Roden. Ook mensen uit de gemeente Tynaarlo hebben dit ‘neusje van de zalm op boekengebied’ ontdekt. Jans Takens uit Zeijen is er één van.

De boekenmarkt werd dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd en is een begrip in wijde omgeving. De tweedehands boekenmarkt, de opbrengst is voor het goede doel (projecten in Ghana en Tsjernobyl, vanwege de gevolgen van de kernramp in 1986), is sinds enkele jaren met een dag verlengd. Takens was op de eerste dag-vorige week donderdag- al vroeg ter plekke. "Ik kom er al een jaar of zeven", vertelt Takens, die net terug is uit de buurtgemeente. "Ik kende de boekenmarkt doordat ik in Roden gewerkt heb en er familie woont". Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur op deze grootste markt in zijn soort in Noord-Nederland. Dit jaar was er een aanbod van zo’n veertigduizend boeken, keurig gerangschikt op onderwerp. Jans zoekt vooral boeken over de Tweede Wereldoorlog. "Ik heb tot nu toe vierhonderd boeken verzameld. Op de lagere school vond ik geschiedenis al interessant. Het is begonnen met ‘Reis door de nacht’ van Anne de Vries. De laatste jaren ben ik meer aan het speuren naar boeken over de oorlog in Europa. Maar ook Nederland en eigen omgeving vind ik interessant. Een van mijn bijzonderste exemplaren is een streekboek: ‘Knokploeg Noord-Drenthe’. Over de oorlogstijd in deze omgeving. Het gaat over een verzetgroepje in Noord-Drenthe. Of een boek van Johannes Post. Over hoe een eenvoudige boer in het verzet terechtkwam en het schopte tot leidinggevende in het verzet. Ik heb ook een serie over allerlei ‘slagen’: De ‘Slag om Arnhem’, Rotterdam en de Greppellinie. In Roden heb ik een paar boeken op de kop getikt, waaronder eentje van Sven Hassel . Ik had een boek van Douglas Reeman- over de oorlog op zee-, op het oog, maar die werd voor mijn neus weggekaapt". Naast oorlogsboeken verzamelt Jans Takens ook ‘jeugdherinneringen’, zoals de serie Kameleon, maar ook de reeks van Appie Baantjer. "Naast Roden ga ik ook altijd naar de boekenmarkt in Norg , in februari ,en speur op rommelmarkten. Nee, de beroemde Deventer boekenmarkt ben ik nog niet geweest, maar wil er wel een keer naar toe. Daar heb je 6 kilometer aan boeken geloof ik". Maar Roden, met zo’n veertigduizend in de aanbieding, biedt ook veel- voor weinig geld- voor de liefhebber. "Mijn vrouw gaat vanmiddag heen. Ik denk dat ik toch nog meega. Dan is het minder druk. Bovendien: je weet nooit wat er tussenzit".Js. Takens Zeijen