‘Ik ben er soms sociaal werker bij, maar dat maakt het juist leuk’

ZUIDLAREN – Bij binnenkomst ligt Woezel in de tuin. De Benner sennenhond van draaiorgelman Joris ten Have uit Zuidlaren kijkt met een blik van ‘het zal wel goed zijn’ en legt tevreden zijn hoofd tussen zijn voorpoten. Ten Have is met zijn vijfentwintig jaar de jongste beroepsdraaiorgelman van Nederland en hij vertelt aan de Krant van Tynaarlo wat hij zoal meemaakt. ‘’Ik sta in verschillende plaatsen met mijn draaiorgel. Soms ben je er sociaal werker bij, maar dat maakt het juist weer leuk. Mensen vertellen regelmatig hele levensverhalen’’, legt Ten Have uit.

Ten Have is één van de zes beroepsorgelmannen die ons land kent en de liefde voor de draaiorgel zat er al vroeg in. ‘’Vroeger ging ik geregeld logeren bij mijn opa en oma in Doetinchem. Het was altijd een feest als ik mee mocht om boodschappen te doen. Ik wist namelijk dat er bij de supermarkt altijd een draaiorgel stond. Mijn opa en oma gingen dan de supermarkt in en ik bleef bij de draaiorgelman luisteren naar de muziek’’, lacht Ten Have. Vanaf kleins af aan wilde hij dus al beroepsdraaiorgelman worden, maar daar zagen zijn ouders geen brood in. ‘’Mijn ouders vonden dat ik toch een back-up moest hebben, mocht het allemaal niet lukken. Ik ging studeren en uiteindelijk werd ik financieel medewerker op het Zernike. Drie jaar geleden moest ik er echter wegens bezuinigingen uit. Stiekem vond ik dat helemaal niet zo erg. Ik gaf de beste meneer een hand en op dat moment wist ik het zeker, nu word ik beroepsdraaiorgelman’’, vertelt Ten Have tevreden. Zo geschiedde en hij kan er prima van leven: ‘’Rijk hoef ik er niet mee te worden en ik doe iets wat ik leuk vind. Dat vind ik het belangrijkst.’’

De Zuidlaarder vertelt dat hij het contact met de mensen het fijnste aan zijn werk vindt: ‘’Veel mensen vertellen je allerlei persoonlijke dingen. Als ik daarmee mensen kan helpen, dan doe ik dat graag.’’ De orgelman heeft onlangs zelfs op een uitvaart gedraaid: ‘’Die man kwam iedere week met zijn vrouw bij mij op de markt in Haren. Hij overleed en omdat hij een vaste klant was, ben ik op verzoek bij de uitvaart geweest. Toen de kist naar buiten werd gedragen, speelde ik muziek met mijn draaiorgel. Dat was wel een erg dankbaar moment.’’

De straatexploitatie van draaiorgels is kort geleden toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed en daar is de Zuidlaarder draaiorgelman erg blij mee: ‘’Het is een stap in de goede richting. Het zou heel erg jammer zijn als de draaiorgel uit het straatbeeld zou verdwijnen. Het brengt toch een gezellige sfeer bij wat voor evenement dan ook.’’

Ten Have componeert zelf de muziek voor zijn draaiorgels en werd een tijdje geleden door Radio 2 gebeld of hij Rob Stenders wakker wilde maken met zijn draaiorgel. In eerste instantie viel dat niet zo goed bij de radio-dj, maar op de weg naar huis werd Ten Have opeens gebeld door Stenders: ‘’Hij wilde Danny Vera graag verrassen en vroeg mij of ik ‘Rollercoaster’, dé hit van Danny Vera, ook op de draaiorgel kon spelen. Ik vertelde hem dat dat wel ging lukken en zo stond ik even later ‘Rollercoaster’ van Danny Vera voor Danny Vera te spelen met mijn draaiorgel. ’s Middags mocht ik ook nog mijn zegje doen in het radioprogramma Veronica Inside van Wilfred Genée. Dat zijn erg leuke dingen om mee te maken’’, vertelt hij trots.

De enthousiaste draaiorgelman opent tenslotte de deur van een loods waarin zijn collectie draaiorgels staan. Bij terugkomst staat de even enthousiaste Woezel in de woonkamer te kwispelen. Nog een aai over de bol en dan zit het bezoek erop.