PATERSWOLDE – José Geertzen probeert met haar kunstwerken de wereld keer op keer de juiste kleur te geven. Om inspiratie op te doen reist ze niet de hele wereld rond, want soms ligt het gewoon voor het oprapen vertelt de kunstenares uit Paterswolde. 

‘Schilderijen zijn voor iedereen om naar te kijken en dan moet het ook een verhaal dragen die als het nodig is kan worden doorverteld. Dat hoeft overigens niet altijd een blij verhaal te zijn. Het kan ook troost bieden of recht doen aan een speciale herinnering. Voor deze verhalen ga ik altijd op zoek in mijn eigen omgeving, want er komt altijd wel iets op je pad. Mensen mogen er ook best een beetje vrolijk van worden, want humor is zeker een belangrijk component in de dingen die ik maak.’

Dertig jaar geleden begon Geertzen als kunstenares, waarbij ze autodidactisch te werk ging en dat bleef niet zonder succes. Tegenwoordig is ze niet meer verantwoordelijk voor de coaching van leerkrachten, maar geeft ze nog wel les op basisscholen en is ze bestuurslid in de kunstenaarsvereniging voor professionele kunstenaars van Tynaarlo (VTNL). Daarnaast is ze actief voor De Buitenplaats en staat ze eenmaal in de twee weken een dag in Galerie Kakelbont. Wie goed oplet in openbare ruimtes, bijvoorbeeld in het UMCG Groningen, kan zomaar een kunstwerk van haar tegenkomen. Op de vraag wat ze nu het leukste vindt moet Geertzen het antwoord schuldig blijven. ‘Mijn grootste passie is toch wel het etsen, want dat heb ik in de loop der jaren vanuit mijn eigen werkplaats aan huis enorm ontwikkeld. Schilderen en tekenen daar ben ik al op zeer jonge leeftijd mee begonnen, maar ook dat doe ik nog altijd ontzettend graag. Ik denk dat je vooral door moet gaan met de dingen waar je net zoveel energie voor terugkrijgt als dat je erin investeert. Ik ben eigenlijk heel tevreden met de balans die ik nu heb en ik hoop dat op deze manier nog tot in lengte van dagen door kan gaan.’

Wie het bijzondere werk van José Geertzen van dichtbij bekijkt, komt regelmatig oog in oog te staan met een evenwichtig gebruik van kleur en de natuur als thematisch uitgangspunt. De werken zijn beïnvloed door het impressionisme en vormen soms ook het spiegelbeeld van de tijd waarin we leven. ‘Ik vind het mooi om de natuur als uitgangspunt te gebruiken, want de natuur heeft zo ontzettend veel moois te bieden. Dit is ook de plek waar ik enorm veel inspiratie opdoe en ik hoop dat mensen mijn passie voor de natuur in mijn werken weten te herkennen. In de coronatijd kon er bijna niets, maar een bezoek aan de prachtige natuur om ons heen is nooit uit beeld geweest. Het beleven van iets wat enorm veel waarde draagt is altijd een mooie ervaring en dat probeer ik te vertalen in de manier waarop ik met kunst bezig ben.’ 

Geertzen doet tot zaterdag 14 mei mee aan de expositie Blik op Noord in Galerie Paterswolde. De tweede expositie waar haar werken te zien zijn is de tentoonstelling Natuur, Mens, Dier en Cultuur in Sportrade Fit & Wellness. Nu zondag doet ze van 10.00 – 17.00 uur mee aan de Noordelijke Kwekerijen Foltze in Meeden. Neem voor meer informatie een kijkje op www.josgeertzen.nl

José Geertzen
Anemoonweg 2
9765 HE Paterswolde
Tel. 06-13554545
e-mail. jose_geertzenvisser@hotmail.com
Internet. www.josekunst.nl