Een schoonheid met een stralende lach

ZUIDLAREN/EELDE – Al enkele jaren prijkt een prachtige kerstengel op de voorpagina van de kersteditie van de Krant van Tynaarlo. Normaal gesproken is dit de Bloemenkoningin van dat jaar, maar aangezien er dit jaar geen Bloemencorso werd georganiseerd, moest de redactie op zoek naar een alternatief. Verschillende hulptroepen werden ingeschakeld en niet veel later zaten we met de kerstengel van dit jaar aan de telefoon: “Spreek ik met Julia Slagter?”, vraagt een van onze redacteuren. “Ja, daar spreek je mee”, klinkt het vervolgens. “Wat is er dan?”. Als we vragen of Julia dit jaar de kerstengel van de Krant van Tynaarlo wil zijn, is ze gelijk enthousiast. “Wauw, dat vind ik echt super gaaf. Natuurlijk wil ik dat. Maar misschien moet ik eerst even overleggen met mijn moeder”.

En zoals u op de voorpagina heeft gezien, was ook moeder Slagter enthousiast. Julia Slagter is dit jaar onze stralende kerstengel! We ontmoeten haar bij Kapsalon Bert in Zuidlaren, die net als voorgaande jaren de make-up en het haar van de kerstengel verzorgt. Toch enigszins gespannen neemt Julia plaats in de stoel, waarna Elise de Vries het gezicht van de kerstengel onder handen neemt. Terwijl ze wordt omgetoverd tot echte diva, stelt de 17-jarige Julia zichzelf kort voor. “Ik ben opgegroeid in Eelde en woon al mijn hele leven in hetzelfde huis”, glundert ze. “Ik zit op de International School in Groningen, wat onderdeel is van het Maartens College. Hier volg ik verschillende keuzevakken in het Engels. In mijn vrije tijd dans ik graag en sport ik een beetje voor mijzelf. De afgelopen maanden zagen er, in verband met het coronavirus, behoorlijk anders uit. Zo heb ik veel online les gehad. Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik miste school best wel een beetje”.

De make-over van Julia begint steeds meer vormen te krijgen, wat tot op het detail nauwkeurig wordt vastgelegd door onze fotograaf Arjan Boer. De oogschaduw en foundation zitten inmiddels op de goede plek, maar klaar is Elise nog niet. Julia vindt het niet erg om lang in de stoel te zitten. “Ik ben het ook wel een beetje gewend”, lacht ze. “Ik houd zelf ook van make-up’en en bovendien zit ik momenteel in de finale van Miss teen of Drenthe. Hiervoor word ik vaak ook helemaal opgemaakt. De finale zou eerst op 10 april zijn, maar ook dat is uitgesteld in verband met corona”. Julia weet dus hoe het is om in de spotlights te staan, en met onze fotoshoot op komst, is dat zeker gewenst.

2020 was in verband met het coronavirus een heftig jaar en ook Julia heeft er mee te maken gehad. Gelukkig heeft ze het virus niet in haar omgeving meegemaakt, maar aan de slachtoffers denken doet ze zeker. “Ik ben heel blij dat ik en mijn familie in gezonde staat zijn. Ik heb wel heel veel medelijden met de mensen die het minder hebben. Zelf woon ik vrij ruimtelijk, dus ik kan gelukkig veel buiten zijn. Toch blijft het virus heel naar en ik hoop dat alles snel weer normaal is”. Corona bracht voor Julia echter ook positieve dingen met zich mee. “Ik heb de afgelopen maanden veel tijd voor mezelf gehad en dingen kunnen doen die ik zelf graag wil. Dat deed ik voorheen vaak te weinig. Ik zet anderen meestal boven mijzelf. Ik ben gelukkig als anderen gelukkig zijn. Het besef dat ik er zelf ook toe doe, kreeg ik de afgelopen maanden een beetje. Ik moest de balans zoeken en die heb ik in dit jaar wel gevonden”.

Als Elise klaar is met de make-up, is het de taak van Lucienne Hulsebosch om het haar van Julia onder handen te nemen. Zij zorgt ervoor dat de krullen van de inwoonster van Eelde prachtig glanzen. De titel Bloemenkoningin heeft Julia dan niet, een kerstengel is ze zeker. En of ze ooit nog Bloemenkoningin wordt? “Wie weet”, lacht ze. “Ik ben al van kleins af aan betrokken bij het Bloemencorso. Mijn moeder is bestuurslid van ‘Confrèrie Des Fleurs’ en ook ik zelf ben betrokken bij de wijk. Ik heb wel eens nagedacht om me op te geven voor de bloemenkoningin-verkiezing, maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Misschien is dit de boost die ik nodig heb en geef ik me op voor de volgende editie”. Nadat de laatste handelingen aan het haar van Julia zijn verricht is het tijd dat ze in haar prachtige jurk gehesen wordt. De aanwezigen staan vol verbazing te kijken naar onze beeldschone Kerstengel, die ze op 23 december op de voorpagina van de Krant van Tynaarlo kunnen bewonderen.

Vanuit Kapsalon Bert vertrekken we vervolgens naar de Dorpskerk in Zuidlaren, waar Julia letterlijk over de kerkvloer danst. Ze steekt een kaarsje aan, neemt plaats in de banken en zit achter het orgel. Tevens poseert ze nog even voor de kerstboom met een stralende lach. Julia is gemaakt voor dit werk en is met trots de kerstengel van de Krant van Tynaarlo. En die trotsheid straalt ze zeker uit!