SSS ‘Wij willen bloemen!’

EELDERWOLDE – Duizenden kinderen uit heel Nederland zetten vorige week het land in bloei. Op verschillende locaties gingen grote groepen kinderen op pad met de boswachter van Natuurmonumenten om zaadbommetjes te gooien. Het is een landelijke campagne, die voor het eerst op grote schaal werd georganiseerd. Rotterdamse kinderen gaven het startschot. Het Noorden was vorige week donderdag aan de beurt. Kinderen van OBS Ter Borch togen daarvoor naar het natuurgebied de Onlanden.
Op het platteland is steeds minder natuur te zien en te beleven. De biodiversiteit holt er achteruit. In dit tempo verdwijnen in enkele jaren bekende weidevogels als de grutto, boerenzwaluw of veldleeuwerik. Samen met kinderen wil Natuurmonumenten het platteland en braakliggende terreinen in de stad weer nieuw leven inblazen. Met akkerranden, grasvelden vol bloemen, knotwilgen en klompenpaden vinden de nu bedreigde vlinders, bijen, kevers en weidevogels weer hun plek. “We hopen met deze actie op meer natuur en vooral meer variatie in de natuur”, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten.
Leerlingen kregen eerst les in de klas, aan de hand van het natuurprogramma OERR van Natuurmonumenten. Daarna werden de zaadbolletjes gefabriceerd. Een vrolijk gekleurde optocht met kinderen van OBS Ter Borch ging samen met de boswachter van Natuurmonumenten, Bart Zwiers, én een bakfiets vol zaadbommetjes naar de boerderij aan de Madijk. Vervolgens trok de stoet – met de zaadbollen in kleurrijke emmertjes- het natuurgebied in. Hier leven weidevogels, otters en geheimzinnige roerdompen. “Niet de bollen in één keer gooien!”, schreeuwde de boswachter tegen de enthousiaste groep kinderen, die er helemaal klaar voor waren. “Dit zijn de natuurbeschermers van de toekomst”, zegt Zwiers. Dan is het aftellen geblazen. ‘Drie, twee, een. Om het vervolgens massaal uit te scheeuwen: ‘Wij willen bloemen!’