VRIES – Stichting Kerkconcerten Vries houdt een Engelse kersttraditie: ‘A festival of Lessons and Carols’, uitgevoerd door kamerkoor ‘Northern Voices’ in de dorpskerk in Vries. Het concert vindt plaats op zaterdag 15 december om 20.15 uur aan de Brink in het dorp.

Een aaneengesloten geheel van kerstliederen, afgewisseld met vaststaande lezingen, ontleend aan de klassieke lezingen voor Kerst. De mooiste en waarschijnlijk de beroemdste plek om carols te beluisteren is wellicht King’s College Cambridge. Het eerste festival vond plaats in 1918. Een lange traditie van al bijna honderd jaar. Deze keer hoeft u niet naar Engeland af te reizen. Maar kunt u het van dichtbij meemaken en bij enkele liederen meedoen in de sfeervolle dorpskerk van Vries.

Het koor dat u op deze Kerstreis meeneemt is ‘Northern Voices’, een voortzetting van het Roden Handel Chorus. In 1996 opgericht door de toenmalige dirigent Bouwe Dijkstra. Befaamd is inmiddels de jaarlijkse uitvoering van de Crucifixion van Stainer op Goede Vrijdag in de Martinikerk te Groningen. Afgelopen november heeft het koor het Requiem van Fauré en het Lux Aeterna van Lauridsen ten gehore gebracht.

Vanaf februari 2011 is Edwin Velvis de dirigent. Edwin Velvis (Groningen, 1968) maakte kennis met de Engelse koormuziek op een reis naar hetzelfde bovengenoemde Cambridge in 1989. Dit was de aanleiding om muziek te gaan studeren en vooral om te gaan zingen. De organist die de zang zal begeleiden, Henk de Vries (1979), is als Master of Music afgestudeerd aan de conservatoria van Den Haag, Groningen en Hamburg voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek.