‘Mister Donderslag’ Herman Geerts vertelt over tribute festival Donderslag


DONDEREN – Het muziekfestival Donderslag vond afgelopen september voor het eerst plaats in een groter weiland aan de Bunnerweg, daarvoor was het schapenveld naast het huis van ‘Mister Donderslag’ Herman Geerts de plek waar het tribute festival zich afspeelde. Geerts kijkt terug op een geslaagde editie en blikt vooruit op de komende editie en de jubileumeditie in 2020 als Donderslag 20 jaar bestaat. “De sfeer is belangrijk. Het gaat om de gezelligheid, maar we willen ook kwalitatief hoogstaande tribute bands”, vertelt Geerts.

In september 2018 werd Donderslag voor het eerst gehouden op een nieuwe locatie in Donderen. ,,Donderslag vond sinds 2000 elk jaar plaats op het schapenveld naast ons huis, maar door de heftige regenval tijdens de editie in 2017 was dat veldje zo vertrapt dat vanaf 2018 voor een nieuwe locatie is gekozen. Donderslag was gebonden aan onze boerderij ‘de Donderstee’, alleen de soep en het brood worden hier nog klaargemaakt”.

Voorzitter Geerts vreesde aanvankelijk dat de nieuwe, grotere locatie een weiland verder ten koste zou gaan van een stukje sfeer en intimiteit, maar die vrees was ongegrond. “Het is een wat rustiger plekje aan de overkant op het weiland van Ab Middelkoop. Een groot stuk grond, waardoor we wat meer mogelijkheden hebben. De bands kunnen bij de achteringang eenvoudig parkeren en uit- en inladen, het publiek loopt zo naar hun tent toe en de cateraars hebben meer ruimte. Het terrein is oneindig groot, we kunnen wel 50 tenten neerzetten, maar dat is niet de bedoeling, hoor”, lacht Geerts.

De inwoner van Donderen wil het festival kleinschalig houden, zodat de boel hanteerbaar blijft. “We zijn klein en daar zijn we blij mee”. Zo’n 450 å 500 man per avond kan het festival, dat al enige jaren een week na de bloemencorso op vrijdag- en zaterdagavond plaatsvindt, kwijt. “Dan hebben we echt volle bak. In principe is er ruime voor 650 man, maar dan sta je opgepropt bij elkaar. Dat is niet wenselijk. Met 350 á 400 bezoekers per avond zijn de bezoekersaantallen behoorlijk stabiel. Je hebt dan ook de ruimte om even een pilsje te halen aan de bar. De kenmerken van Donderslag zijn gemoedelijk- en gezelligheid. Calamiteiten zijn er nog nooit geweest”.

Op Donderslag staan traditioneel louter tribute bands, dus groepen die over het algemeen een repertoire van specifiek één band naspelen. Op verzoek van veel terugkerende fans programmeerde Donderslag in 2018 voor het eerst een boerenrockavond op de vrijdag. En dat beviel goed. “Dat was leuk, maar het is niet iets wat we vanaf nu standaard gaan doen”. Hoogtepunt van de vorige editie was echter de U2 tribute band RU2. “Die waren steengoed. Er kwamen ook veel U2-fans op af en die kun je niet afschepen met slechte namaak. Dan is hun avond verpest. Als je tribute bands programmeert, dan moeten ze ook goed zijn. Uiteraard komt het af en toe wel eens voor dat een band tegenvalt, maar over het algemeen geldt: als je komt, dan krijg je kwaliteit”.

Het programma voor Donderslag 2019 is ook zo goed als rond. Op vrijdagavond spelen er een Creedence Clearwater Revival en een Eric Clapton tribute band en een Rammstein en een AC/DC tribute band op de zaterdagavond. “De CCR band hebben we vaker gehad, dat is een hit. Met Rammstein willen we een avond met wat stevigere muziek laten horen. Ik verwacht een klapper”. Een AC/DC tribute band heeft Donderslag een jaar of vijf of zes geleden ook al eens gehad. “Mijn vrouw kwam toen terug uit Vries en vertelde over vreemde lieden die rondreden in een Amerikaanse auto en getooid waren met kuiven en ringen. Een half uur later stonden ze voor onze deur. Het bleek de AC/DC band te zijn. Hele leuke lui, overigens”.

In 2020 bestaat Donderslag precies 20 jaar. De organisatie is al bezig met brainstormen over die jubileumeditie. “Het zou mooi zijn als we in 2019 twee avonden volle bak draaien, dan kunnen we meer geld investeren en flink uitpakken in het jaar daarna”. Persoonlijk zou ik een keer een avond met een ‘tribute to’ Amy Winehouse en Janis Joplin willen hebben, maar dat is meer iets voor vanaf 2021. “Beide zijn fenomenen met een fantastische stem en een enigszins op dezelfde wijze aan hun einde gekomen (middels een overdosis op 27-jarige leeftijd, red.)”. Geerts is voorzichtig als het aankomt op programmeren en zijn eigen muzieksmaak. “Bij het organiseren van Donderslag moet je niet alleen muziek programmeren die je zelf leuk vindt, het is belangrijk dat de fans die elk jaar weer komen er ook plezier aan beleven. Aan de andere kant moet je ook weer geen muziek programmeren die je zelf echt vreselijk vindt”.

Hoewel er veel odes aan classic rockbands staan op Donderslag wordt er voorzichtig moderne muziek ingepast. “Wat de huidige jongeren van 18 tot 20 jaar over het algemeen leuk vinden is vaak lastig om een tribute band voor te vinden, ons publiek zit daar wellicht ook niet op te wachten, maar we willen toch kijken of we iets actueels kunnen krijgen”, vertelt Geerts. “We hebben een vrij jong bestuur. Ik ben ruim vijftig jaar ouder dan het jongste bestuurslid. Het is boeiend om te zien hoe de smaken binnen ons bestuur uit elkaar liggen: classic versus actueel”.

Wie zijn de fans van Donderslag? De organisatie liet in 2018 een publieksonderzoek doen, waaruit blijkt dat circa tweederde van de bezoekers man is, zeventig procent van de bezoekers binnen 10 kilometer van Donderen wonen, de meeste bezoekers 35 jaar of ouder zijn en bijna de helft van de bezoekers elk jaar steevast van de partij is. Qua muziekgenre hebben respectievelijk rock, boerenrock, hardrock en pop de voorkeur onder het publiek. “Bijna de helft van ons publiek is er elk jaar weer. Het is wat dat betreft net reünie: hé, ben jij er ook weer? Dat sfeertje heerst er op Donderslag. Sommige vrijwilligers zijn sinds hun 14e betrokken bij Donderslag en zijn er als het ware getrouwd”. Donderslag collecteert tevens elk jaar voor KiKa. “We willen sociaal geëngageerd zijn”.

In mei/juni organiseert het bestuur van Donderslag de eerste bijeenkomst voor vrijwilligers, sponsoren, donateurs en andere ‘Vrienden van Donderslag’. Dan wordt er ook de beruchte ‘Donderduik’ gehouden. “Dat is ludiek, maar soms ook heel koud”, lacht Geerts. “Vanaf dat moment kachelen we langzaam naar september”.

Donderslag 2019 wordt gehouden op vrijdag 6 en zaterdag 7 september. Houd hiervoor www.donderslaglive.nl in de gaten.