“Sommige kinderen kusten uit enthousiasme de grond”

REGIO – Eindelijk! Het woord dat het vaakst is uitgesproken de afgelopen week op de sportvelden in de gemeente Tynaarlo. De eerste trainingen voor de jeugdafdelingen van de sportverenigingen zitten er weer op. De Vereniging van Drentse gemeenten heeft een protocol naar buiten gebracht voor de hervatting van jeugdtrainingen voor sportverenigingen. Clubs wringen zich in allerlei mogelijke vormen om de jeugdleden in ieder geval weer in beweging te krijgen. Gymnastiek- en basketbalverenigingen verzorgen hun lessen bijvoorbeeld buiten. De Krant van Tynaarlo peilt de stemming van verschillende sportverenigingen als ze weer gedeeltelijk de wei in mogen.

Allereerst spreken we Wim Arends, voorzitter van tennisvereniging Are You Ready. Ook bij de Eelder tennisvereniging vliegen de ballen weer over het net. De nieuwe Federers en Bertens’ zijn op donderdag zelfs zo enthousiast dat een aantal de grond kussen als ze het tennisveld weer op mogen. “Ze waren zo blij dat ze eindelijk weer les mochten hebben”, vertelt Arends. In tegenstelling tot teamsporten lijkt het voor tennissers eenvoudiger om afstand te houden, maar toch komt er nog een hoop bij kijken volgens voorzitter Wim Arends: “Wij worden door de KNLTB, de Nederlandse tennisbond, op de hoogte gehouden van allerlei richtlijnen en protocollen. Die volgen we uiteraard netjes op. Zo hebben we eenrichtingsverkeer op het terrein en is alles verder gesloten, behalve de toiletten.” Met lint hebben ze de route bij de tennisfaciliteit aangegeven en ouders zijn niet toegestaan: “Zij moeten hun kroost op de parkeerplaats afzetten, waarna de kinderen de eenrichtingsroute moeten volgen.” De trainsters en trainers dragen handschoenen en moeten een gebruikte emmer met tennisballen na gebruik 24 uur laten staan. Bovendien mogen kinderen de baan niet vegen, dat moet de trainers doen. “Het is behelpen, maar prima te doen”, laat Arends weten. Daarbij heeft de tennisvereniging in Eelde de zomerabonnementen eerder aan: “Zo kunnen kinderen tot en met 18 jaar eerder gebruikmaken van de mogelijkheid om te tennissen.”

We bellen tevens met voorzitter Stef Drenth van voetbalvereniging VAKO in Vries. Hij geeft aan dat de kinderen erg enthousiast waren: “Je merkte aan alles dat ze er zin in hadden. Ze waren ontzettend blij dat ze weer lekker mochten voetballen.” Op woensdag traint ook de oudere jeugd weer voor het eerst sinds de ‘intelligente lockdown’. Voor de trainers is het wel even zoeken naar trainingsstof, maar daar helpt de vereniging bij: “We reiken oefenstof aan, maar het komt voor de oudere jeugd voornamelijk uit op veel conditie- en techniektraining.” Een positiespel of partijtje zit er immers niet in, terwijl dat door voetballers toch vaak als de leukte onderdelen van de training wordt gezien. De voorzitter hierover: “Voor nu is het prima, maar het is even afwachten hoe het gaat als je week in week uit zonder partijtjes moet trainen.” VAKO is altijd erg actief in het dorp en probeert het verenigingsgevoel op alle mogelijke manieren te etaleren. Nu dat niet of erg beperkt mogelijk is, zoeken ze digitale manieren om dit te doen. Dat lukt volgens Drenth aardig, maar: “Het is nooit zoals met zijn allen lekker op het veld staan.” Hoe de rest van de lente en zomer van de jeugd van VAKO eruitziet, is nog even afwachten: “Vooralsnog stoppen we gewoon halverwege juni, ook in verband met het veldonderhoud dat dan weer moet plaatsvinden. Daarna moeten we maar zien of we weer ‘normaal’ kunnen starten met de competitie. Deze situatie doen we natuurlijk voor onze gezondheid, maar ergens is het ook wel weer ongezond voor mijn gevoel.”

Siep Diemer, voorzitter van de gymnastiekafdeling van SV Tynaarlo, belt de Krant van Tynaarlo zelf op. Hij geeft aan dat de gymnastieklessen die middag weer opgepakt gaan worden. “We willen gewoon de kids weer naar buiten en in beweging hebben”, vertelt Diemer. De vereniging kiest het schoolplein van OBS Het Oelebred als decor voor de eerste training in coronatijd. “Het is niet ideaal, maar we kunnen eindelijk weer iets en dat is fijn”, vertelt trainster Esther Haayema die keurig gehuld is in een geel hesje zoals het protocol van de Vereniging van Drentse Gemeenten voorschrijft. “Dit is de turngroep en we hebben hier een rekstok en met een beetje improvisatie andere toestellen die in de buurt komen van hetgeen wat we gebruiken in de turnhal. Toch mis ik wel een balk en andere attributen, dus we moeten creatief zijn”, vertelt Haayema. De jonge turntalenten zijn op dat moment fanatiek een parcours aan het uitvoeren. Eén hangt aan een rekstok, de ander springt touwtje. “Hopelijk komt er snel een oplossing waardoor we weer binnen mogen trainen”, aldus de trainster.