Kleintje Cultuur – Pronckgoedt – Janni Pasman

Afbeelding
kleintje cultuur

“Ik heb altijd al liefde gehad voor oude spullen”


TYNAARLO – De doodlopende Esweg in Tynaarlo. Passanten zijn er nauwelijks. Ja, een boer in een tractor onderweg naar het land of eens in de zoveel tijd een verdwaalde bestuurder van een personenauto. Zonde eigenlijk, want als je vanuit Tynaarlo de Esweg inrijdt en bij het eerste huisje aan de rechterzijde stopt, dan vindt men een pareltje in het Tynaarloër land. Het antiekwinkeltje Pronckgoedt van Janni Pasman. De Tynaarlose verzamelt en verkoopt Engels antiek en Hollandse schilderijen veelal van Drentse schilders: “Ik heb onder meer werk van de Meppeler schilders en Dülmen Krumpelmann.” Onder het genot van koffie uit een antiek Engels kopje, vertelt Pasman over haar passie.


Al vijfentwintig jaar struint Pasman antiekbeurzen en veilingen af op zoek naar kwalitatief Engels antiek en Hollandse schilderijen: “Wij halen al het antiek dat we bij Pronckgoedt aanbieden zelf uit Engeland.” De liefde voor Engels antiek is er altijd geweest: “Ik houd van de strakke vormgeving. Het is niet bombastisch, maar ontzettend stijlvol naar mijn mening.” Ze deelt haar passie met haar echtgenoot Henk, die altijd meegaat naar Engeland: “Meermaals per jaar gaan we naar Engeland. We stappen dan op de boot bij Calais en bezoeken schitterende plekken als Cornwall en de Cotswolds. Daar zijn we op zoek naar nieuwe verrassingen, die we vervolgens weer aan kunnen bieden in onze mooie winkel.”


Dat is overigens geen kwestie van inladen of schuren doorzoeken op zoek naar verborgen schatten, zoals men ziet bij het programma American Pickers. Het zijn bedrijven waar Pasman met haar man aanklopt op zoek naar kwaliteit, want dat staat bij het stel hoog in het vaandel. Na een kwart eeuw heeft ze bovendien de nodige ervaring opgebouwd: “Ik zie meteen wat wel en niet interessant is. Bovendien koop ik nooit iets wat ik zelf niet mooi vind.” Het liefst bezoekt ze lokale winkels en bedrijven, omdat ze dan meer van het land ziet en het is minder vermoeiend: “We bezoeken wel eens een antiekfair hoor, omdat je er af en toe iets bijzonders kunt vinden. Mijn voorkeur gaat er echter niet naar uit.”


In de loop der jaren verzamelt ze ontzettend veel. Tot het moment dat het voor haar doen teveel is, waardoor ze besluit Pronckgoedt te starten: “Omdat het zo mooi is, wil ik het ook graag verkopen. Rijk hoef ik er niet van te worden hoor. Ik vind het vooral heel leuk om te doen.” Ze ziet een verkoop van een exceptioneel item dan ook niet als ‘jammer’, maar als een upgrade van haar zaak: “Ik vind het geweldig als iets toonaangevends bij mij over de toonbank gaat. Daar ben ik dan trots op.”


Ze ziet op dit moment steeds meer jonge mensen haar zaak weten te vinden. Van heinde en verre komen ze bij Pronckgoedt en dat is vooral te danken aan het internet: “De meeste mensen zijn doelgericht op zoek en dan komen ze bij mij uit. Onlangs heb ik nog een antieke tafel verkocht aan iemand uit Rijswijk. Antiek beleeft momenteel een opleving. Het geeft warmte aan een modern ingerichte ruimte. Die combinatie kan het heel mooi maken.”


Of er ook een pronkstuk van Pronckgoedt is die ze liever niet verkoopt? Nee, eigenlijk niet: “Ik vind hetgeen wat ik aanbiedt eigenlijk allemaal mooi, zoals ik eerder heb aangegeven. Het is altijd kwaliteit. Bij mij zal je geen shabby producten vinden.” Pronckgoedt is naar Pasmans zeggen niet zomaar een brocante zaak, maar een hoogstaand adres voor stijlvol en uniek antiek. Twee dagen per week is het bijzondere archaïsche winkeltje geopend, op zaterdag en zondag en de ontvankelijke Pasman nodigt een ieder dan ook graag uit om haar collectie eens te bewonderen. De collectie die geregeld vernieuwd wordt. Zo gauw de mogelijkheid zich voordoet en het is weer toegestaan, zullen Janni en Henk namelijk weer afreizen naar Engeland om nieuwe handel in te slaan.

UIT DE KRANT

Lees ook