vries spelweek bestuur Samenwerkingsverband Volksvermaken Vries, Protestantse Kerk en Plaats de Wereld

VRIES – In Vries worden voor het eerst de Kinderspeldagen gehouden. Het kinderfestijn is van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 augustus, in de laatste week van de zomervakantie. Het is een initiatief van Volksvermaken Vries, Protestantse Kerk Vries en Plaats de Wereld.
“Tonnie van de Koolwijk is al jaren actief voor de Avondvierdaagse, waar veel kinderen bij betrokken zijn. Haar ultieme doel is een kinderkamp”, vertelt Jan Koops van Volksvermaken de aanleiding. “Maar we hadden nooit de juiste club bij elkaar. Vorig jaar is het bestuur van Volksvermaken ververst. Tonnie vond toen medestanders. Het was een wens om iets voor de kinderen te doen in de vakantie. Maar we vonden het leuker er ook andere organisaties bij te betrekken, zoals Plaats de Wereld. Probleem was dat deze organisatie zelf al een kinderprogramma heeft. Dat hebben we nu in elkaar geschoven. Met de kerkelijke gemeenschap erbij hebben we met drie organisaties een breder draagvlak”. Tijdens een bijeenkomst in Café Onder de Linden werden de plannen gepresenteerd. De organisatie bestaat uit Magdalena Woltjer, Tonnie van de Koolwijk en Jan Koops (Volksvermaken), Janneke de Ruiter (PKN) en Johan Westerhof (Plaats de Wereld).
Een aparte kas beheert de gelden. Deze taak vervult Gea Hazenberg. De Ruiter: “We hopen kinderen te bereiken die niet op vakantie gaan. Het gaat om alle kinderen, in leeftijd van 6 tot en met 12 jaar- maximaal zestig- uit de voormalige gemeente Vries”. Inmiddels is al een heel schema gemaakt. Op woensdag zijn er activiteiten in het dorp. Donderdag en vrijdag vinden alle onderdelen plaats op het evenemententerrein. “Dat hebben we bewust gedaan om niet steeds de drukke Noordenveldweg te hoeven oversteken”, zegt Koops. Wat staat er allemaal op het programma? Een dreum/struuntocht, georganiseerd door IVN. Er zijn diverse workshops, een stoepkrijtwedstrijd, kanoën, brandweerspel en een bootcamp (in samenwerking met Fit For You). Verder een puzzeltocht. Onder begeleiding van eigen vrijwilligers. Het evenemententerrein staat onder meer in het teken van hutten bouwen. “We zoeken daarvoor nog materiaal, zoals timmerhout. Kinderen moeten zelf een hamer meenemen. Ze mogen niet zelf zagen, dat staat in de regels. Kinderen die hutten bouwen niet leuk vinden, mogen deelnemen aan het randgebeuren. Vrijwilligers, die een pedagogische achtergrond hebben, zijn welkom. Maar meehelpen kan altijd, zo is er altijd plaats voor broodjes smeren. Kinderen betalen slechts 10 euro voor drie dagen plezier en vertier. Kinderen die mee willen doen, geven zich op voor drie dagen, een dagdeel meedoen is niet mogelijk. Het is geen dumpplaats voor kinderen. Ouders zijn niet welkom, behalve op de laatste dag, tijdens het slotfeest.” Koops heeft er grote verwachtingen van. “Het streven is een jaarlijks terugkerend gebeuren.”
Aanmelden kan van 15 juni tot en met 30 juni door middel van het aanmeldingsformulier dat kinderen op school krijgen uitgereikt.