“Het is prachtig om iets voor de mensen in Ghana te betekenen”

ZUIDLAREN – Aanstaande vrijdag vertrekt een groep van 35 jongeren naar Ghana om daar te gaan bouwen. Een jaar lang is gespaard voor de materialen en de organisatie van de bouw. In drie weken tijd bouwen de Zuidlaarders, samen met de lokale Ghanese bevolking, drie lerarenwoningen. Een jaar lang hebben de jongeren acties gevoerd en gewerkt om het vele geld voor de bouw bij elkaar te krijgen. Zo zijn er TT-stoeltjes schoongemaakt, kookcafés georganiseerd, kerststerren en oliebollen gemaakt en verkocht en de Zuidlaarder Scheurkalender is uitgebracht. Afgelopen weekend werd de laatste geldinzamelactie gehouden. In de bakkerij van De Wachter werd speciaal Ghana brood gebakken en verkocht.

De reis naar Ghana is een initiatief van de Protestantse Gemeente Anloo-Zuidlaren. In 2012 heeft de kerk een project opgestart om wat te doen voor ontwikkelingslanden. “In dat jaar is een groep jongeren naar Zambia geweest om daar te bouwen”, vertelt Sander Notten (19), één van de jongeren die mee naar Ghana gaat. “Vier jaar geleden is er een groep, waaronder ikzelf, naar Bolivia geweest en nu staat dus Ghana op het programma. Ik heb er ontzettend veel zin in!” De PKN gemeente Anloo-Zuidlaren is aangesloten bij World Servants. Deze stichting biedt jongeren een ervaring die niet zonder gevolgen blijft. World Servants wil dat een gemeenschap uit een ontwikkelingsland een stap verder komt en daarnaast wil het dat mensen uit Nederland enthousiast worden om te dienen voor vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen.

In Ghana gaan de jongeren drie lerarenwoningen bouwen in een klein dorpje. “In het dorp zit een school, maar er is eigenlijk een lerarentekort”, legt Emma Homans (15) uit. “Dit komt omdat er in het dorp geen huizen zijn waar leraren kunnen wonen. De leraren wonen op dit moment ver weg. Wij gaan er straks voor zorgen dat leraren wel gewoon in het dorp kunnen wonen.” De jongeren vertrekken samen met een aantal begeleiders vanuit de kerk naar Ghana, waar ze drie weken verblijven. “We hebben zelf eigenlijk geen bouwervaring”, laat Tjalling Homans (19) weten. “We doen geen opleiding tot bouwkundige, maar het bouwen is eigenlijk heel gemakkelijk. We gebruiken grote stenen, waarmee je binnen één dag al wel een muurtje hebt staan. Ik weet zeker dat het ons gaat lukken.”

De jongeren vinden het fijn dat ze op deze manier kunnen bijdragen aan het leven van mensen. Dankzij hun hulp wordt het leven voor de inwoners van het dorp in Ghana weer een stukje beter. “Het is zo’n grote verandering voor hun”, vertelt Sander. “Als je het vergelijkt met de problemen in de wereld is hetgeen wij doen best wel klein, maar de mensen daar maak je zo gelukkig. Je verbetert de situatie voor de huidige inwoners en de volgende generaties. Het is geweldig dat je hen op deze manier kunt helpen.” Ook Tjalling is het daarmee eens. “Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met de mensen daar”, zegt hij. “Er zijn ook grote cultuurverschillen en er is veel armoede. Het mooiste vind ik om daar in de gemeenschap te komen en waardering te krijgen voor hetgeen we doen. Het doet me goed dat wij kunnen bijdragen aan een beter leven voor de mensen in Ghana.”

In Ghana verblijven de jongeren in het dorp, waar het heel primitief is. “Ik heb al verschillende filmpjes van het leven daar gezien”, vertelt Emma. “Het ziet er echt Afrikaans uit, met hutjes en een savannegebied. Wij slapen wel in ‘gewone’ huizen, maar toch is het daar heel anders dan hier. Zo is er bijvoorbeeld geen wc en ook geen douche. Hoe we dat gaan oplossen, zien we daar wel. Het is best wel spannend, maar ik heb er ook heel veel zin in.” Naast het bouwen, gaan de jongeren ook nog andere activiteiten doen met de bewoners van het dorp. Zo gaat Emma projecten met het thema ‘liefde’ doen met de leerlingen en geven Sander en Tjalling voetbaltraining aan de kinderen. “Voetbal is echt dé sport daar”, laat Sander weten. “Op deze manier vermaak je de kinderen ook heel erg. Ik ben heel benieuwd hoe ze alles gaan vinden.”

Met de verschillende inzamelingsacties hebben de jongeren honderdduizend euro opgehaald. “Aan dit bedrag hebben we genoeg om de huizen te gaan bouwen”, vertelt Tjalling. “We willen alle sponsoren, donateurs en mensen die deze reis mogelijk maken ook heel erg bedanken. Daarnaast zijn we ook de bakkers van De Wachter, die afgelopen weekend heerlijke broodjes hebben gebakken, heel dankbaar.” De broodjes van de bakker vlogen werkelijk als warme broodjes over de toonbank. “Binnen drie uur waren alle tachtig broodjes verkocht”, vertelt Jan Homans, één van de begeleiders. “Het was een groot succes.” De jongeren hadden afgelopen zondag een afscheidsdienst in de Laarkerk in Zuidlaren en vertrekken aanstaande vrijdag om 22.45 uur naar Ghana. In de eerste week van augustus keren ze weer terug naar Nederland. “We gaan erheen met het idee dat we het leven voor de mensen daar een stuk beter kunnen maken. Daaruit halen we zoveel voldoening”, besluit Sander.