‘Je wordt eerder door de strontkar overreden dan door een gouden koetsje in dit vak’

Afbeelding
de krant van tynaarlo

VRIES -  “Grote leugens verpakt in een kleine waarheden. Mijn oma noemde dit met een duur woord aforisme. Zelf vertaal ik dit liever als pogingen om op een delicate manier de spanning tussen hoop en weten op te lossen,” aldus Casper Kloos oprichter van Leefbaar Tynaarlo. Volgens Kloos zijn er spanningen genoeg binnen gemeente Tynaarlo. Zo neemt de Tintengroep het welzijnswerk over in Tynaarlo. Wat zullen de consequenties hiervan zijn? De NAM die de kleine gasvelden in de buurt wil aanboren zonder duidelijk beleid voor schades. Maar ook het gebrek aan goedkope huurwoningen is volgens Kloos niet goed. “Het zijn allemaal kwesties met weerhaakjes, want er zit veel meer achter,“ legt Kloos uit. Kloos mag dan wel geen fractieleider meer zijn sinds vorig jaar, maar tot op heden is hij zeer actief is binnen gemeente Tynaarlo en Leefbaar Tynaarlo als raadslid en voorzitter van de kiesvereniging.

Casper Kloos Leefbaar Tynaarlo



Afgelopen jaar droeg Kloos het stokje over aan Jurryt Vellinga als nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. “Gevoelsmatig en wat leeftijd (74 jaar) betreft werd het tijd om het stokje over te dragen aan jongere mensen. Momenteel is er een hele goede groep bij Leefbaar Tynaarlo en Jurryt Vellinga doet het goed als nieuwe fractievoorzitter. Ik blijf er wel bij betrokken en blijf zeker nog wel 4 jaar raadslid als het aan mij ligt.” Kloos geeft aan alweer bezig te zijn met de volgende gemeenteverkiezingen van maart 2022. Ervoor zorgen dat er een goed team komt voor de volgende verkiezingen is zijn prioriteit. “Daar hebben we de verantwoordelijkheid voor. Hoe dichter je bij jezelf blijft hoe beter je maatschappelijk kunt functioneren, dat heb ik met vallen en opstaan geleerd. Door schade en schande wordt je wijzer,” vertelt Kloos.


Kloos is van oorsprong een Zeeuw en maakte als kind de watersnoodramp mee in 1953. “Die heb ik meegemaakt en dat blijft je bij voor altijd. Mijn familie heeft het overleefd, maar het was kommer en kwel, de huizen waren onbewoonbaar. Na een half jaar besloten mijn ouders naar het Noorden te verhuizen. Ik denk dat mijn passie daar vandaan komt, uit mijn opvoeding.” Kloos is opgevoed met een sterk sociaal aspect en heeft geleerd om het op te nemen voor de zwakkeren in de samenleving. Daarnaast voerde het motto ‘niet lullen maar werken’ de boventoon.  “Vroeger nam ik het ook altijd op voor mijn broertjes en zusjes, dan ging ik ervoor staan: ‘Dan moet je bij mij komme’. Dat gedrag is altijd gebleven, als zwakkeren worden aangepakt of besodemieterd worden dan pak ik dat op.” Van huis uit komt Kloos uit de slagerswereld. “Ik ben slager en ondernemer geweest. Die vroegere opleidingen waren veel intensiever dan tegenwoordig, je werd er gelijk half dierenarts bij. Het slagerswerk heb ik altijd leuk gevonden, ik werkte door heel Nederland. Toen ik trouwde met mijn vrouw uit Eext, kwam ik hier terecht. Langzaam rolde ik in het bestuursleven. De kinderen zaten bij sportverenigingen en dan was ik nog voorzitter terwijl zij de sport niet eens meer beoefenden. Langzaam krijg je mogelijkheden en die moet je gaan benutten, voor mij is dat het politieke podium geworden. Ik houd niet van alleen roepen over hoe slecht het allemaal is, ik wil aan het werk en er iets aan doen.”


Leefbaar Tynaarlo


Kloos richtte in ’93 Leefbaar Tynaarlo op, zij het eerst was onder de naam Vries 2000. “De vaste orde moest mij niet, zij noemden mij ‘een rooie’ maar zo is het niet, ik sta in dienst van de mensen. Ondanks dat ik de tweede partij was binnen de gemeente, gingen twee of drie partijen toen samen een coalitie vormen en is er niemand met mij in gesprek gegaan en stonden we buiten spel. Dat was in 1998, vanaf dat moment heb ik gezworen dat ze geen moment rust zouden krijgen.” Daarom was Kloos even bang in 2018 dat hem hetzelfde zou overkomen toen Leefbaar Tynaarlo de grootste partij werd binnen gemeente Tynaarlo, maar dat ging gelukkig goed.“ Ik ben tweeënhalf jaar op de achtergrond gegaan en heb alles goed kunnen regelen. Soms moet je als grootste partij een veer laten en anderen tegemoet komen, dat is soms ten koste van jezelf. Maar de mensen wilden rust in de tent en die hebben we gegeven. Je hoeft het niet altijd met me eens te zijn. In de loop der jaren heb ik geleerd hoe ik met dit werk om moet gaan. Gelukkig ben ik een snelle lezer en kan ik rationeel denken. Ik houd niet van polderen, je moet durven doorpakken en niet dooremmeren. Ik ben volksvertegenwoordiger, dan moet je met je poten in de modder staan. Als je dit voor eigen glorie zou doen, dan moet je per direct stoppen. Je wordt eerder door de strontkar overreden dan door een gouden koetsje in dit vak.” Het college van burgemeester en wethouders ziet Kloos voornamelijk als passanten. “De functie houden ze vier of hoogstens acht jaar vast. Over het algemeen duurt het een jaar om ze in te werken en verkiezingen duren ook een jaar, dus dan kan men hoogstens twee jaar iets nuttigs doen. Vaak zie je dat men dan ook nog het liefste een statement maakt voor hun eigen carrière en ego. Gelukkig heeft deze burgemeester net zijn tweede termijn getekend en houden we hem nog zes jaar.”


TRIAS


Kloos: “Ik ben een nachtbraker en na tien uur ’s avonds lees ik vaak nog wat stukken door. Zo kwam ik een briefing tegen van het college ten aanzien van het sociaal domein wat eerder bij TRIAS lag. Dat is nu overgegaan naar de Tintengroep. De Tintengroep daar is niets mis mee, maar ik zit wel met het verhaal van het vastgoed. Zo maken wij ons onder andere zorgen over eventuele consequenties voor het Dorpshuis in Eelde-Paterswolde en de Pan in Vries. Want wat gebeurt er met de panden waar veel verenigingen samen kwamen, eerder onder beheer van Trias? Als het wegvalt dan zakt het peil van de leefbaarheid van een dorp,” vertelt Kloos bevlogen over dit vraagstuk waar hij vragen over heeft gesteld richting het college van gemeente Tynaarlo.


Woonvisieplan


Kloos vertelt ook bezig te zijn met een woonvisie plan binnen de gemeente: “Dat je als gemeente goedkoop grond ter beschikking kan stellen. Dat moet ertoe leiden dat er goedkoper gebouwd en goedkoper verhuurd kan worden. Dat zou volgens ons het beleid moeten worden. Als je daar niet aan werkt, dan wordt het niks. Al bestaat deze gemeente uit tachtig tot negentig procent van bewoners met een eigen woning, je wilt de jongeren niet wegjagen of steeds onaantrekkelijker worden voor huurders. Als je jong bent kun je namelijk niet zomaar een woning kopen. Dan heb je goede baan nodig en een vast contract. Het is voor die groep erg lastig om een woning te kunnen kopen op het moment en huren is de enige optie. Dat geldt ook voor de groep ouderen die kleiner willen gaan wonen en huren, maar door de extreem gestegen huurprijzen dan maar in een veel te grote woning blijven, bedoeld voor gezinnen. Wat weer een ander probleem creëert.”


NAM


De gaswinning van de NAM is een verhaal waar Kloos boos van wordt. “Met oplopende ergernis heb ik als volksvertegenwoordiger het laatste interview met de directeur van de NAM gelezen. Daarin stelt de directeur ‘Dat hier geen Groningse toestanden zullen komen, want bij bevingen van 3.0 zullen zij stoppen met gas winnen. Dus zware schade zullen we niet krijgen in Drenthe’. Nou directeur van de NAM, bij een beving van 3.0 kunnen zullen er huizen compleet instorten. Wat een vreemde manier van geruststellen. En dan vindt men het gek dat mensen een fakkeltocht houden in Groningen. Je ziet aan alle kanten dat we gepiepeld worden.” Leefbaar Tynaarlo heeft meerdere malen een aardbeving-café in het Sprookjeshof gehouden. Daar werden verschillende sprekers uitgenodigd en mensen konden stoom afblazen. Volgens Kloos is daar behoefte aan. “In Vries en Zuidlaren zijn ook bevingen geweest en daarom heeft de burgemeester het onderwerp opgepakt. Hij is in gesprek met de ministeries en met het Drents gasberaad. Overigens vind ik niet dat we van het gas moeten afgaan. Alle infrastructuur hebben we voor het gebruik van gas. Dan kunnen we beter Russisch gas halen of extra kerncentrales in NL neerzetten. Dan heb je schone energie. De winst van de energiebedrijven geven we aan technische universiteiten die de oplossing dan hopelijk hebben over 50 jaar wat betreft verwerking van het kernafval en hoe je schonere energie krijgt voor de toekomst.”


Gouden handjes


Een ander standpunt van Kloos is dat hij de oude ambachtsschool weer terug wil. Volgens Kloos beleven loodgieters en bouwvakkers nu gouden tijden en noemt ze mensen met gouden handjes. “Daar kun je nu meer mee verdienen dan wanneer je gestudeerd hebt. Er is een tekort aan vakmensen. Terwijl men eerder denigrerend keek naar mensen die met hun handen werkten. Nu moet je mensen van buiten de landsgrens halen voor het werk. Het wordt tijd dat we de oude ambachtsschool weer terug krijgen. Veel jongeren willen ook helemaal niet tot hun 18e of 22e op school zitten, zij willen veel liever een vak leren. En aangezien je tegenwoordig een dikke 45 jaar moet werken, kun je beter je werk leuk vinden. Probeer er je hobby van te maken, zei ik altijd tegen mijn  kinderen. Mijn vrouw en ik maakten ook werkweken van 40 tot 80 uur. Het was niet zwaar, maar de tijd vliegt om.”





UIT DE KRANT

Lees ook