Kleintje Cultuur - Willem van der Meij

Afbeelding
kleintje cultuur

Schrijver


“In geschiedenis zou iedereen interesse moeten hebben”


TYNAARLO – In coronatijd is het lastig om met mensen af te spreken. Een interview is in principe goed te organiseren met inachtneming van verschillende coronamaatregelen, maar Willem van der Meij  uit Tynaarlo ziet begrijpelijkerwijs van een fysiek interview af. Hij past er op zijn beurt zelf een mouw aan: “Misschien kunnen we de zaak telefonisch regelen?” Uiteraard! De redacteur van de Krant van Tynaarlo belt Van der Meij op woensdagmiddag. De schrijver vertelt op zijn eigen en unieke wijze over zijn schrijfwerk. Zoals hij dat ook doet in zijn betogen tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Helder, volledig en met een sublieme articulatie.


Van der Meij is geboren in Amsterdam. Na zijn studie geneeskunde gaat hij als militair revalidatiearts de hele wereld over, maar na zijn pensioen strijkt hij door puur toeval met zijn vrouw neer in Tynaarlo: “Haar ouders woonden toen in Haren. Ze had de wens om dichterbij hen te wonen, zodat ze haar ouders kon verzorgen als dat nodig was. We woonden in Arnhem en op een dag kwam mijn vrouw thuis met een krant. Daarin had ze toevallig een advertentie zien staan van een woning met een grote tuin in Tynaarlo. We besloten te gaan kijken en waren verkocht. Het huis even later dus ook.”


In de vijfentwintig jaar dat hij in Tynaarlo woont, is Van der Meij uitgegroeid tot bekend gezicht in de regio. De geboren Amsterdammer geniet met volle teugen van de regio en is onder meer een vast gezicht in de gemeenteraad van Tynaarlo. Van der Meij is gepensioneerd en heeft daardoor bovendien de tijd kunnen vinden om zijn oude liefdes weer op te pakken: schrijven en geschiedenis. “Ik heb die passie voor schrijven een deel van mijn grootmoeder geërfd. Zij schreef oneindig veel verhalen en droeg die op onnavolgbare wijze voor. Daar lag ik dan als jonge jongen met stille bewondering naar te luisteren. Ze wilde haar verhalen altijd delen en dat heb ik altijd erg bewonderd. Die eigenschap zal ik wel van haar hebben.”


Iedereen zou volgens Van der Meij interesse in geschiedenis moeten hebben: “Uit geschiedenis kun je ontzettend veel leren. Het is bovenal handig om te weten wat anderen al fout hebben gedaan, zodat je niet in dezelfde valkuilen loopt.” Geschiedenis heeft hij altijd reuze interessant gevonden, maar Van der Meij komt uit een traditioneel gezin. “Ik had een praktische vader. Een koopman. Toen ik opperde dat de studie geschiedenis mij wel iets leek, werd ik er door mijn vader onmiskenbaar op gewezen hoe ik dan wel niet dacht daarmee mijn brood te verdienen. Brood waar dan ook nog iets op gesmeerd moest worden welteverstaan. Iets van beleg, want anders is het ook maar zo droog.” Een vriend van Van der Meij komt vervolgens met een oplossing: “Hij zei toen tegen mij ‘wij gaan geneeskunde studeren’. En zo geschiedde.” Uiteindelijk promoveert hij tot doctor in de geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Geen verkeerde keuze van die vriend dus.


Als Van der Meij een half jaar in Tynaarlo is geaard, raakt hij met Fenno Scheeringa aan de praat. Beide mannen delen een gemeenschappelijke interesse: geschiedenis. Van een historische vereniging hebben ze in Tynaarlo op dat moment nog niet gehoord en dus besluiten de twee, samen met Hein van Dalen, de Historische Vereniging Tinaarlo op te richten. Even later komen de verzoeken binnen: “Of ik de geschiedenis van de revalidatiegeneeskunde in Nederland wilde beschrijven in een boek. Dat boek kwam uit in 2005.” Het jaar waarin hij zijn eigen uitgeverij ‘Tara’ start: “Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik een uitgever moest zoeken. Waarom doe ik dat zelf niet, dacht ik. Ik zocht de vereisten op en binnen de kortste keren was ik uitgever.” Daarna verschijnen onder andere nog boeken over de geschiedenis van het dorp Tynaarlo van de hand van Van der Meij. Voor de liefhebbers: er staan nog een aantal van deze boeken op de rol. Dat wordt genieten!

UIT DE KRANT