Jongensdroom op de gevoelige plaat in ‘Man & Werkplaats’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

TYNAARLO - Jans Haveman ontvangt uit handen van fotograaf Otto Kalkhoven het boek ‘Man & Werkplaats en ziet hierin terug hoe zijn jongensdroom op de gevoelige plaat is vastgelegd.In het boek vertellen 30 mannen uit het gehele land over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap. “Het is de combinatie van foto’s met tekst die het boeiend maakt”, vertelt Otto, “de verhalen achter de mannen, wat ze in de werkplaats brengt en waarom het hun domein is. Het leverde heel verschillende verhalen op.”


Waarom dit boek? Otto vertelt over een folder van een gereedschapsfabrikant die hij onder ogen kreeg. Hij zag hierin een foto van een werkplaats waar hij naar blééf kijken. Hij dacht: “Als ik dit een leuk beeld vind, vinden heel veel technische mannen dit leuk.” Zo bedacht hij dit concept. Zoveel verschillende ruimtes, vooral niet opgeruimd, in al hun vormen, dat is fotografisch fantastisch in beeld te brengen. Zo ontstonden er verhalen over vakmanschap en de passie voor het ambacht, bijeengebracht in dit boek.


De in Tynaarlo woonachtige Jans is een van de mannen in het boek en hij neemt ons mee naar zijn werkplaats waar een glimmende Dutch Ford Jailbar Register staat te pronken. Achterop bevinden zich authentieke zakken met graan en kippenvoer met daar bovenop een steekwagen. Blijkt er in de zakken gewoon afval van petflessen te zitten, maar het maakt het plaatje compleet. De werkplaats bouwde Jans nadat hij in 2009 eindelijk ‘zijn’ vrachtauto had gevonden. Of eigenlijk de auto die zijn vader vroeger had en die hij tot 1957 in gebruik had. Toen het provinciale kenteken niet meer was toegestaan, stalde zijn vader het stalen ros op het erf. “Ik was een jongetje van 6 of 7 jaar en ik was dagelijks te vinden in en om deze prachtige auto. Deze herinnering bleef maar terugkomen en ergens wist ik dat er eens eenzelfde auto op mijn pad moest komen om aan te sleutelen en te restaureren.” Die auto stond in Amerika, maar om deze naar Nederland te laten komen, bleek niet uitvoerbaar. “Het bleef borrelen en niet veel later kreeg ik m’n vingers achter een opknapper op marktplaats.” Jans haalde zijn ‘bouwpakket’ uit het Noord Hollandse Winkel, bouwde er achter zijn huis een grote schuur voor en begon aan zijn klus. Maar niet nadat hij op zoek ging naar de geschiedenis van de auto. Zo kwam hij erachter dat de wagen in vroeger jaren als kraanwagen ‘Klein Loeksie’ dienst had gedaan bij de brandweer in Groningen. “Ik twijfelde daarom nog of ik ‘Klein Loeksie’ wilde nabouwen of toch wilde gaan voor de versie van mijn vader.” Hij koos voor het laatste, voor zijn jongensdroom. En zo was Jans elk vrij uurtje te vinden in zijn domein om te sleutelen aan de vrachtauto. Jans kan er nog uren over blijven praten. En het is déze passie die Otto voelde toen hij als fotograaf een middag bij Jans in de werkplaats was en die in beeld en tekst terugkomt. Enfin, het resultaat ervan is terug te zien in het boek ‘Man & Werkplaats’.

UIT DE KRANT

Lees ook