ZUIDLAREN – Kitty Boon uit Zuidlaren is een veelzijdig kunstenares. De expositie, die iedereen momenteel kan bekijken bij K38 in Roden, is daarvan het levende bewijs. Het werk is een mooie fototentoonstelling van vensters op verschillende tijden, plekken en jaargetijden. Waar ze doorzicht in geven wordt over niet al te lange tijd getoond in een speciaal fotoboek.

Vensters? Vensters inderdaad, van huizen overal in Nederland in allerlei soorten en maten. Van Zuidlaren tot Amsterdam. Overal waar ze was werden de meest in het oog springende vensters vastgelegd. Het moment waarop ze begon met de fotocollectie klinkt wellicht niet als een logisch vertrekpunt, maar tegelijkertijd ook wel legt Boon uit.

‘Toen de avondklok inging tijdens de eerste lockdown ben ik buiten gaan wandelen, omdat het openbare leven grotendeels stil was komen te liggen. Het is al een tijdje terug, maar toen zijn me heel veel mooie dingen opgevallen. Waar iedereen daadwerkelijk thuis was, omdat het verplicht was gesteld, gebeurde er achter de meeste vensters niet veel. Dit bracht mij in de gelegenheid om mooie momenten vast te leggen. Soms was het een vaas als stille getuige of gordijnen die deels gesloten waren. Alle beelden die ik vastlegde zijn momenten uit de tijd en zeggen soms ook iets uit het leven dat er werd geleid. Voor mij was deze periode enorm inspirerend. Er gebeurde heel weinig, maar in mijn geval eigenlijk ook best veel, maar ik zeg er gelijk bij dat de reportage niet alleen is gemaakt tijdens de coronajaren. Tegenwoordig maak ik nog steeds foto’s van opvallende vensters en nu ik er al een tijdje mee bezig ben, ontdek je ook veel meer dingen in foto’s. Bijvoorbeeld de bouwstijlen, of de stijlen waar mensen verder voor kiezen. Je ziet veel symmetrie vandaag de dag en daar ben ik zelf overigens niet zo’n liefhebber van.’ Was het dan toegestaan om foto’s te maken tijdens de lockdown is een vraag die ze gerust durft te beantwoorden. ‘Er was in die tijd buiten niemand te bekennen en op andere momenten, toen ik wel eens samen met iemand onderweg was, werd me wel eens gevraagd of het toegestaan was wat ik doe. Mijn antwoord was meestal simpel. Zolang je je in de openbare ruimte begeeft, doe je in principe niets verkeerds.’ Nog steeds fotografeert Kitty Boon vensters. Het kan zomaar zijn dat jouw venster onderdeel wordt van het boek dat in de toekomst verschijnt, want dat is vroeg of laat de volgende stap legt ze uit. ‘Ik heb ondertussen al aardig wat vensters op de gevoelige plaat vastgelegd, maar ik ben in principe nog niet klaar. De beste en mooiste foto’s die ik maakte zijn nu nog te zien bij K38. Een veel groter deel van de collectie neem ik inderdaad op in een boek die ik op een zeker moment wil uitbrengen. Het moet een mooie verzameling worden!’

Wie nu nieuwgierig is naar de mooie collectie die Kitty Boon vereeuwigde is van harte welkom bij Kunstencentrum K38 aan de Kanaalstraat 3 in Roden. Woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. De expositie die momenteel al loopt is daar nog tot zondag 9 oktober te zien. Wie zijn geduld kan bewaren en wacht tot het fotoboek er is, doet er verstandig aan een abonnement te nemen op de nieuwsbrief via www.kittyboon.nl, ook de plek voor meer informatie.