Kleintje Cultuur – Frits Colenbrander en Gea Jonker

Afbeelding
kleintje cultuur

Cultuurcoaches Gemeente Tynaarlo


“Cultuur is een basale behoefte die in ons allemaal zit”


REGIO – De gemeente Tynaarlo heeft sinds kort in de personen van Frits Colenbrander en Gea Jonker twee echte cultuurcoaches. In het ‘Huis van de Gemeente’, zoals de cultuurcoaches het gemeentehuis noemen, brainstormen zij over methoden om cultuur voor de inwoners van de gemeente Tynaarlo toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Daarbij wordt onder andere nagedacht over creatieve uitingsvormen van cultuur, zodat inwoners die iets willen delen een podium kan worden geboden. Cultuur is een breed begrip en voor iedereen verschillend. Dat realiseren Colenbrander en Jonker zich terdege. Ze geven eensgezind aan dat cultuur in ieder geval een manier is om een verhaal te vertellen in welke vorm, geur of kleur dan ook. “Voor de één is dat het maken van een schilderij, voor de ander is dat het vertellen van een verhaal en voor nog weer iemand anders is het zorgdragen voor een ander”, vertelt de toegewijde Jonker.


Colenbrander geeft aan dat cultuur in het rijtje onderdak, voedsel en kleding hoort en haalt de behoeftepiramide van Maslow erbij. “Cultuur staat op trapje drie of vier van deze piramide. Het is een basale behoefte en staat dichterbij dan veel mensen denken. Bovendien is een groot deel van de bevolking zich niet bewust van het belang van cultuur. Daar willen wij als cultuurcoaches verandering in brengen”, verklaart de enthousiaste Colenbrander. Cultuur moet mensen meer gaan verbinden. Zo is de eerste troef van de coaches ‘de tafel van de burgemeester’. “We hebben echt een tafel bij burgemeester Marcel Thijsen thuis opgehaald. Daarop kunnen culturele initiatieven vanuit de bevolking op diverse manieren gepresenteerd worden. Het idee is eigenlijk dat men in het huis van de gemeente bij de burgervader ‘aan kan schuiven’ om te vertellen over iets in hun leven waar ze trots op zijn”, legt Jonker uit.


Een woord dat de coaches vaak laten vallen in het gesprek is inspiratie: “We willen vooral mensen inspireren. Dat ze op een rijbewijs moeten wachten, vervolgens een kijkje nemen bij de tafel van de burgemeester en dan geïnspireerd met hun rijbewijs het huis van de gemeente verlaten.” Met dit in het achterhoofd hopen ze mede de drempel te verlagen om het gemeentehuis binnen te stappen. “Het moet burgers met elkaar in contact brengen. We hopen dat de inwoners van de gemeente Tynaarlo ook als gemeenschap elkaar bij de hand houden en wellicht via de tafel oprecht geïnteresseerd in elkaar raken”, vult Colenbrander aan.


De kracht van de samenleving is immers om samen veel mooie dingen te doen en daar geloven de cultuurcoaches in: “We voelen veel voor zingeving. Geregeld rijst bij mensen de vraag ‘waarom kom je ’s ochtends je bed uit?’ en wij denken dat cultuur daarin een belangrijke rol kan spelen. Het is immers een universele taal.” Cultuur geeft het leven kleur verklaren ze en daarbij kan het een lach op het gezicht van iemand toveren die er even doorheen zit.


Het is de bedoeling dat de coaches mensen ‘van de bank gaan trekken’: “Er zijn onderzoeken geweest naar methoden om mensen met kunst en cultuur in aanraking te brengen. Daaruit blijkt dat niet geld, maar afstand een belangrijk obstakel is. Als men kan kiezen voor veilig op de bank blijven zitten of de deur uit moeten, dan kiest het merendeel voor de bank. Daar willen we verandering in brengen.” Zo zijn de coaches bezig met de Keet 2020 onder het motto: ‘als Mohammed niet naar de berg wil komen, dan brengen we de berg naar Mohammed’. Wat dat precies inhoudt, houden Colenbrander en Jonker nog even voor zich, maar dat er allerlei initiatieven op cultuurgebied over de gemeente Tynaarlo worden uitgestrooid is duidelijk: “Wij nodigen in ieder geval iedereen uit om contact op te nemen wanneer ze ideeën op cultureel gebied hebben. Vertel je verhaal!”

UIT DE KRANT

Lees ook