Junior Energiecoach moet wederom succes worden in de gemeente Tynaarlo

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

“Energie besparen kan echt heel leuk zijn”


REGIO – Binnenkort start de landelijke campagne ‘Junior Energiecoach’. Met on- en offline spelletjes worden gezinnen gedurende vijf weken spelenderwijs bewustgemaakt van hun energieverbruik. De organisatie achter de campagne is van mening dat de bewustwording er dan vanzelf langzaam insluipt. Hetgeen ervoor zorgt dat men zuiniger met energie omgaat en dat vervolgens zelf, in positieve zin, in de portemonnee voelt. Alleen maar winnaars dus! De gemeente Tynaarlo springt in op het initiatief en is op zoek naar gezinnen die mee willen doen aan Junior Energiecoach: “We hebben de actie inmiddels uitgezet naar de scholen en we hopen dat deze bereid zijn om het initiatief onder de aandacht te brengen bij de kinderen.”


Wethouder Oetra Gopal heeft naast kunst, cultuur en sociaal domein ook duurzaamheid in haar portefeuille en dus staat de goedlachse bestuurder op maandagmiddag in het gemeentehuis met een flyer van Junior Energiecoach in haar hand. De gemeente Tynaarlo fungeert als ware groene long tussen Groningen en Assen en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De gemeente zit middenin een duurzaamheidsslag en dus is het vanzelfsprekend dat men enthousiast wordt van dergelijke initiatieven: “De Junior Energiecoach is een ontzettend leuke en laagdrempelige manier om samen duurzaam bezig te zijn met als doel het stukje bewustwording aangaande het spaarzaam omgaan met energie te creëren.”


Junior Energiecoach is een interactief spel met het kind (7-12 jaar) als motor voor energiebesparing. Ouders en kinderen maken gezamenlijk leerzame opdrachten en kunnen elkaar corrigeren wanneer bijvoorbeeld papa of mama de oplader van hun telefoon ongebruikt in het stopcontact heeft laten zitten. De spelletjes dienen ervoor om het bezig te zijn met energie leuk te maken. Het spel duurt vijf weken en speelt zich zowel online als offline af. Alle deelnemers starten op hetzelfde moment en na aanmelding ontvangt men een startpakket. Met filmpjes van Varkentje Rund, geheime opdrachten en leuke spellen, puzzels, experimenten en winacties is het spelen van Junior Energiecoach voor elke deelnemer een feest. Daarnaast zijn er offline weekopdrachten. Een voorbeeld hiervan is de lampenjacht waarin ouders en kinderen samen de strijd aangaan. Na afloop van de vijf weken ontvangen de deelnemers een heus Junior Energiecoach-diploma en een beloning!


Duurzaamheid zou volgens Arjan Lucius, grondlegger van Junior Energiecoach, beginnen bij het goed nadenken over energiegebruik: “We laten kinderen en ouders ervaren dat je thuis makkelijk energie kunt besparen. Dat je zelf een bijdrage kunt leveren zonder dat het ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Sterker nog, men bespaart letterlijk geld op de energierekening.” Daarbij wordt begrijpelijkerwijs ook gebruik gemaakt van de volgende slogan: ‘Junior Energiecoach is voor een schoner milieu en een vollere portemonnee’. Wethouder Gopal is dan ook van mening dat dit één van de manieren is om de benodigde duurzaamheidsslag te slaan: “We zijn daar als gemeente Tynaarlo natuurlijk hard mee bezig. Onze inwoners kunnen daar een steentje aan bijdragen door dagelijks stil te staan bij hun energieverbruik. Bovendien zal hen dat simpelweg geld opleveren. Als je een dag in de gaten houdt hoeveel water je verspilt of hoe vaak je onnodig een lamp aan hebt, dan gebeurt dat vaker dan je denkt. Dat zijn kleine dingetjes, maar alle kleine beetjes vormen uiteindelijk ook een grote hoeveelheid. Junior Energiecoach is dan één van de gemakkelijkste stappen om hier bewuster mee om te gaan. Energie besparen kan door al die leuke spelletjes met je familieleden te spelen echt heel leuk zijn!”


Lucius is het roerend met de wethouder eens: ”Wat ik één van de belangrijkste speerpunten vind van Junior Energiecoach, is dat men, naast het duurzame gedeelte, ook als gezin samen iets leuks gaat beleven. Door samen dingen te doen, groei je naar mijn mening ook als gezin meer naar elkaar toe.” Lucius verwacht dat er weer een heleboel mensen meedoen en enthousiast worden van een nieuwe editie van de Junior Energiecoach. “We organiseren twee edities. In het najaar en in de winter. Daar hebben we voor gekozen omdat we simpelweg de meeste energie verbruiken in het stookseizoen. De volgende editie start op 3 oktober en ik hoop dat veel gezinnen dankzij Junior Energiecoach zullen ervaren dat het niet duur, ingewikkeld of complex hoeft te zijn om energie te besparen en dat het zelfs heel leuk en eenvoudig is. Kinderen kunnen daarin een belangrijke rol spelen in de aansporing naar ouders toe. Al is het maar om een oude gloeilamp door een ledlamp te vervangen.”


In 2019 is men met Junior Energiecoach gestart. In de gemeente Tynaarlo hebben in het debuutjaar 48 gezinnen meegedaan. In totaal heeft Junior Energiecoach daarmee kunnen rekenen op 208 deelnemers uit de gemeente Tynaarlo. “Daar stond ik best van te kijken. In totaal hebben er 3000 deelnemers in 2019 meegedaan. Dat daar ruim tweehonderd van uit de gemeente Tynaarlo kwamen, is toch iets om trots op te zijn”, vertelt Gopal. Dit jaar rekent de sympathieke wethouder wederom op een vijftigtal deelnemende gezinnen, maar dat moet met de aandacht van de Krant van Tynaarlo natuurlijk eenvoudig te evenaren zijn: “Uiteraard hopen we dat het deelnemersaantal van vorig jaar ruim wordt overstegen.”


Aanmelden voor Junior Energiecoach? Dat kan! Via de website van Junior Energiecoach, www.juniorenergiecoach.nl, kan men een aanmeldformulier invullen. Tot en met 27 september kan men zich inschrijven. Op 3 oktober zal de campagne landelijk uitgerold en kan het energie besparen beginnen! “Ik hoop dat het wederom een groot succes wordt in onze gemeente”, laat Gopal tot slot weten.

UIT DE KRANT

Lees ook