Koningsdag (5) Oranjebitter, oranje fietsen en ‘oranje’ zon

VRIES – Koning Willem-Alexander wil graag een Koningsdag nieuwe stijl. Minder oubolligheid, meer ceremonieel vertoon. Voorlopig blijft alles bij het oude: Oud-Hollandse spelletjes en natuurlijk de vrijmarkt. Dat was het beeld ook in de hele gemeente Tynaarlo.
Regen, wind?  Alsof het moest zijn: het bleef niet alleen droog, de zon kwam er ook bij. Voor burgemeester Marcel Thijsen was het zijn eerste Koningsdag in Tynaarlo. Al vroeg komt de massa in beweging in Vries. Een persoon neemt de kofferbakverkoop wat al te letterlijk en wil zijn hele auto kwijt. Traditie is de optocht met Harmonie Vries naar Kornoeljehof.  Burgemeester Thijsen is net terug uit Zuidlaren en was onder de indruk van de grote opkomst van het publiek. “Hier op de Brink was het ook al druk. Er zijn mensen bij die al tachtig jaar Koninginnedag hebben gevierd; ze genieten nog steeds. Het grootste verschil met Wijchen is dat hier overal wordt gefeest. Als college worden we overal gevraagd. We verdelen het dan”.  Dan gaan de ballonnen de lucht in. “Ze gaan wel 50 kilometer ver, met deze wind”, voorspelt Thijsen, die het zielig vindt dat enkele ballonnen in een boom blijven steken.
In de toespraak refereert aan historische feiten: dat ons Koninkrijk 200 jaar bestaat. “En vooral een mooie dag”. Dan: “Mensen zonder ballonnen, graag applaus voor de organisatoren”. Ewn  volgens het protocol: eerst het Drents volkslied (“ik zing niet mee, dat is slecht voor de ozonlaag”) en dan het Wilhelmus. “Koningsdag is symbool van de eenheid. Het zit bij veel mensen diep. Wanneer de ‘Oranjes’ weg zijn is de roep erom heel groot”. 
Koningsdag 2015. Blikgooien, steltlopen, pony rijden, we zien het overal. Toch ook nieuwe attracties, zoals ‘container voetbal’ en ‘bumper voetbal’. Jezelf portretteren in een lijst, hebben we vaker gezien, maar een hond?  En dan is er natuurlijk de vrijmarkt. Dan komt de ware Nederlander boven. “Vijf autootje voor 1 euro”, probeert een verkoper. “Ik heb er maar één nodig”, is de potentiele koper niet snel te verleiden. Thijsen vervolgt zijn weg naar Tynaarlo. Het kleine dorpje is ook altijd actief. De versierde fietsen springen in het oog. Apart is het muizen-en rattenspel. Eelde viert het feest groots. Nieuw zijn de grote ballen op de vijver van het Else van der Laanhuis. In Zeijen is men immer creatief. Hier wordt een zeepkistrace gehouden met onderweg koek happen. Terug naar het terras van Onder de Linden, met de onvermijdelijke ‘oranjebitter’. Menig feestvierder gaat naar huis met een rood hoofd. Niet van de drank, maar door de koningsgezinde  zon.