Kijk je mee op de Vijverstee?

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“De Vijverstee is een school waar kinderen samen leren om het beste uit zichzelf te halen”


VRIES – Deze week laten we in onze rubriek ‘Kijk je mee op de Vijverstee?’ interim-directeur Hans van Gelderen aan het woord. De in Arnhem woonachtige directeur werkt drie dagen per week op de Vijverstee en is in augustus aan zijn klus begonnen, die normaliter aankomende zomer weer tot een einde komt. Dat de coronacrisis uitgerekend uitbreekt als hij in Vries werkt, staat hij niet van te kijken. Het blijkt dat hij vaker voor bijzondere uitdagingen staat: “Op elke school waar ik interim-directeur ben geweest, gebeurt er wel iets. Nu is dat de coronacrisis, maar ik heb ook wel eens hele vervelende dingen meegemaakt. Een kind met een hartafwijking, die in coma geraakt op het schoolplein en vervolgens overlijdt in het ziekenhuis. Het zijn heftige gebeurtenissen, die je ook als interim-directeur graag zo goed mogelijk wilt verwerken.”


Inmiddels werkt Van Gelderen zo’n vijftien jaar als ZZP-er en het bevalt hem in Vries boven verwachting: “De school is uniek. Het heeft een perfecte ligging met bijvoorbeeld het bos hierachter. Ons nieuwe gebouw en schoolplein zijn natuurlijk fantastisch.” Daarnaast bevalt de onderwijsmethode Van Gelderen goed en daarmee doelt hij op de IPC-werkwijze. Hetgeen al eens eerder in deze rubriek voorbij is gekomen. “Het projectmatig leren. Het verbinden van de wereld om je heen met vaardigheden oefenen. Kinderen leren hierdoor tevens dingen die ze in het voortgezet onderwijs weer kunnen gebruiken, zoals samenwerken. Deze vorm van leren daar sta ik volledig achter”, vertelt Van Gelderen.


Het jaar is voor hem als interim-directeur al geslaagd: “Ja, je krijgt een opdracht mee van je opdrachtgever. In dit geval is dat Stichting Baasis. Ik denk dat ik die opdracht prima heb uitgevoerd. Er hangt een nieuwe elán binnen de school en er is rust gebracht.” Dat de coronacrisis aan deze ontwikkeling heeft meegewerkt beaamt Van Gelderen: “Je groeit door de coronacrisis toch naar elkaar toe als team. Iedereen leert van elkaar. Ondanks dat collega’s elkaar minder vaak zien en er thuis achter de keukentafel overlegd wordt, kan ik zeggen dat alle leerkrachten weer enorm veel zin hebben om op volle kracht te gaan draaien. Je mist de dynamiek in de school en daarom zijn we bij de Vijverstee ontzettend blij dat we vanaf 8 juni alle kinderen weer mogen ontvangen. Onze leerkrachten staan te popelen.”


De Arnhemmer werkt op maandag, dinsdag en donderdag op de school in Vries. Daarnaast doet hij nog andere klussen als ZZP’er. Het liefst reist hij met het openbaar vervoer: “Als je dan niets te doen hebt, dan doe je even lekker je ogen dicht.” Als er gevraagd wordt naar hoe hij de Vijverstee op dit moment ziet, laat hij zich als volgt uit: “De Vijverstee is een school in beweging. Het is een dorpsschool die onderwijstechnisch heel erg goed aan de weg timmert onder andere met het eerder benoemde IPC en de Kanjerschool.” Typerend voor de sfeer bij de Vijverstee noemt hij de sfeer op het schoolplein:  “Als kleuters op het ‘grote’ plein mogen, dan houden de leerlingen van groep acht bijvoorbeeld rekening met hen. Ze doen zelfs spelletjes samen en ik denk dat dit wel kenmerkend is voor deze school.” Daarnaast noemt hij de verjaardag van Reina, de voormalige conciërge op de Vijverstee: “Dan staat spontaan alle klassen, ongeveer 145 kinderen, uit volle borst en met liefde in de gang voor haar te zingen. Dat zijn wel unieke gebeurtenissen.”


Dat hij in augustus weer afscheid neemt van de school, dat gaat hem wel lukken: “Afscheid nemen heb ik nooit zo’n moeite mee. Ik zal echter wel als ik bijvoorbeeld in Groningen moet zijn wel over Vries rijden en binnenwandelen om bij te praten. Ik houd zeker contact.” Dat het werk als interim-directeur hem ogenschijnlijk zo gemakkelijk af gaat heeft volgens Van Gelderen met twee dingen te maken: “Ik ben van nature erg rustig en ik heb gevoel voor humor. Daar hoef ik helemaal niets voor te doen. Zo ben ik gewoon en dat is in dit werk heel handig.”


Afgelopen vrijdag wordt de nieuwe directeur bekend gemaakt. Voordat dit plaatsvindt spreken we met Van Gelderen. Hij kan wel een profiel schetsen van een perfecte, nieuwe directeur voor de Vijverstee: “Het moet in ieder geval iemand met de nodige ervaring zijn, die kennis van zaken heeft en goed weet wat er zich in scholen afspeelt.” Dat diegene in ieder geval goed ingewerkt gaat worden, daar zorgt Van Gelderen voor: “Ik regel in ieder geval een goede overdracht, zodat ik voor mezelf zeker weet dat ik het goed achterlaat.”


Als we hem vragen om de Vijverstee in één zin samen te vatten, schakelt hij zijn laptop in: “Ik heb het net opgeschreven en ik sta volledig achter deze uitspraak, die ik overigens niet zelf heb verzonnen. ‘De Vijverstee is een school waar kinderen samen leren om het beste uit zichzelf te halen.’ Zo denk ik er echt over.” Wat Van Gelderen zelf heeft geleerd van zijn periode op de Vijverstee? Het moment aan kunnen voelen om ideeën aan te reiken: “Je hoort vaak van interim-directeuren dat ze er maar voor even zijn om de boel overhoop te gooien en weer te vertrekken. Zo sta ik er niet in. Ik heb hier gaandeweg mijn carrière geleerd dat ieder team potentie heeft om zich door te ontwikkelen en dat dit ten bate van de kinderen is. Gedurende het jaar heb ik ontdekt dat het team van de Vijverstee veel meer kan dan ze zelf voor die tijd voor mogelijk hebben gehouden. Dat is een geleidelijk proces en als je eigen ideeën hebt die hen daarbij kunnen helpen en je wilt die uiten, dan moet je voorzichtig beginnen. Dat heb ik gedaan en dat is denk ik goed bevallen. Ik heb het werk op de Vijverstee in ieder geval als heel prettig ervaren.”

UIT DE KRANT

Lees ook