‘De mens in de grootheid van de natuur vind ik het mooiste om te fotograferen’

EELDE – Met een Nikon in de aanslag komt de Krant van Tynaarlo bij fotograaf Matthijs Smilde thuis in het hol van de leeuw: “Mijn huis uit”, grapt Smilde om vervolgens zijn welkom uit te leggen met de woorden: “Een canon kan, wat een Nikon niet kon.” De laatste bordjes van het avondeten verdwijnen van de keukentafel en de fotograaf begint te vertellen over wat fotografie voor hem heeft betekend.

Het is ongeveer tien jaar geleden begonnen tijdens een tripje naar Schiermonnikoog met zijn schoonouders. “Mijn schoonvader had een digitale camera en een digitale spiegelreflexcamera meegenomen. Daar heb ik tijdens dat tripje mee lopen spelen en zo is het eigenlijk begonnen”, vertelt Smilde. Bij thuiskomst schaft hij vrijwel meteen zelf een camera aan. “Toen is het balletje helemaal gaan rollen.” Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf genaamd ‘Hike & Click’, waarmee hij workshops fotografie geeft tijdens een wandeling in de natuur.

Hij is gestart met portretfoto’s en storytelling. Schitterende beelden passeren het scherm van zijn Macbook. “Ik zette storytelling in om mijn eigen emoties, verdriet en pijn een plek te kunnen geven. Het is een veilige manier om daarmee om te gaan. Iedereen heeft een rugzakje en dat rugzakje wil ik graag vertalen naar beeld. Daar word ik echt blij van”, aldus de fotograaf die meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept. Hij is trots op de ‘Gold Medal of Excellence’, die hij in 2013 wist te winnen.

Het allermooiste vindt Smilde het fotograferen van de mens in de grootheid van de natuur. Bovendien is fotografie een middel om een ervaring vast te leggen. “In the end kan ik oprecht genieten van het moment. Mijn camera zie ik als verlengstuk”, vertelt de vader van een gezin van vier kinderen. Een druk bestaan dus, die hij af en toe ontvlucht door op pad te gaan met zijn camera: “Ik ben een einzelgänger. Dat momentje alleen heb ik af en toe gewoon even nodig.”

Naast het geven van workshops fotografie, werkt Smilde ook als kok: “Ik had een schurfthekel aan  school en toen ben ik een koksopleiding gaan doen. Ik bleek talent te hebben en twintig jaar verder heb ik verschillende functies als chef gehad.” Het werk en de hobby combineren doet hij middels zijn andere bedrijf ‘Bite & Click’, waarbij er na een wandeling ook nog eens lekker in de natuur wordt gekookt en gegeten.

Wat hij met zijn workshops wil bereiken is om iedereen dezelfde ervaring met fotografie te bieden die hij heeft gehad en daarbij staat kennisoverdracht centraal. “Fotografie kan rust brengen. Als je op het juiste moment, in de juiste setting, op de juiste plek bent en alle elementen vallen perfect samen, dan ben je gewoon door het dolle heen. Dan sta je middenin een koud, stil bos even een vreugdedansje te doen na het schieten van het perfecte plaatje”, lacht Smilde. Met zijn passie voor fotografie en de drang om naar buiten te gaan, heeft de fotograaf voor hemzelf het beste van twee werelden weten te combineren en dat is voor de familievader een uitkomst geweest. Het werk van de fotograaf uit Eelde wordt tentoongesteld in galeries over de hele wereld. Van Londen tot Japan, het werk van Smilde zou men er zomaar eens kunnen treffen. Op dat moment zal er nog even gedacht worden aan de Kleintje Cultuur in de Krant van Tynaarlo van deze week.