Kleintje Cultuur – Kamerorkest Amadeus

Afbeelding
kleintje cultuur

“Het voelt als één grote familie. Daar hoef je echt niets voor te doen.”


EELDE-PATERSWOLDE – In verband met de coronacrisis wordt de afspraak met de grondleggers van Kamerorkest Amadeus in Eelde van een regenachtige donderdag naar een zonnige woensdag verplaatst. In de tuin naast de vijgenstruik en onder het genot van een kopje koffie vertellen Gerie en Gerard Oostrom over hun orkest. De van oorsprong Westerlingen komen door nieuwe werkzaamheden via Limburg in Eelde terecht en missen een klassiek orkest in de omgeving. “In Roden zit er wel eentje, maar wij waren van mening dat dit ook prima in de gemeente Tynaarlo moest kunnen. Even later zijn we Amadeus gestart en met succes”, steekt Gerie af.


Veertien jaar geleden begint het avontuur van Kamerorkest Amadeus. De oprichting valt om en nabij de geboortedag van Wolfgang Amadeus Mozart, de bekende componist: “Daar komt dan ook onze  naam vandaan.” In de beginjaren dirigeert Gerie het orkest zelf. Ze haalt haar diploma jeugdharmonie dirigent bij Muziekvereniging Nieuw Leven in Eelde, waar de twee eerst lid van zijn. “Sinds de start van ons klassieke kamerorkest, ben ik gaan dirigeren en dat liep op zich best lekker. Er kwamen steeds meer mensen bij”, legt Gerie uit. Op de piek telt het kamerorkest 31 leden. Dat is in het jubileumjaar, als het orkest 10 jaar bestaat. Ze besluiten daarop om een dirigent van de muziekschool in Drenthe, het ICO, aan te trekken: “Vervolgens zijn we verder gegaan onder de paraplu van ICO.” Inmiddels is die paraplu weggewaaid, want de Drentse muziekschool is opgeheven met een zelfstandig Kamerorkest Amadeus als gevolg, voorzien van een eigen bestuur waarvan Gerie de voorzitter is.


Twee tot vier keer per jaar treedt Kamerorkest Amadeus op, al is dat nu vanwege de coronacrisis onzeker. “We balen ontzettend van het feit dat we tijdens de festiviteiten op Bevrijdingsdag niet hebben kunnen optreden. Daar stond een heel programma klaar, waar wij onderdeel van uitmaakten. De Dickens Kerstmarkt in Vries stond ook op de agenda, maar we weten nog niet of dat wel door kan gaan. De coronacrisis pakt eigenlijk het leukste van je hobby af”, meent Gerard. Het draait volgens hem om het aanspreken van het publiek: “Met name voor Bevrijdingsdag hadden we een aantal mooie stukken ingestudeerd, die voor vele betrokkenen een hoop herkenning op zouden hebben geleverd.”


De liefde voor muziek zit er al heel lang in bij het stel dat ook hun kroost bij het orkest betrekt. Bij een harmonie gaan is tevens een harmonieuze manier van integreren zo blijkt: “Vooral in Limburg worden mensen die van buiten de provincie komen, gezien als buitenstaanders. De harmonie heeft ons echt geholpen om een eigen plekje te creëren in die omgeving.”


Datzelfde geldt ook voor hun beginperiode in Eelde. Het stel gebruikt muziek als bindmiddel en dat levert een levendige en enthousiaste groep orkestleden op. Gerie ziet Amadeus dan ook echt als haar kindje: “Het voelt als één grote familie. Daar hoef je echt niets voor te doen.” Een oorzaak van deze fijne samenwerking ligt in de vrijheid die ze biedt: “De leden bepalen veel zelf. Dat is denk ik ook heel belangrijk, want als je muziek speelt die je niet leuk vindt, komt het ook minder goed over.”


Momenteel telt het orkest 25 leden en normaal gesproken repeteren ze 24 keer per jaar. Dat bijzondere getal is bewust gekozen: “Zo hebben mensen niet iedere week de verplichting, maar om de week. Wij zijn van mening dat dit ook een groot voordeel is, want we horen hierover eigenlijk alleen maar positieve geluiden.” De repetities liggen nu nog even stil, maar met het perspectief op juli schijnen de eerste noten weer gespeeld te kunnen worden. Dan kunnen de klarinet en de dwarsfluit dus weer uit de kast. Dat kan overigens nu ook al, maar dan voor de foto in de Krant van Tynaarlo. Naast de vijgenstruik.

UIT DE KRANT