“Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen”

ZUIDLAREN – Jeroen Meijer uit Zuidlaren is dit jaar zevende geworden bij het welbekende televisieprogramma Heel Holland Bakt. Aan het populaire programma van Omroep MAX, dat bij de finale maar liefst 3,8 miljoen kijkers mocht begroeten, houdt de Zuidlaarder alleen maar fijne herinneringen over: “Het was geweldig. Ik heb zoveel ervaring en kennis opgedaan en heel veel leuke mensen ontmoet. Daar houd ik echt een heel warm gevoel aan over.” Het is voor de politieagent een onvergetelijke reis geworden langs Hollandse koffiebroodjes, Gingerbomen en een Drentse Limoncellotaart opgebouwd als een hunebed.

Op donderdagochtend spreekt de Krant van Tynaarlo met Meijer. Eenmaal binnen ruikt het al overheerlijk. Er liggen koeken in de oven. De journalist valt met het neusje in de welbekende boter. Naast de verrukkelijke geur, voegt ook kleine Levin zich tot het welkomstcomité. De jongste telg van de Meijerfamilie kruipt al lachend rond in de keuken. Als ook kennis is gemaakt met Australische herder Lucca, de waakhond des huizes, vertelt Meijer over zijn avontuur met rollen voor André van Duin, Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden en Meijers sterke wederhelft.

Meijer is hobbyist en houdt van het bakken van lekkers. Dat zit in de familie, want ook zijn broer staat graag in de keuken. Op een gegeven moment staan ze steeds vaker op zondag samen in de keuken om de familie te voorzien van allerhande lekkernijen: “Het is ooit begonnen met een springvormpje en cheesecake.” Als Meijers kunde een bepaald niveau bereikt en hij ontelbaar veel afleveringen van Rudolph’s Bakery heeft gezien, geven een aantal familieleden en collega’s aan dat hij zich op moet geven voor Heel Holland Bakt. In 2017 zet hij de stap, maar geeft hij zich te laat op voor het programma, waardoor hij de spreekwoordelijke boot mist. Een jaar later stapt hij op dezelfde boot. Weer te laat. Afgelopen jaar moet het gebeuren en na een extra oproep van Omroep Max, er hebben zich te weinig mannen opgegeven, waagt de Zuidlaarder de gok. De rest is geschiedenis. Uit 700 aanmeldingen schopt hij het tot de laatste 100., waarna hij met twee taarten moet opdraven bij producent Blue Circle. “Dat was wel mooi, want daar merkte ik wel dat het een serieuze competitie betreft. Ze vragen je letterlijk je oren van je kop en als je daar de boel probeert te saboteren, dan val je geheid door de mand”, vertelt de enthousiaste banketbakker. Hij doorstaat de test met verve en mag naar de volgende ronde, de braderie. Er zijn dan nog vijftig kandidaten in de race. Daar sneuvelen er nog eens dertig, waar Meijer vrolijk doorgaat voor dat felbegeerde schort en een plaats in de tent. Het laatste obstakel, maar tevens prachtige leerschool is het bakkamp van Robèrt. De man die als enige in Nederland zowel de titel Meester Patissier als de titel  Meester Boulanger draagt. “We zijn daar twee dagen geweest en uiteindelijk mocht ik mijn schort in ontvangst nemen. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen”, laat Meijer weten.

Het avontuur in de tent van Heel Holland Bakt overtreft de bakkers stoutste dromen: “Naast dat ik ontzettend veel kennis en ervaring heb opgedaan, werd ik ook constant uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden. De constante uitdaging om iets origineels te bedenken onder tijdsdruk en met een bepaalde presentatie, daar heb ik echt veel van geleerd. De competitie was fantastisch en de sfeer onderling was ook erg gemoedelijk.” Het TV-wereldje is hem ook goed bevallen: “Ik had daar totaal geen ervaring mee, maar ik kijk er echt heel positief op terug. Gedurende het programma, maar ook als de camera’s uit waren, was het heel erg gezellig. Ik kan niet anders zeggen dan dat André, Robèrt en Janny, naast dat het absolute vaktoppers zijn, ook hele fijne mensen zijn in de omgang.” Zo is Van Beckhoven ook bij Meijer thuis geweest: “Mijn vrouw en kind waren even bij de buren. Toen Robèrt wegging, kwam mijn vrouw er net aan lopen. Hij stapte nog uit om even afscheid te nemen. Dat vond ik echt aardig, want dat hoeft hij natuurlijk niet te doen.” Een bewijs van de absolute vakman die Van Duin is, is dat hij na het recentelijke overlijden van zijn partner, de man tijdens het programma ‘Doorbakken’ er gewoon weer vol goede moed staat. “Daar heb ik echt diepe bewondering voor. Wat een eindbaas”, vervolgt Meijer.

Gedurende het gesprek, blijkt Levin een zoon van zijn vader. Althans, de liefde voor lekkers heeft vaders wel degelijk aan zijn zoon meegegeven. Hij knabbelt lekker door en Meijer voorziet zijn zoon liefdevol van een aantal babykoekjes. “Het is maar goed dat mijn vrouw dit niet ziet, want normaal gesproken mag hij niet zoveel koekjes”, grapt hij.  Over zijn vrouw gesproken. Meijer geeft aan dat hij het Heel Holland Bakt-avontuur niet had kunnen doen als hij niet de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw had gehad: “Ik was natuurlijk veel weg, moest regelmatig thuis oefenen en met een baby van toen vijf maanden is dat niet altijd even handig. Zonder sterk thuisfront had ik het niet vol kunnen houden.”

In het dagelijks leven werkt Meijer als hoofdagent in Delfzijl. Hij merkt wel een verschil tussen de mensen in Zuidlaren en die in Delfzijl: “Groningers zijn veel directer. Waar ik tijdens het boodschappen soms mensen zie die dan overleggen met elkaar en je aankijken van is het hem wel echt, is dat in Delfzijl anders.” Tijdens surveillancediensten hoort hij geregeld: “Hey! Most es kiek’n, dat is hom! Dei van Heul Holland Bakt!” Hij lacht erbij: “Ja, ik vind het echt grappig. Laatst vierden we de verjaardag van mijn zoon. Hij was op donderdag jarig, maar we zouden het in het weekend vieren. Vervolgens kwamen er buren langs op die donderdag en ik had helaas geen tijd meer om zelf een taart te maken. Vervolgens ben ik snel naar de Jumbo gereden om een taart te halen en dan vertelt een man je bij de kassa dat zoiets eigenlijk niet kan hè. Dat zijn wel leuke dingen.” Dankzij zijn deelname ontvangt hij geregeld uitnodigingen voor uiteenlopende dingen. Hierbij kan men denken aan andere televisieprogramma’s, maar ook demonstraties. Toch zweert hij trouw te blijven aan zijn politiewerk: “Ik vind het allemaal ontzettend leuk, maar het is mijn hobby en een vorm van ontspanning. Dat moet ook zo blijven. Ik wil er niets commercieels mee doen en blijf gewoon politieagent in Delfzijl. Als er ooit een Heel Tynaarlo Bakt komt, dan zou ik daar bijvoorbeeld graag mijn medewerking aan willen verlenen.” 

Als de koekjes van Levin plaats hebben gemaakt voor een fruithapje, is het tijd voor een foto. Natuurlijk trekt Meijer daarvoor even zijn schort aan, die een prominente plek heeft gekregen in de keuken. Oh ja, die koeken in de oven? Die zijn inmiddels afgekoeld. Een koek van sloffendeeg met een spijsroomvulling van hazelnoten, wordt na het maken van de foto afgetopt met versgeklopte slagroom. Watertandend kijkt de journalist toe, settelt zich weer op zijn stoel en neemt vervolgens een hap. Genieten met hoofdletter G!