EELDE-PATERSWOLDE/ASSEN – Johan Pitstra heeft onlangs een contract getekend bij VV Actief. Een verrassende wending in zijn trainersloopbaan. Pitstra heeft niet alleen op hoog niveau gevoetbald, als trainer heeft hij de nodige successen geboekt met hoofdklasser ACV. Dat Johan Pitstra- hij volgt Jacob Bosman op- voor een lager niveau heeft gekozen is puur een gevoelskwestie.

"Natuurlijk ambieer ik wel een Topklasseclub. Maar iets neerzetten bij een club daar hou ik wel van. Het gevoel dat je echt trainer bent. Dat je een club en de individu beter kunt maken. Ik ben wel even klaar met alles eromheen en de druk. En wat ACV betreft, voor beiden was de prikkel na vier jaar op. Ik heb even geen zin meer om elk jaar weer nieuwe spelers te moeten zoeken. Ik was toe aan iets nieuws. En even gas terug. Momenteel heb ik liever een club van een dorp, zoals ik dat voel bij Actief". Een opmerkelijke stap is en blijft het. De in Leeuwarden geboren Pitstra-die zijn voetbalcarrière begon bij DIO Oosterwolde- voetbalde onder leiding van Bert van Lingen in het Nederlands Elftal 16-17 jaar. Vervolgens was de pas 17-jarige speler actief voor FC Groningen, dat toen onder leiding stond van Henk Nienhuis. Samen met enkele andere DIO-spelers vertrok Pitstra naar ACV in Assen, waar hij maarliefst negentien seizoenen ((met een onderbreking van anderhalf jaar) voetbalde. Zijn palmares mag er zijn: 5 keer kampioen, 3 keer kampioen zaterdagafdeling, in 1986 landskampioen, beste amateurvoetballer in 1993. Als trainer begon hij bij ACV 2 doordat hij slechts in bezit was van trainersdiploma TC3. Bij DIO Oosterwolde had hij inmiddels TC2. En bleef er slechts een seizoen. "Ik denk dat ik iets te ambitieus was als startende trainer". Pitstra heeft met TC 1 op zak, de ambities niet bijgesteld, maar beseft wel dat VEV’67 (waar hij ook trainer was) en Actief tweede klassers zijn. "Maar Actief is wel een club in beweging; ze willen ‘een stapje maken’. Dat past bij mij. Er waren tal van clubs in beeld, zoals Grijpskerk, Urk, Drachtster Boys. Maar het had ook een derde klasser kunnen zijn. Het gevoel is belangrijk voor mij. Ik ben ook van plan om bij Actief langer te blijven dan een jaar. Nee, ik kende de club niet. Het is puur het gevoel. De accommodatie, ‘club van dorp’, veel jeugd. Die Actief-jeugd speelt wel eens tegen ACV en dat doen ze goed. Ik heb het huidige eerste nog niet zien spelen, maar ze presteren momenteel goed. Een periodetitel is in beeld. En dan praat je al gauw over een eerste klasse. Mocht Actief promoveren, dan rest de vraag: waar staat de club dan? Ik weet het uit ervaring wel. Het belangrijkste is dat ze plezier in hebben. Het eerste en tweede van Actief zijn heel hecht. Er heerst veel discipline, heb ik al wel gemerkt". Inmiddels zijn Steven de Blok en Justin Krijthe overgekomen van het opgeheven DIO Groningen). "Ik hoop dat ze volgend seizoen ook voor Actief kiezen".

"Wat mijn sterke en zwakke punten zijn? Een zwak punt is denk ik het lastig communiceren als spelers ontevreden zijn. En dan praat ik over de Hoofdklasse, wat meer zakelijk gericht is. Een van mijn sterke punten is dat ik het snel zie en kan overbrengen. Doordat ik veel ervaring heb voel ik wat spelers denken. Neem gisteravond. We speelden een oefenpotje tegen LTC. Als speler vond ik dat ook niet altijd leuk. Maar dan moet je ze anders motiveren". De tweede helft van het seizoen is weer begonnen. Over de huidige winterstopstructuur valt er even een stilte. "Ik heb zelf het liefst een zo kort mogelijke winterstop. Bovendien: als je in competitieverband door zou spelen in mei en juni zijn niet alle velden meer goed. Het beste is kunstgras. En dan goed kunstgras. Ik was er zelf ook niet zo’n liefhebber van, maar bij clubs als Genemuiden zweren de spelers erbij". Wat dat betreft heeft Pitstra al dan niet toevallig voor de juiste club gekozen, want Actief heeft goed kunstgras. De 47-jarige Johan Pitstra, die zegt geen voorbeeld te hebben als trainer, maar wel overeenkomsten ziet met Frank de Boer ("vanwege zijn nuchtere verwachtingspatroon") en Marco van Basten (waar hij nog mee gevoetbald heeft) is een echte sportliefhebber. Met zijn eigen bedrijf Next Media TV richt hij zich op exploitatie van informatievoorziening bij theater (De Kolk bijvoorbeeld) en ook voetbal. En als geboren Fries houdt hij ook van schaatsen en zou zeker naar de Elfstedentocht zijn gegaan. Alleen maar sport dus als hobby. "Oh ja, en de hond uitlaten. Al is dat een hobby gewórden".