“Het toont aan hoe groot het maatschappelijke belang van het vliegveld is”

EELDE – Op vliegveld Eelde staan momenteel 12 KLM toestellen aan de grond. Het gaat om twee grote Airbus A330 vliegtuigen en om tien kleinere Boeing 737’s. Medewerkers van het vliegveld zijn trots en ook financieel wordt Airport Eelde er beter van.

De aanleiding voor het stallen van de vliegtuigen op Eelde is de Coronacrisis. “Normaal gesproken worden de vliegtuigen in deze tijd van het jaar meestal naar Azië gevlogen om daar gebruikt en gestald te worden. Vanwege de Coronacrisis wordt er momenteel ook in Azië veel minder gevlogen. Wij waren al een uitwijkluchthaven voor Schiphol en zijn met het stallen van deze toestellen nu ook overloopluchthaven. Wij voldeden aan alle eisen om de vliegtuigen hier te kunnen stallen.”, vertelt woordvoerster Lizette van Dijken. Zo heeft Airport Eelde ruimte beschikbaar voor de vliegtuigen, ligt het vliegveld in de buurt van Schiphol en voldoet men aan alle veiligheidseisen. Er zijn onder andere een aantal extra camera’s op het terrein geïnstalleerd ter bewaking van de 12 kisten. Het vliegveld heeft goede contacten met KLM, dat maakte het volgens van Dijken een stuk makkelijker om nu met de luchtvaartmaatschappij in zee te gaan. “We zijn altijd in gesprek met KLM en bovendien hebben ze hier hun flight academy, dat maakt de keuze voor hen om de vliegtuigen hier te stallen nu een stuk eenvoudiger”.  

Volgens van Dijken brengen de 12 toestellen het nodige teweeg op en om het vliegveld. “In het weekend van 7 en 8 november waren er enorm veel spotters op de been en stonden er veel mensen achter de hekken van het terrein om de vliegtuigen te bekijken.” Het vliegveld is de afgelopen dagen platgebeld door mensen die de 12 zwanen heel graag van dichtbij wilden zien. “Er belde bijvoorbeeld een stel dat bijvoorbeeld graag langs wilde komen met hun kleinzoon die toevallig op bezoek was. Helaas kunnen we er niet aan beginnen om voor iedereen een soort rondleiding te organiseren, maar om het vliegveld heen is genoeg plek om de toestellen te bekijken.” Airport manager Andries Poelstra vindt het, ondanks de trieste aanleiding, geweldig dat Eelde de vliegtuigen heeft mogen verwelkomen.  Daarnaast is hij ook heel erg blij met het contact met KLM. “Misschien wel het leukste wat ik de afgelopen tijd gehoord heb zijn de complimenten vanuit KLM. Zo zei men dat men het heel mooi vindt om te zien hoe kort de lijntjes hier bij ons zijn en hoe snel er kon worden geschakeld nadat ons werd gevraagd of we ruimte hadden.” Poelstra wijst ook op het enorme maatschappelijke belang van het vliegveld. “De luchtvaart in Nederland is eigenlijk één groot systeem dat bestaat uit veel meer dan Schiphol alleen. Groningen airport Eelde is maatschappelijk gezien erg belangrijk, met bijvoorbeeld een plaats voor de trauma helikopter. Daarnaast bieden wij driehonderd fte aan werk”.

Airport Eelde is volgens Lizette van Dijken gebaat bij de inkomsten die het stallen van de toestellen oplevert. “Ik kan geen bedragen noemen, maar KLM betaalt ons geld voor het mogen landen van de vliegtuigen en daarnaast betaalt men kosten voor het parkeren. Dit is zeker belangrijk voor de toekomst van de luchthaven”. De airbus 330 toestellen staan op het A-platform van het vliegveld, voor het restaurant. “Het is erg jammer dat de restaurants nu gesloten zijn, anders waren te toestellen vanaf het terras heel mooi te bekijken”. De tien Boeings staan geparkeerd op de voormalige landingsbaan van Airport Eelde, en dat gaat ook nog wel een tijdje zo zijn. Ze zijn inmiddels gedraaid, zodat ze met de kop in de wind staan. Dit is het beste voor de vliegtuigen. KLM  verricht zelf het onderhoud aan de machines, zo rijden er een aantal auto’s met daarin personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij rond over het vliegveld. De vliegtuigen gaan Eelde voorlopig nog niet verlaten. “Het is in ieder geval de bedoeling dat de toestellen hier voor een periode van zes maanden blijven staan. Sowieso blijven ze  hier de gehele winter. Er zouden overigens nog zeker twee, en misschien wel drie vliegtuigen, naast de tien Boeings kunnen staan.”