"Jullie moeten een andere plek zoeken. Hier is het te donker"

BUNNE/EELDE-PATERSWOLDE – Ieder jaar maakt klas 2 van AOC Terra een speelfilm in het kader van het Filmproject. Voor het eerst wanen ook de eerste klassers zich als filmmakers. Zij moeten animatiefilms maken. Plaats van handeling: de Melkfabriek in Bunne.

Heeft Klas 2 een vrije rol, de eerste klassers hebben een thema meegekregen: ‘Boter, kaas en eieren’, met een link naar de oude melkfabriek. "Het is een proef", zegt Wil Brugman, een van de kunstvakdocenten "De tijd was kort, maar het lukt wel". De kinderen hebben de hele ochtend de tijd met de ‘stop-motion’-films. Ze moeten een heleboel foto’s achter elkaar maken, die dan in de computer worden gezet, waarna ze versneld getoond kunnen worden en een film ontstaat. "Sommigen hebben zichzelf gefotografeerd. Ieder groepje doet het weer anders". Er komt wat bij kijken, voordat de films ‘geschoten’ kunnen worden. Het is een hectisch gebeuren bij het opstarten. Eerste probleem: hoe plaats je een fototoestel op een statief? En wat voor statief gebruik je? Naast kunstdocenten zorgen leerkrachten dat alles in goede banen wordt geleid. In het hele gebouw zijn de kinderen bezig. De begeleiders komen soms handen te kort. "Jullie hebben heel veel lawaai, maar slechts drie personen doen wat", zegt een van hen. Al zijn de meesten wel actief. Een groepje dat bezig was met hun film over piraten krijgt het advies om een andere plek te zoeken. Het is er te donker. Verderop legt een meisje uit wat ze met het thema heeft gedaan. "Een meisje heeft honger en vindt kaas". "Jongens houden van wat meer actie en laten de eieren spetteren", zegt Brugman. Weer een ander groepje. "Wat de titel is? Nee, dat weet ik niet. De film gaat over een koe die met een steen gooit. Het moet een achtervolgingsscene worden. Of het lukt? Nee, we hebben twee man minder door ziekte", zoekt Janine een excuus. Dan duiken we de kelder in, waar een clubje lang bezig is met hun project. Hier wordt ook steeds geschoven met het licht. Hier worden de laatste oranjespullen gebruikt bij de opnames. Achter een bord trekken kinderen met behulp van vissnoer de oranje geluksvogeltjes langzaam omhoog. "Met kleine stapjes, dat is belangrijk", wordt hen meegegeven. "Hoeveel foto’s moet ik maken?", vraagt Daniel, de jongen achter de camera. " Zoveel mogelijk".

De winnende filmpjes worden ingestuurd naar het landelijk filmfestival om daar mee te dingen naar een prijs.aoc terra animatiefilms maken  5