“Dagelijks oefenen is noodzakelijk, anders verlies je steeds wat je hebt bereikt”

MIDLAREN – Een zoektocht naar een nieuw gezicht voor onze rubriek ‘Kleintje Cultuur’ brengt ons via de ouderwetse manier, de telefoongids, bij Lotus de Vries uit Midlaren. De altvioliste studeert inmiddels  in Berlijn en zit in de laatste twee jaar van haar masteropleiding ‘altviool klassiek’. “In deze fase is het de bedoeling dat ik me nog verder ontwikkel en mijn spel perfectioneer”, vertelt De Vries. We hebben geluk. Vanwege de coronacrisis worden er in Berlijn even geen colleges gegeven en dus spreken we met de enthousiasteling af in de tuin van haar ouderlijk huis.

De Vries is pas vierentwintig, maar weet als vijfjarige al wat ze wil in het leven: “Viool spelen.” Dat ze inmiddels bijna twintig jaar bezig is en al een enorme rugzak ervaring met zich meedraagt is dus best wonderlijk: “Ik kreeg mijn eerste viool toen ik vijf was. Later ben ik de altviool gaan spelen. Die is groter dan de authentieke viool en heeft tevens een diepere klank. In orkesten en ensembles is de altviool de verbindende factor tussen hoge en lage stem. Omdat het een begeleidende rol is, vind ik het erg interessant om te spelen. Het is bijvoorbeeld anders dan de eerste vioolpartij.”

Ondanks haar jonge leeftijd, blijkt al gauw dat ze talent heeft. Dat ze niet van de eerste de beste les krijgt, wordt dan duidelijk. Ze krijgt bijvoorbeeld les van Rita Rouw in een klas met getalenteerde kinderen in Groningen. Daarna voegt ze zich bij het Haydn Jeugd Strijkorkest. Een echte kweekvijver voor jong strijkerstalent. Als ze twaalf is blijkt het orkest een altviool nodig te hebben: “Dat leek me wel wat en ik speelde toen een jaar beide, dus viool en altviool. De altviool beviel me beter en dus ben ik daarmee verder gegaan.”

Zo ver zelfs, dat ze wordt toegelaten tot het jongtalentenprogramma van het conservatorium. Daar krijgt ze les van de bekende Hongaarse pedagoog Ervin Schiffer, die in 2014 plotseling is overleden. Na drie jaar rondt De Vries haar bacheloropleiding af met een 9.4. “Dat is wel één van de hoogtepunten in mijn leven geweest. Dat moment was zo speciaal. Er zit zoveel voorbereiding in, alles moest professioneel aangekleed worden en ik had mijn eigen orkest georganiseerd. Alles viel vervolgens samen en ik stond daar echt te shinen. Dat het dan zo gewaardeerd wordt, is fantastisch.”

Inmiddels zit ze helemaal in het wereldje. Zo behaalt ze bij het Prinses Christina concours de tweede prijs en de publieksprijs. Daarnaast reist ze af naar Colombia en Zuid-Korea om concerten te spelen en heeft ze zelf een Helikon Kwartet opgericht. De Vries speelt iedere dag. “Het zal wel moeten. Dagelijks oefenen is noodzakelijk, anders verlies je steeds wat je hebt bereikt terwijl je weer iets wilt leren.”

Op dit moment heeft de inwoonster van Midlaren ook te kampen met de coronacrisis. “Alles is afgelast! Afgelopen week kreeg ik nog een telefoontje dat een concert dat ik zou spelen in januari 2021 afgelast is.” Het doet een beroep op de creativiteit van De Vries en daarover beschikt ze voldoende, zo blijkt: “Ik ben bezig met het organiseren van concertjes in de buitenlucht. Dat staat nog wel in de kinderschoenen hoor, maar het lijkt mij heel gaaf om bijvoorbeeld mensen die binnen de risicogroep vallen in de omgeving te bezoeken en voor hen te spelen. Mocht men daar behoefte aan hebben, dan raad ik hen aan om zich aan te melden voor de nieuwsbrief op mijn website. Op die manier houd ik iedereen op de hoogte van waar ik mee bezig ben.”