“Creatief antwoord geven op levensvragen”

VRIES – De Kids Express is afgelopen zondag gearriveerd in Vries. Vijf caravans zijn geparkeerd rond de Dorpskerk van Vries, waar ze een week blijven staan . De Kids Express die door het hele land toert- Vries heeft de primeur- is een interactieve tentoonstelling en bedoeld om kinderen te laten nadenken over levensvragen aan de hand van bijbelverhalen.

“Nee, dit is niet specifiek bedoeld voor gelovigen”, vertelt Albert Weemstra. “Ook openbare scholen werden uitgenodigd. Gelovigen hebben wel een voorsprong. Kinderen leren bijbelverhalen te verbinden met de actualiteit en hun eigen leven. Treffend voorbeeld is het beroemde bijbelverhaal Ruth, betreft een vluchtelingenmeisje. Dat kun je vergelijken met de commotie rond Mauro. In totaal worden vijf bijbelverhalen uitgebeeld. Kinderen gaan met een opdrachtboekje van caravan naar caravan. Opdrachten uitvoeren, hun mening geven en problemen oplossen. Het is een creatieve vorm om met een verhaal in aanraking te komen”.

De Kids Espress wordt een ‘unieke mobiele ervaringstentoonstelling’ genoemd. De organisatie is een co-productie van Kerk in Actie, Nederlands Bijbelgenootschap en Jeugdorganisatie Protestantse Kerk (JOP). Weemstra: “We hebben eerder de ‘Vredesfabriek’ gehad. Toen betrof het een vrachtwagen, waar dertig kinderen in konden. Dit was een interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, geweld en vrijheid, macht en tolerantie. Kinderen kregen een handzaam boekje, met tal van uiteenlopende vragen over het thema. Ook hebben eens de ‘anders op weg-express’ gehad. Het thema daarbij: milieu. En dit keer dus voor het eerst vijf caravans. Kijk, je moet mij zien als buitendienstmedewerker; in Utrecht zitten de creatieve geesten, waar ze dit bedacht hebben. De caravans hebben we zaterdag opgehaald uit Harmelen, waar de opslag is van het materiaal. Vervolgens gingen we in een karavaan naar Vries. Vries is ook de eerste plaats waar de Kids Express gebruikt wordt. In deze maanden doorkruist de karavaan het Noorden – dat heeft een praktische, logistieke reden- en reist dan de rest van het land door. De Kids Express- die tot en met december 2013 te bewonderen is- is te huur voor kerken, scholen en verenigingen.

Afgelopen zondag werd de Kids Express geopend. Na het doorknippen van het lint gingen zo’n zeventig kinderen de caravans in. "Iedere caravan heeft zijn eigen kleur en staat voor een ander verhaal uit de Bijbel en voor een ander thema. Die thema’s zijn: ‘we maken het weer goed’, ‘Je hoort erbij’, ‘Pas op, breekbaar’, feesten en ‘Hier ben je thuis’. Om een voorbeeld te geven. Een opa uit Zeeland vertelde over de watersnoodramp in 1953. Hij zei dat hij met een koffer met kleren wegmoest. De vraag voor de kinderen luidde: wat zou jij meenemen als je moest vluchten? Dit gebeurt allemaal op een leuke manier. Zo wordt bij het beantwoorden van de vragen onder meer een fruitautomaat gebruikt. Dit om kinderen te prikkelen. Nee, de kinderen verdienen er geen prijs mee. Met de vijftien uitdagende vragen ervaren kinderen dat ze een verschil kunnen maken in de wereld om hen heen. Het is eenmalig voor kinderen. Wel gaan we het evalueren. En komt er een diaconievervolg. Met avonden voor ouders, over onder meer geloofsopvoeding”. Kids Express