EELDE/PATERSWOLDE – Na het grote succes van vorig jaar staat de tweede editie van het Koepeltjesfestival voor de deur. Op 28 juni treden diverse bands geheel belangeloos op in het centrum van Eelde. Doel van het festival is om geld in te zamelen om de verloren gegane Muziekkoepel van Eelde te laten herbouwen.

“Het festival is ontstaan uit de stichting Dorp vol verhalen”, begint Hanneke Wiersema. “Stichting Dorp vol verhalen was een verbindend project van Kai van der Plas, de plaatselijke predikant. In dat project kwamen veel historische verhalen naar voren en daardoor ontstond er een verbinding tussen de verschillende generaties. Het project was ook daarop gebaseerd. Daarna werd mij de vraag gesteld of ik de muzikale verbinding kon maken.”

Eenmaal aan de slag wist Wiersema onder het genot van een biertje diverse muzikanten uit Eelde-Paterswolde enthousiast te maken. “Een van de muzikanten, Dennis Franke, vertelde over het Koepeltjesbos en dat daar ooit een oude muziekkoepel heeft gestaan. In het dorp was dit ook een vrij beroemde muziekkoepel, mensen als Herman Brood hebben er nog in opgetreden. Die koepel is door de jaren heen sterk verouderd en op een gegeven moment verdween het. Als je dit dan toch in het kader ‘verhalen’ plaatst, past het Koepeltjesfestival naadloos in het geheel.”

Toch moest er nog aardig wat werk verzet worden om het festival van de grond te krijgen. “We besloten om te proberen er een muziekfestival van te maken. Alle bands die meewerkten waren gelieerd aan het dorp en gaandeweg de tijd vorderde haakten steeds meer mensen aan en staken ze hun nek uit. We waren inmiddels met tien personen en er werd unaniem besloten door te gaan en te kijken hoe het zo gaan lopen. Onze hoop was op een publieke belangstelling van vijfhonderd tot vijftienhonderd liefhebbers, alleen het succes was nog veel groter. Maar liefst vierduizend bezoekers kwamen richting Eelde om te genieten van het festival.”

Tijdens dat eerste festival bood architect Jan Ensink uit het dorp aan om mee te denken met de bouw van een nieuwe Koepel en Ensink zal geheel belangeloos schetsen maken van het gebouw. “Het is erg bijzonder dat er zoveel mensen uit het dorp meewerken aan het festival. Dat schept in het dorp zeker een goede onderlinge band. Mensen in het dorp zelf zijn dan ook vaak benieuwd hoe het zal verlopen. Sommige hebben aangegeven ervan te hebben gebaald dat ze vorig jaar hebben gemist en dat ze dat dit jaar hebben voorkomen door hun vakanties erop aan te passen om zo toch bij het Koepeltjesfestival aanwezig te kunnen zijn. Een groter compliment kun je niet krijgen, toch?”

Door het grote succes van vorig jaar moeten de organisatoren nu rekening houden met hogere organisatiekosten. “We moeten nu rekening houden met opnieuw vierduizend bezoekers of meer. Dat houdt in dat we meer kassa’s moeten openen en er voldoende toiletvoorzieningen aanwezig moeten zijn. Met andere woorden, we moeten nu vierduizend bezoekers hebben om qua kosten geen verlies te maken. We hopen in ieder geval op vier- tot vijfduizend liefhebbers in Eelde. Alle muzikanten werken overigens opnieuw pro deo mee, dat is alvast een grote meevaller. Het blijft altijd wel spannend hoeveel er dit jaar komen. De voortekenen zijn in ieder geval erg goed.”

 

VriezerPost-week25-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro