GRONINGEN – FC Groningen stapte zondagmiddag opnieuw met een goed resultaat van het veld. De ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs versloeg Go Ahead Eagles terecht met 2-1 en klom met dat resultaat naar de tiende plek van de ranglijst, omdat de concurrentie punten liet liggen. Jørgen Strand Larsen nam FC Groningen met twee mooie goals bij de hand.

Met dat resultaat kon op voorhand rekening worden gehouden, maar toch kwam de overwinning maar moeizaam tot stand. Niettemin nam FC Groningen al na een kleine handvol minuten de leiding toen FC Groningen-middenvelder Laros Duarte ploeggenoot Bjorn Meijer aan de linkerkant met een mooie steekpass wist te bedienen. De voorzet die knap werd afgewerkt door FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen bracht FC Groningen al vroeg aan de leiding. In deze fase van de wedstrijd leek het erop dat de circa 7000 bezoekers, die zondagmiddag voor het eerst weer plaats mochten nemen in het stadion, een mooie middag tegemoet gingen, maar het tegendeel was waar. De openingsfase was weliswaar fenomenaal, maar daarna was de magie ineens verdwenen. 

In het resterende deel van de eerste helft bleven beide ploegen redelijk in evenwicht zonder grote kansen te creëren. FC Groningen behield met een magere voorsprong controle over de wedstrijd en kende in de bezoekers uit Deventer geen ploeg die voor de volle winst naar Groningen was afgereisd. Go Ahead Eagles probeerde het wel op de helft van FC Groningen, maar de dreiging leidde zelden tot gevaar voor de goal van FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh. Ook na de onderbreking hing de 2-0 eerder in de lucht dan de gelijkmaker. Nadat FC Groningen-verdediger Bart van Hintum vlak na rust zijn kopbal op de lat uiteen zag spatten en de tweede goal aan de kant van de thuisploeg uitbleef, wist Go Ahead Eagles na een dik uur spelen toch uit het niets het net te vinden. Giannis-Foivos Botos knikte namens de bezoekers een goede voorzet van Ragnar Oratmangoen tegen de touwen. Dat het daardoor toch nog spannend werd had FC Groningen vooral aan zichzelf te danken. Hoewel beide treffers van FC Groningen om in te lijsten waren, bleef Go-Ahead Eagles tot de laatste minuut in leven. Nadat Jørgen Strand Larsen een lange pass van achteruit vlak voor het strafschopgebied aannam en vervolgens direct raak schoot, stond er nog ruim twintig minuten op de klok. Een fase waarin de bezoekers uit Deventer probeerden om de achterstand ongedaan te maken, maar een gelijkspel was op basis van het wedstrijdbeeld onterecht geweest. Met twee goals bracht de jarige Jørgen Strand Larsen (22) FC Groningen een belangrijke overwinning in een fase waarin er ook punten moeten worden gepakt. Volgende maand breekt voor de Trots van het Noorden een fase aan waarin de zwaargewichten uit de Eredivisie in korte tijd voorbij komen.

In de kelder van Eredivisie wordt zo langzamerhand duidelijk welke ploegen zich mogen opmaken voor een zware slotfase van het seizoen 2021/2022. Voor laagvliegers Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam is het zaak om vanaf nu punten te pakken om te overleven, terwijl hekkensluiter PEC Zwolle echt op het randje van de afgrond staat. FC Groningen neemt het zaterdagavond wederom in eigen huis op tegen Fortuna Sittard. Deze tegenstander rekende zaterdagavond knap af met SC Heerenveen dankzij twee treffers van Zian Flemming: 2-0. Een week later is PEC Zwolle de volgende tegenstander. De ploeg uit Zwolle hield middenmoter NEC afgelopen weekend op een 1-1 gelijkspel. Eind deze maand sluit FC Groningen op zaterdag 26 februari de serie wedstrijden waarin zo weinig mogelijk punten verloren mogen gaan af met een thuisduel tegen Willem II. Begin maart staat de return tegen Feyenoord in Rotterdam op het programma.