“Schilderen is mijn zuurstof voor het leven”

ZUIDLAARDERVEEN – Vele kunstenaars in de regio werken in een eigen atelier aan hun werken, maar de plek waar Ronald Soeliman aan het schilderen is, is wel heel bijzonder. Op een bruggetje in natuurgebied Tusschenwater is de inwoner van Zuidlaarderveen regelmatig bezig met zijn grootste passie: schilderen. De kunstenaar zelf vindt het de normaalste zaak van de wereld. “Ik klap mijn schildersezel uit, tover mijn palet tevoorschijn en begin met schilderen. Af en toe komen er voorbijgangers langs om te kijken of een praatje te maken. Hartstikke leuk!”, aldus Soeliman.

Soeliman, die in Suriname geboren is, is op zijn achtste naar Nederland gekomen. Al van kinds af aan was hij bezig met tekenen, waarvoor hij ook een passie had, maar een studie aan de kunstacademie zat er niet in. “Op de middelbare school vertelde mijn tekendocent dat ik wat met mijn talent moest gaan doen”, vertelt Soeliman. “Maar mijn ouders stonden er niet achter. Na mijn middelbare schooltijd ben ik dus eerst een andere studie gaan doen in Kampen.” Maar na één jaar in Kampen te hebben gestudeerd, kwam Soeliman erachter dat dit absoluut niet was wat hij wilde. Hij besloot een jaartje te werken, waarna de geboren Surinamer verhuisde naar Groningen. Hier ging hij studeren aan de Academie Minerva. “Het was echt een verademing voor mij toen ik hier weer in de schoolbanken zat”, gaat Soeliman verder. “Ik wist toen gelijk: dit is hetgeen het best bij mij past.”

In zijn studietijd heeft Soeliman zich verder ontwikkeld op het gebied van kunst. Ook heeft hij een half jaar in Jakarta (Indonesië) gestudeerd en halverwege de jaren ’90 is de inwoner van Zuidlaarderveen afgestudeerd. “Hierna ben ik eigenlijk gelijk volledig in de kunst gaan werken”, legt de kunstenaar uit. “Ik ben vele schilderijen gaan maken, heb diverse exposities gehad en verschillende werken verkocht.” Soeliman maakt vooral landschapsschilderijen, maar zo nu en dan schildert hij ook dieren en maakt hij portretten. Zijn passie is echter al jarenlang het natuurlandschap. “De verbondenheid met het landschap vind ik heerlijk”, gaat de geboren Surinamer verder. “Ook de verandering van de verscheidene landschappen is mooi om te zien. Vanmorgen kwam ik hier bijvoorbeeld en toen was alles een beetje grijs en mistig. Inmiddels is het licht totaal anders. In mijn werk probeer ik dan dat grijze ook weer wat aantrekkelijker te maken.”

Soeliman is dagelijks bezig met zijn schilderwerken en haalt er dan ook veel energie uit. “Schilderen is eigenlijk gewoon mijn zuurstof voor het leven”, legt de inwoner van Zuidlaarderveen uit. “Ik vind het ook heel leuk om middenin het proces van het schilderen te zitten. Je moet over zoveel dingen nadenken. Met mijn schilderijen laat ik als het ware zien wie ik ben. Ik draag een bepaalde persoonlijkheid uit en ik geef mijzelf eigenlijk bloot. Het is mooi over daarover na te denken.” De werken van Soeliman zijn herkenbaar door de compositie en kleuren die hij gebruikt. De kunstenaar maakt gebruik van een ‘regenbootpalet’, waardoor de combinatie van de kleuren het licht van de dag weergeven. “Door het gebruik van dezelfde kenmerken, gaan mensen mijn schilderijen herkennen”, gaat Soeliman verder. “Als mensen schilderijen bekijken en zeggen: ‘Goh, dat zou wel eens een Soeliman kunnen zijn’, is het voor mij een bevestiging dat mijn werken een eigen identiteit hebben.”

Wat Soeliman in de toekomst allemaal nog wil gaan doen, weet hij nog niet. “Zover kijk ik ook niet”, lacht hij. “In de ochtend pak ik gewoon mijn spullen en ga ik naar buiten. Per dag bepaal ik het landschap waar ik heenga en elke dag is het weer interessant. De vrijheid van het buiten zijn vind ik heerlijk.” Op dit moment exposeert Soeliman op verschillende locaties in Nederland. Zo hangen er schilderijen van hem in Galerie Wildevuur (Hooghalen), Museum Møhlmann (Appingedam), Galerie Bonnard (Nuenen) en de Synagoge in Zuidlaren. Op zaterdagen en zondagen tussen 13.00 en 17.00 uur zijn de werken van Soeliman te bekijken in Zuidlaren. “Iedereen is natuurlijk van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Daarnaast vind ik het ook leuk als men een praatje komt maken als ik aan het werk ben in één van de landschappen in de regio”, aldus Soeliman.