Kleintje Cultuur – Goff Miedema

Afbeelding
kleintje cultuur

“De verhalen van mensen in relatie tot geschiedenis vind ik buitengewoon interessant”


ZUIDLAREN – Goff Miedema is zich tijdens en na een carrière in de zorg gaan verdiepen in de genealogische geschiedenis van zijn familie en de geschiedenis  van Zuidlaren. Uit zijn onderzoek naar de genealogie van zijn moeders kant vloeien twee boeken met de namen ‘Reinders’ en ‘Blaauw’, later volgt ook een editie van zijn vaders kant: ‘Miedema’. Aangezien hij geboren en getogen is op het Dennenoordterrein in Zuidlaren, kan een boek over de geschiedenis in Zuidlaren niet uit blijven. Inmiddels heeft hij vier boeken uitgebracht en is het dus hoog tijd om eens naar de motivatie achter die liefde voor geschiedenis te vragen.


“Ik kom met mijn rode camper en zorg voor de koffie”, laat Miedema enthousiast weten als de Krant van Tynaarlo hem benadert voor de rubriek ‘Kleintje Cultuur’. Eenmaal gesetteld in het grote, rode gevaarte en op authentieke campingwijze voorzien van een kopje oploskoffie, wijdt Miedema uit over zijn interesse voor geschiedenis. Die blijkt er niet te zijn: “Eerlijk gezegd interesseert mij de geschiedenis van Zuidlaren niet zoveel. Ik ben altijd op zoek naar de verhalen van mensen in die geschiedenis. Die verhalen in relatie tot de geschiedenis maakt het voor mij buitengewoon interessant.”


Vier boeken verschijnen er van zijn hand. Achtereenvolgens: ‘Onze trein ging naar het noorden’, ‘Onderduiken in een broeinest van verzet’ en een ‘Een gedenkwaardig kei’. Afgelopen april komt daar ‘Vervlogen klanken’ bij. Een boek over twee Zuidlaarder muziekverenigingen door de jaren heen, Advendo en Juliana. Ter ere van 75 jaar bevrijding maakt Miedema daarnaast twee magazines over de bevrijding van Zuidlaren en de bevrijding van zijn woonplaats Hoogezand-Sappemeer.


‘Een gedenkwaardig kei’ komt tot stand als Miedema wordt benaderd door een man uit Surhuisterveen, Luit van der Velde: “Hij had het boek ‘Onderduiken in een broeinest van verzet’ in één adem uitgelezen, vertelde hij. In dat boek stond een afbeelding van een kei en dat triggerde deze man om contact met mij te zoeken.” De man belt Miedema met de mededeling: “Ik moet u spreken!” Daarop spreekt de schrijver met hem af en het blijkt dat die kei bij de man voor het huis heeft gelegen en dat op een dag twee mannen zijn vermoord bij die kei.” De Zuidlaarder vraagt vervolgens wat hij met deze informatie moet, waarop de man antwoordt: “Dat je er een boek van schrijft, jongen.” Daar voelt Miedema wel iets voor en zo geschiedt in 2019 de presentatie van ‘Een gedenkwaardig kei’: “Omdat de NSB’er Willem Reilingh in 1943 door het verzet werd vermoord werden er twee mannen uit Meppel, Kwant en ten Cate, als represaille doodgeschoten bij de kei. Daar was de familie van der Velde getuige van.”


“Reilingh was een beruchte NSB’er, die contacten had met leden in de hogere kringen van de Nationaal Socialistische Beweging. Daar doe ik momenteel veel research naar”, vertelt Miedema nadat hij via de Historische Vereniging Zuidlaren een verzoek krijgt om het een en ander uit te zoeken. “Ik ben een actief lid van de Historische Vereniging. Voorzitter Hennie Fidder kreeg onlangs van een vrouw het verzoek om uit te zoeken waar een boerderij heeft gestaan met een het opschrift ‘Eben Haezer’. Dat dropt Henny dan bij mij, omdat hij weet dat ik het leuk vind om zulke dingen uit te zoeken. Ik heb daarover al veel informatie weten te vinden.”


Zo vult Miedema tot eigen plezier zijn dagen. Of er binnenkort weer een boek van zijn hand verschijnt, is dan de vraag: “Ik heb momenteel geen intentie om een boek te schrijven. Het uitzoeken van dit soort unieke vraagstukken vind ik veel te intrigerend om me mee bezig te houden.” Een boek zal er de komende tijd dus eerst niet in zitten. De oploskoffie is inmiddels op en tot slot poseert Miedema trots voor zijn camper, waarmee hij inmiddels meer dan 200.000 kilometer heeft gereden. Veelal tripjes die gelinkt zijn aan verhalen uit de geschiedenis: “Aankomende week ga ik naar Limburg. Onder andere naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Een aantal Amerikaanse soldaten die eerder in Zuidlaren lagen begraven, zijn daar herbegraven. Het lijkt me heel indrukwekkend om daar te zijn.” Mooie ingrediënten voor een boek.

UIT DE KRANT